Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuje bardzo wszystkim za odpowiedzi. jestem mile zaskoczony :)

tak też myślałem że to okno będzie do wymiany, ościeżnica jest centymetr niższa a skrzydeł nie mierzyłem (jak zobaczyłem ta różnice to to okno wogóle spisałem na straty),

z tymi 120 to chodziło mi o to że okna o szerokości 120 cm są wyższe od okien o szerokości 150 cm o 1 cm chociaż na rysunkach mają takie same wysokości?

jeżeli wyregulują te okna to może się kiedyś zdarzyć tak że skończy się regulacja?

postaram się wrzucić zdjęcie tego małego okienka i dzrwi tarasowych to będzie jaśniejsza sprawa. gdzie byłem jak montowali mi okna? hm chodziłem i sprawdzałem czy montuja je w pionie ale niestety nie mam takiej wiedzy i nie zwróciłem od razu uwagi na te okna dlatego teraz pytam Was - ekspertów :) chyba za późno ale jak to mówią mądry polak po szkodzie. wkleje później zdjęcia i będe dalej zadawał pytania. narazie wilekie dzięki wszystkim

hej dodaje tutaj zdjęcia tych okien

Małe okienko które jest zdeformowane:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d15a3155035a2fde.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/702e5d127b7a7b48.html

i duże drzwi tarasowe starałem sie jak najlepiej to pokazać:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cb869ec855c42638.html

czekam na jakieś odpowiedzi i sugestie

Albo błąd w szkleniu albo wzmocnienie za słabe albo przekroczone gabaryty maksymalne

Przed tym ustrzegłaby cie pozioma poprzeczka - ale teraz to po ptokach

Niewiele, naprawdę niewiele jest systemów umożliwiających wykonanie skrzydła w dość dużych wymiarach bez poprzeczki

Dziwna ta przyszybówka, tak jakby podgrzali ja by łatwiej zabić ja w skrzydle i... i z lekka się odkształciła ;)

Albo błąd w szkleniu albo wzmocnienie za słabe albo przekroczone gabaryty maksymalne

Przed tym ustrzegłaby cie pozioma poprzeczka - ale teraz to po ptokach

Niewiele, naprawdę niewiele jest systemów umożliwiających wykonanie skrzydła w dość dużych wymiarach bez poprzeczki

Dziwna ta przyszybówka, tak jakby podgrzali ja by łatwiej zabić ja w skrzydle i... i z lekka się odkształciła ;)

Jeśli chodzi o balkon to obstawiam kiepskie szklenie. Ten Deceunick ze zdjęć to w rzeczywistości dawny Thyssen, przejęty przez Deceunick i sprzedawany pod nazwą Inautic. Na tyle sztywny że przy dobrym szkleniu mimo braku przewiązki nie powinno to tak wyglądać.

Listwa w małym okienku była przy szkleniu maltretowana i się odkształciła. A była maltretowana bo Inautic ma listwy zapinane w taki sposób że przy małych gabarytach to koszmar śniący się wszystkim którzy mieli okoliczność z np. Panoramą.

Pozdrawiam

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Jareko mówisz że uchroniła by mnie poprzeczka ale pozostałe dwa skrzydła są w porządku a tylko to jedno jest felerne. wg mnie to oni powinni mi powiedzieć że cos takiego może sie stac albo powiedzieć że powinna być poprzeczka a mnie co to obchodzi że wyszło im krzywo. ja płacę i wymagam i dopóki nie zroobią tego jak ma być nie zapłacę im reszty pieniędzy. albo niech wymienią całe skrzydło na nowe albo niech robia co chcą nie obchodzi mnie to. zapłaciłem im za wszystkie okna 3000 i jeżeli nie naprawia tego to na tym pozostane i za takie pieniądze mogą zostać te okna. jak uważasz?

pozdrawiam serdecznie

jest źle

przy takiej konstrukcji ściany prowadnice są poza licem ściany, w warstwie ocieplenia zas okno albo lekko wysunięte w warstwę ocieplenia albo w licu ściany

Ktoś myślał bardziej o zpozycjonowaniu względem planowanych tynkow niz o jak najmniejszych stratach na styku okno-mur. Niestety, znów ktoś nie pomyślał co czynie. Be Clewera nie pozycjonuje się nigdy względem planowanych tynków - tylko w wyjątkowych sytuacjach przy zgraniu sie szerokości skrzynki z grubością ściany

to da ci niewiele - prowadnica nie jest elementem ciepłym.

Jeśli jest jeszcze możliwość - tzn. nie ma tynków wewnętrznych - to bym przemontował.

Była już na FM, i to jakoś niedawno, opisywana podobna sytuacja. Cale szczęście ze to Be Clewer gdyż ma prowadnice z PVC ale współczynnik strat na styku okno-mur i tak jest bardzo duży i generować ci będzie zwiększone wydatki na ogrzewanie ale nie nastąpi przemarzanie muru w tym miejscu.

Jest jeszcze inny sposób, (poprzednio polecany gdyż były już tynki wewnętrzne i zbyt duża dewastacja miałaby miejsce przy przemontowywaniu okna) bo widzę że piany jest tam malutko (1 cm? ) Podkuć Poroterm do w głąb, do samej ościeżnicy i wypełnić to miejsce pianą tak by było jej co najmniej 30 mm

cały czas zastanawiam się dlaczego te okna są zamontowane w tym miejscu czy konieczność zastosowania łączników rurowych w wykuszu mogła być przyczyną takiego manewru wkońcu to autoryzowany przedstawiciel producenta?

okna są świeżo wstawione i nie jesteśmy jeszcze rozliczeni za montaż czy poprawią to bez szemrania?

czy ryzyko uszkodzenia zarysowania okien jest duże?

okna są świeżo wstawione i nie jesteśmy jeszcze rozliczeni za montaż czy poprawią to bez szemrania?

Jeszcze raz spytam jakie były ustalenia? Przecież to nie montażyści powinni decydować, w którym miejscu muru mają być zamontowane okna. Gdzie był inwestor? Kierownik budowy i ewentualny inspektor nadzoru? Skoro masz ścianę 36cm, która zazwyczaj jest traktowana jako jednowarstwowa to czy ktoś poinformował firmę od okien, że przyjdzie jeszcze ocieplenie?

Dziękuję serdecznie za odpowiedź, moje dwa duże okna będą trzyskrzydłowe więc, bardzo lubię jasne wnętrza :)

Tteraz nurtuje mnie kolejna decyzja: czy do 9 metrów kwadratowych ich powierzchni dopłacić 560 zł i zdecydować się na szybę dwukomorową.

Przyznam szczerze, że nie wiem nawet czy wizualnie okno z szyba 2-komorowa (3-szybowe) rózni sie od okna 2-szybowego i czy decydując się na wstawienie okna 3-szybowego do pokoju, w którym juz jest od niedawna zamontowane okno 2-szybowe (pokój ma dwa otwory okienne) nie spowoduję róznic wygladu pomieszczenia.

Bardzo ciekawi mnie też czy znaczna jest różnica ciężaru okien w zależności od rodzajów ww. szyb.

Pozdrawiam

o tym że będzie ocieplenie oczywiście na pomiarach było ustalone, tym bardziej że nad dużym oknem balkonowym 2,7 m jest inna roleta zewnętrzna którą mamy schować w ociepleniu

zresztą jak pewnie zauważyłeś okna nie są zamontowane ani jak w ścianie jedno ani dwu warstwowej

o naszym kierowniku to szkoda gadać