Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

chase - wzrost współczynnika liniowego na styku okno-mur jest oczywisty. Ile to procent powiem szczerze - nie wiem. Dobrze ze to Be Clewer który mając prowadnice z PVC jest w tym miejscu dość ciepły i zagwarantuje ci ze w tym miejscu ten wzrost nie będzie na tyle duży ze nastąpi przemarzanie ściany. Jeśli dodatkowo luz, wypełniony piana, miedzy prowadnica a murem jest minimum 10 mm to już nic bym z tym nie robił - będzie to miało jakiś tak procentowy wpływ na zwiększenie kosztów ogrzewania ale... jeśli masz ciągle najbardziej popularna wentylacje grawitacyjną to będą to grosze w bilansie ogólnych wydatków na ogrzewanie

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jeśli jeszcze nie masz elewacji możesz się pobawić, podkuć z 20-30 mm muru z szerokości hmmm.... bardziej obrazowo, tak jakbyś chciał powiększyć luz miedzy prowadnica a murem z tych minimum 10 mm na 30-40 mm a jeśli chcesz to nawet i więcej, na głębokość 25-30 mm i ta szczelinę wypełnić piana montażową

Jareko mam 2 wyceny okien: jedna od Twojego faworyta Jezierskiego:-) a druga z Oknoplastu. Oknoplast tańszy i to dość znacznie. Podpowiedz mi czy profil z Oknoplastu Rubin z potrójną szybą mogę porównać z Elitą Jezierskiego (też potrójna szyba)? I czy Thermic 90 Oknoplastu odpowiada Premium Ultra czy Exclusive? W Jezierskim interesuje mnie w sumie Elita lub Premium Ultra. W czym będą lepsze te profile od Oknoplastu? A w czym Oknoplast jest lepszy od Jezierskiego?

miedzy CT70 a Si82 w wersji z pakietem trzyszybowym masz średnio Uw całego okna mniejsze o 0,2 (przy wyborze Si82 Premium Ultra)

To naprawdę dużo i sadze ze jeśli już to warto dopłacić, nawet mając wybrana wentylacje grawitacyjna z nawiewnikami

A co do wskazania - kto lepszy?

Wybacz ale nie odpowiem ci na to pytanie. Obaj producenci to wiodąca czołówka w naszym kraju i naprawdę trudno powiedzieć zwłaszcza ze obaj gwarantują nie tylko dobrze wykonane okna ale także prawidłową obsługę posprzedażną (serwisowa)

Tu sama musisz podjąć decyzje - kto ?

Witam.

Okna w mym salonie mają rozmiar wg projektu szer 180 i 360 zaś wysokość 270. Z tego co czytam i wnioskuję są przewymiarowane...

do jakiej wysokości sugerujecie ich zmniejszenie, tak aby można było je wykonać.

Planuję rolety zewnetrzne, myslałem o nadstawnych z rewizja od dołu..czy jest szansa na prawidłowy montarz takich okien z roletami?

Wprawdzie na ostatnim fensterbau frontale w Norymberdze wielu producentów profili i okuć prezentowało okna wysokie na 260cm (a nawet na 300cm w drewnie) ale raczej ciężko będzie spotkać u nas kogoś kto wykona okna wyższe niż 250cm. Te targowe wynalazki z PVC miały wklejane szyby. Znam tylko jedną firmę w Polsce, która stosuje tą technikę więc może trzeba jeszcze u nich spytać?

Kolego bewojtku sam pewnie nie wierzysz w te mgliste tlumaczenia do których link podaleś....a teraz zagadka....zgadnij kto kilka dni temu na innym wątku napisal ten tekst ,, ]wiec masz do czynienia z systemem Be Clewer

Przy tej konstrukcji nie ma możliwości prawidłowego zamocowania okna w otworze, co zaczyna sprawiać kłopoty przy szerokościach wiekszych od 150 cm, miej śiwadomość że w tym systemie okno jest mocowane tylko po bokach, cała góra jest pozbawiona mocowania''[/i]

A jakie znaczenie ma kto to napisał? Ja wspomniałem, że można pomiędzy okno a roletę dać wyliczony odpowiednio element stabilizujący i ta sama osoba stwierdziła, że to nic nie daje. To, że ktoś ma jakieś negatywne doświadczenia nie oznacza jeszcze, że ma zawsze rację.

