Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zaraz zaraz

Tu na zdjęciach mamy Be Clewera zas gdzie indziej pojawi się Integro pod zabudowę - i to na dodatek ma być schowane w ociepleniu - może nie dogadaliście się do końca i okna zostały wszystkie zamontowane pod Integro - by dało rade go schować a wtedy to co widać na zdjęciu prawie zawsze tak wygląda. Pewnie skrzynka 205 albo i wieksza i pojawia się ból (

Niestety, albo rybki albo akwarium

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czyli wychodzi na to że taki sposób montażu był celowy przez okno balkonowe 2,7m szerokie, bo tam nie dało się zamontować rolety nastawnej tylko zewnętrzną,

jak będę na budowie to sprawdzę jeszcze szerokość szkrzynki od integro sprawdzę jak z ewentualną zabudową zewnętrzną

ale dzięki za wyjaśnienie zrozumiałam co "autor" miał na myśli :)

brak bylo determinacji dostawcy by wyjaśnić o co dokładnie chodzi przy montażu dwu różnych rozwiązań i wyszło jak wyszło. Są sposoby by przy wyjątkowym uporze Inwestora na schowanie skrzynek pod elewacją zamontować okna z Be Clewerem (tak jak w Twojej sytuacji) tak, by było dobrze

...Tteraz nurtuje mnie kolejna decyzja: czy do 9 metrów kwadratowych ich powierzchni dopłacić 560 zł i zdecydować się na szybę dwukomorową.

Przyznam szczerze, że nie wiem nawet czy wizualnie okno z szyba 2-komorowa (3-szybowe) rózni sie od okna 2-szybowego i czy decydując się na wstawienie okna 3-szybowego do pokoju, w którym juz jest od niedawna zamontowane okno 2-szybowe (pokój ma dwa otwory okienne) nie spowoduję róznic wygladu pomieszczenia.

Bardzo ciekawi mnie też czy znaczna jest różnica ciężaru okien w zależności od rodzajów ww. szyb....

ciężar nie jest ważny przy większości gabarytów. Okna wykonane w tym samym profilu ale z różnymi szybami różnią się wyglądem

na mojej stronie jest jedno zdjęcie (http://jareko.pl/2010_rok/Pawilon/05.jpg) na którym widać polowe okna z szyba jednokomorową zaś druga połówka ma pakiet dwukomorowy - możesz sobie wyobrazić różnicę

Bardzo ciekawi mnie też czy znaczna jest różnica ciężaru okien w zależności od rodzajów ww. szyb.

Pozdrawiam

Jarek mam nadzieję, że się nie obrazisz, że włażę w Twój autorski wątek, ale kiedyś skrobnąłem coś co się może Pani Karolinie przydać, więc pozwolę sobie podać jej namiar do miejsca, gdzie znajdzie co nieco o tym ile waży szyba, a ile okno

Pozdrawiam

spoko kolego - autorski wątek i tak zmienił swój sens i stał się miejscem ogonie dostępnym :) Nie zawsze mogę od razu odpowiedzieć więc każda pomoc - zgodna z prawdą ( a takimi Twoje są) jest tu mile widziana

Z tym tylko, że do obliczeń przyjąłbym za 1mkw grubości 1 mm wagę 27 kg, realnie waga ramki dystansowej jak i uszczelniaczy nie ma jakiegoś radykalnego wpływu na wagę. Czy mam dzignąć 50 czy 50,5 kg to mi już rybka

Edytowane przez jareko

Dzięki Jareko:-). Z tą wagą to szkła to bywa różnie. Wszyscy liczą 2,5 kg/1mm/m2. Dla pakietu przyjmuję to samo wychodząc z założenia, że i tak obowiązuje tolerancja +/- 1 mm więc to i tak wszystko jest bardziej orientacyjne niż rzeczywiste.

Pozdrawiam

Nie, skończyła się moja dyskusja z Tobą, bo jest bez sensu. Pa.

Jeżeli zadawanie konkretnych pytań o fakty, liczby, wynika badań jest dla ciebie bez sensu to znaczy, że nie powinieneś się angażować w sprzedaż okien. To jest jak by nie patrzeć podstawa tego biznesu. No chyba, że ty "sprzedajesz cenę"...

Duża suwanka szerokość 3300 xwysokość 2300

Wielkie dzięki za odpowiedź jareko. Przepraszam ze dopiero teraz, ale

jakoś tak wyszło.