Nie zawsze mam rację, to prawda, czasem popełniam błędy, czasem źle opracuję zlecenie, czasem pomylę się w wymiarowaniu - przytrafić każdemu się może kto cokolwiek robi. A mnie taka ewentualna pomyłka boli oj oj oj jak boli, bo z własnej kieszeni bulić muszę :( :( :(

Ale zawsze staram się wyjść z twarzą z zaistniałej sytuacji. Nie ma, w mej ocenie, żadnego rozwiązania które usztywniłoby BeClewera przy szerokich drzwiach. Np. w najczęściej spotykanych szerokościach drzwi na taras, czyli ponad 210 cm lub jeszcze lepiej 270 cm, nawet dodanie elementów statycznych do okna nie poprawia ich sztywności. Można by, tego faktycznie nie praktykowałem jeszcze, dać poziomo słup statyczny - ale pokaż mi klienta który zaakceptuje takie wykonanie? Mnie się nie udało tego problemu rozwiązać choć ze świadomymi zagrożeń klientami wspólnie walczyliśmy.

Tobie się udało?

Edytowane przez jareko

witam!

mam takie pytanie, głównie do jareko i bwojtek ale wszystkie wypowiedzi są mi mile widziane :p

(uważam was za ekspertwów w sprawie okien więc dla tego pozwole sobie zadać kilka pytań, różne firmy mogąróżnie mówić a forum tutaj wydaje mi się obiektywne i ludzie sympatyczni :))

Zamontowano mi okna jakieś dwa tygodnie temu. z początku wszytsko było ok ale zacząłęm sie im przyglądać i znalazłem kilka usterek (z mojego punktu widzenia).

po pierwsze jedno z czterech okien o szerokości 150 cm jest centymetr niższe od pozostałych!!

po drugie wszystkie 120 są centymetr wyższe od 150 !!

po trzecie wszytskie okna przy otwieraniu obcieraja a nawet nie chcą sie otwierać?? czy to normalne ?? sprzedawca twierdzi ż eto jest wszytsko do wyregulowania, ale nie dla mnie to dziwne.

po czwarte jedno nałe okienko coś 50 x 50 cm ma wygięą taką listwę nie wiem jak ona się nazywa( ozdabia szybe od wewnąrz) i mówią że to zgrzewarce tak wygięło??

po piąte okno tarsaowe któro jest trzy komorowe jeden słupek ruchomy jeden stały to skrzdyło słupka ruchomego jest wygięte tworząc półkole!! skrzydła nie mają poprzeczki, są z jednej tafli. na dole jest przerwy ok. 2 cm i nie jest przymocowane kotwami ani nie zapiankowane?? okna są z profilu deceuninck (czy jakoś tak to się pisze) podbno dobry ale czy przy takim montażu okna są dobre to nie wiem.

po szóste zaciekawiło mnie że montażyści uważają że kotwy nie trzymają okna tylko sama pianka a kotwy są po to żeby można je było ustawić na czas montażu??

Stąd mam gorącą prośbę o jakies porady i odpowiedzi na moje pytania bo mają podobno przysłać serwsianta żeby to wszytsko zobaczył, poustawiał i ma byc ok więc chce się przygotować do tej rozmowy. zapłaciłem im połowe pieniędzy a drugą dostaną jak wszytsko będzie oki. czekam niecierpliwie na odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.

Ogólnie ZGROZA jak czyta się takie wypowiedzi, ale po koleii

witam!
Witaj :)

po pierwsze jedno z czterech okien o szerokości 150 cm jest centymetr niższe od pozostałych!!

??? jak to możliwe? Masz podpisana umowę z rysunkami okien i ich wymiarami? Jeśli tak to to które nie trzyma wymiarów - do wymiany, jeśli nie.... wole się nie wypowiadać

nie za bardzo zrozumiałem. Miały być 120 a są 151???

po trzecie wszytskie okna przy otwieraniu obcieraja a nawet nie chcą sie otwierać?? czy to normalne ?? sprzedawca twierdzi ż eto jest wszytsko do wyregulowania, ale nie dla mnie to dziwne.
Nie, nie jest to normalne, okna powinny być wyregulowane do odbioru prac a nie "kiedyś tam"

po czwarte jedno nałe okienko coś 50 x 50 cm ma wygięą taką listwę nie wiem jak ona się nazywa( ozdabia szybe od wewnąrz) i mówią że to zgrzewarce tak wygięło??
Jeśli mówimy o listwie przyszybowej to ona nie ma żadnego związku ze zgrzewarką - nie wiem co mogli spier...., może po prostu nie została dobita?

po piąte okno tarsaowe któro jest trzy komorowe jeden słupek ruchomy jeden stały to skrzdyło słupka ruchomego jest wygięte tworząc półkole!! skrzydła nie mają poprzeczki, są z jednej tafli. na dole jest przerwy ok. 2 cm i nie jest przymocowane kotwami ani nie zapiankowane?? okna są z profilu deceuninck (czy jakoś tak to się pisze) podbno dobry ale czy przy takim montażu okna są dobre to nie wiem.
profil dobry by nie powiedzieć że jeden z najlepszych, ale... ale obawiam się że producent już gorszy zaś montażysta do d....

po szóste zaciekawiło mnie że montażyści uważają że kotwy nie trzymają okna tylko sama pianka a kotwy są po to żeby można je było ustawić na czas montażu??
powiesić takich na suchej gałęzi - no bo co mogę ci odpowiedzieć - piana NIE JEST ELEMENTEM MOCUJĄCYM OKNO !!!!! Mówi sie o tym od samego początku forum ale jak widzę nie wszyscy przyjmują to do wiadomości. Sorki Sylwekk - gdzieś ty był jak ci okna "wstawiali"

witam!

.....

....

....

....

po piąte okno tarsaowe któro jest trzy komorowe jeden słupek ruchomy jeden stały to skrzdyło słupka ruchomego jest wygięte tworząc półkole!! skrzydła nie mają poprzeczki, są z jednej tafli. na dole jest przerwy ok. 2 cm i nie jest przymocowane kotwami ani nie zapiankowane??

....

Częste (i dopuszczalne) rozbieżności w wymiarach teoretycznie jednakowych okien to +- 3mm. Centymetr to albo błąd w cięciu profili albo szmelc a nie zgrzewarka. Zresztą nawet na szmelcu chyba centymetra różnicy się nie da uzyskać.

....

Przyczyn ocierania i problemów z otwieraniem może być kilka. Najważniejsze jest ich usunięcie możliwie wcześnie (przed tynkami i ociepleniem) bo może być konieczne poprawianie montażu ościeżnic a to w wykończonej chałupie problemowe i kosztowne.

....

W małym okienku (50x50) listwa przyszybowa może być minimalnie za długa i nie zapnie się prawidłowo, będzie sprężnować i wyginać się.

....

Gdybyś dał fotkę tego wygiętego skrzydła (w której płaszczyźnie wygięcie) można byłoby podpowiedzieć o co chodzi i co można (lub nie) zrobić.

....

Odnośnie roli kotew Jareko już napisał. Ja tylko dodam od siebie że w tej konstrukcji tarasowej to na pewno nie zaszkodzi dybel (lub AMO) przy górnym zawiasie środkowego skrzydła. Przy takiej szerokości to lepsze niż mocne sklinowanie boków.

....

Deceunick (Zendow?) to bardzo dobry profil ale jak widać najlepszy nawet nie trawi lipy montażowej.

Pozdrawiam

Jeżeli są centymetrowe rozbieżności w rozmiarach okien to po pierwsze trzeba ustalić czy rozbieżności są też w wymiarach skrzydeł. Bo jeżeli okna są w całości za duże (czyli odpowiednio większe skrzydła do proporcjonalnie większych ram) to pół biedy. Natomiast w innym przypadku całość nadaje się na śmietnik. Nie zgodzę się z IVO, że dopuszczalny błąd wymiarów to +-3mm. Wg mnie 1mm to nie różnica ale 3? Jeżeli błąd na ramie będzie -3 a na skrzydle +3 to takie okno nie ma prawa poprawnie funkcjonować. Chyba, że IVO miał na myśli przekątne skrzydeł...

Co do reszty to ciężko coś dodać do przedpiśców:yes:

Jeżeli są centymetrowe rozbieżności w rozmiarach okien to po pierwsze trzeba ustalić czy rozbieżności są też w wymiarach skrzydeł. Bo jeżeli okna są w całości za duże (czyli odpowiednio większe skrzydła do proporcjonalnie większych ram) to pół biedy. Natomiast w innym przypadku całość nadaje się na śmietnik. Nie zgodzę się z IVO, że dopuszczalny błąd wymiarów to +-3mm. Wg mnie 1mm to nie różnica ale 3? Jeżeli błąd na ramie będzie -3 a na skrzydle +3 to takie okno nie ma prawa poprawnie funkcjonować. Chyba, że IVO miał na myśli przekątne skrzydeł...

Co do reszty to ciężko coś dodać do przedpiśców:yes:

Trochę niejasno się wyraziłem, typowe np. 1435 może mieć w zależności od ustawienia maszyn 1432-1438. Są to wartości skrajne i oczywiście lepiej żeby takie nie występowały. Zachodzenie skrzydeł na ościeżnicę to inna bajka i tam faktycznie odstępstwo 1mm jest pomijalne ale 2-3mm na minus w wielu profilach spowoduje nieszczelności a na plus we wszystkich może uniemożliwić prawidłową pracę okuć.

Pozdrawiam