Podejrzewałam, że te teorie montażu to jakieś naciągane.

Ale mam nadzieję, że to po prostu sprzedawcy w sklepie(a nie montażyści)

nie mają o tym pojęcia. Z drugiej strony powinno się wiedzieć, co się

sprzedaje i jak to zamontować.

Powiem szczerze, że zarówno u Jezierskiego i w Oknoplaście nie mieli

problemu z wykonaniem okna przesuwnego o szerokości 3300 x 2300 i tak że

w systemie HST (bo osobno wyceniali mi HS). W Avancie mieli ale tylko przy symetrycznym podziale prze nie symetrycznym nie było problrmu.

Według wszystkich podlegało jeszcze pod typowe rozmiary i to w kolorze.

Dlatego braliśmy oba rozwiązania pod uwagę, ale ze względów cenowych ze

wskazaniem na HST.

Jednak pojawił się problem z montażem tego okna przy zastosowaniu rolety

typu Be-Clever, bo u Jezierskiego twierdzili, pewnie słusznie, że

powinno być zamocowane do nadproża i proponowali rolety typu Integro.

Problem jednak w tym, że my mamy już wykonane wszystkie otwory okienne z

uwzględnieniem powiększenia ich o skrzynkę rolety no i sytuacja trudna

do rozwiązania.

Stąd moje kolejne pytanie dotyczące montażu

1. Czy jedyna opcja co do rolety to roleta Integro

- jeśli nie to jak zamontować BeClever do okna i okno do nadproża

- jeśli tak to jak przymocować od góry to i pozostałe okna skoro otwory

okienne wyższe.

2. Ile dać podpór montażowych od dołu i gdzie, jeżeli nie będą mieli

profilu bazowego.

3. Czy takie same podparcia i mocowania do nadproża niezależnie czy

wybierzemy HST i HS.

Proszę o poradę.

Bwojtek, widzę, że nie możesz się ode mnie odczepić. Nie wiem skąd Ci się to bierze.

Podałem link, jakiego okna to dotyczy. Dla Ciebie jednak podaję go ponownie:

http://kneer.pl/oknapvc.html

Jeśli chodzi o to, co powinienem sprzedawać, to daj to proszę ocenić moim klientom. Niemniej dziękuję za Twoją opinię. Powieszę sobie nad łóżkiem ;)

Powiem szczerze, że zarówno u Jezierskiego i w Oknoplaście nie mieli

problemu z wykonaniem okna przesuwnego o szerokości 3300 x 2300 i tak że

w systemie HST (bo osobno wyceniali mi HS).

pozostawię to bez komentarza. Jeszcze raz tylko przypomnę - przy podziale symetrycznym maksymalna szerokość HKS-a (drzwi uchylno-przesuwnych) wynosi równo 3000 mm. I kolejna sprawa, jeśli wycenili ci by było jak najtaniej to wyrazy współczucia gdyż zapomnieli o tym ze przy skrzydłach o szerokości ponad 1000 mm brak wspomagania ruchu w klamce czyni takie drzwi realnie nieużytecznymi - ale ostatecznie to Klient decyduje nie handlowiec

1. Czy jedyna opcja co do rolety to roleta Integro
Niestety tak

- jeśli nie to jak zamontować BeClever do okna i okno do nadproża
nie ma jak - Be Clewer realnie nie nadaje się do szerokości większych jak 150 - ale oczywiście możesz posłuchać tego o czym tu wielu już mówiło - możesz ale nikt cie nie zmusza

- jeśli tak to jak przymocować od góry to i pozostałe okna skoro otwory

okienne wyższe.

obniża się okno - daje poszerzenia - patrzy się na moją stronę i znajduje się zdjęcia jak to zrobić można

2. Ile dać podpór montażowych od dołu i gdzie, jeżeli nie będą mieli

profilu bazowego.

jeśli nie będą mieli to wyrzucić ich na zbity pysk ;) i nie pożałować kasy by bazówke i poszerzenia mieć - był tu już jeden Forumowicz co mimo naszych rad przyoszczędził trochę i miał później ból - znajdziesz na pewno ten wątek, szkaluje w nim Oknoplasta zamiast montażystę

3. Czy takie same podparcia i mocowania do nadproża niezależnie czy

wybierzemy HST i HS.

nie ma znaczenia czy to HS czy HKS - zasady montażu są identyczne, choć niektórzy mówią że HKS można montować tylko na dyble