Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzieki za chociaż jedną odpowiedz, pierwszy raz słyszę o oknach geneo

Nie ma sprawy ;)

Okna GENEO na tegorocznej Budmie zdobyły złoty medal MTP. To nowy produkt Rehau z tworzywa RAU-FIPRO, z domieszką włókna szklanego. Bardzo dobra termoizolacyjność. Nadaje się do domów pasywnych. Z producentów mogę polecić Eurocolor lub Kneer.

Są trochę droższe, niż zwykłe okna PVC. Ceny "katalogowe" możesz sprawdzić online:

http://geneo.oknosalon.pl/sklep/

http://kneer.oknosalon.pl/sklep - wybierz okna PVC a potem wybierz profil KF 714 S (Rehau Geneo)

Edytowane przez Oknosalon

Witam.

Mam zamontowane okna w warstwie ocieplenia (JB-D). Mur dwuwarstwowy 24 cm + 20 cm.

Mam pytanko o parapet wewnętrzny? Czy aby na pewno należy mocować go pod okno? Jareko Twoja strona nie mówi o innym sposobie montażu parapetów. A pod moimi oknami są przecież dość solidne kotwy i nie bardzo jest gdzie wsunąć ten parapet. Poza tym chyba mógłby tam powstać mostek termiczny poprzez bardzo małą odległość między parapetem zewnętrznym, a wewnętrznym?

Czy wystarczy jeśli parapet wewnętrzny będzie dosunięty do okna, a nie wciśnięty pod to okno? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Pozdrawiam

Maciej

witam !!! potrzebuje pomocy na temat okien które mam zamontowane u siebie w bloku?

teraz przedstawie sytuacje :

blok jest nowy i mieszkam na parterze i interesuje mnie jaki mam wstawione szyby chodzi mi o p3,p4 bo doczytałem się że takowe powinny byc wstawiane na parterze okna sa pcv i znajdują sie tam takie napisy PILKINGTON INSULIGHT TERM TYP U =1,0 wg EN 674

i pytanie drugie : nawiewniki

prawdopodobnie mam źle zamontowane nawiewniki : zamontowane są na ramie a okna były wstawiane razem z budową bloku i od wewnątrz cały system jest skierowany do dołu a przeglądając różne fora i strony producentów wszedzie było pokazane że powinny na zewnątrz byc w ramie a wenątrz na furce okiennej a sustem wewnetrzny skierowany do góry /!!!

dzieki za żetelne odpowiedzi

Mam zamontowane okna w warstwie ocieplenia (JB-D). Mur dwuwarstwowy 24 cm + 20 cm.

Mam pytanko o parapet wewnętrzny? Czy aby na pewno należy mocować go pod okno? Jareko Twoja strona nie mówi o innym sposobie montażu parapetów. A pod moimi oknami są przecież dość solidne kotwy i nie bardzo jest gdzie wsunąć ten parapet. Poza tym chyba mógłby tam powstać mostek termiczny poprzez bardzo małą odległość między parapetem zewnętrznym, a wewnętrznym?

Czy wystarczy jeśli parapet wewnętrzny będzie dosunięty do okna, a nie wciśnięty pod to okno? Czy są jakieś przeciwwskazania?

Lepiej jeżeli parapet podstawiony jest pod okno na około 1 cm. Po pierwsze podpiera on dodatkowo okno a po drugie takie wykonanie jest najbardziej estetyczne i pozwala na pełne uszczelnienie połączenia. Nie wiem jak masz zamontowane kotwy od dołu - bezpośrednio do ramy okna czy poprzez listwę montażową?

Bwojtek dzisiaj w końcu nie zapomniałem i sprawdziłem... Co prawda okno już jest wełną otulone, a od środka oklejone folią (tynkarze), ale dojrzałem, że kotwy są przymocowane do listwy, która z kolei jest od spodu przymocowana do okna.

To coś zmienia dla tych parapetów?

Pozdrawiam

macst

• 4 weeks później...

tak sobie czytam o progach balkonowych i... załamałam się; dotąd byłam przekonana, że ekipa od okien dobrze się spisała, a teraz zaczynam mieć wątpliwości:(

chodzi mi o progi balkonowe; mamy HS YAWAL 2400x2500 - okna "stoją" na cegłach. rozumiem, że zamiast cegieł powinien być styropian?

jak ja to mogę teraz "podmienić"? czy możecie mi coś poradzić?

pozostałe okna to schueco classic CT70 i tu już chyba mamy zamontowane profile bazowe i montaż jest ok?

z góry wielkie dzięki za odpowiedź:)

prog1.jpg

prog2.jpg

schueco1.jpg

schueco2.jpg

HS_yawal.jpg

jejku, jaka szybka odpowiedz!:)

no więc tak: mam 3HSy "normalne" i jedne osadzone w profilu fasadowym - też YAWAL; no i zapomniałam dodać - wszystkie HSy są aluminiowe:)

pod tymi trzema są cegły murowane w trakcie budowy i jakieś deseczki (chyba w ramach dodatkowych podpórek?); natomiast pod tymi osadzonymi w profilu fasadowym jest to samo co w pozostałych plus dodatkowo są jakieś aluminiowe podpórki, pod którymi są jeszcze jakieś plastikowe kliny; załączam więcej fotek:)

z góry wielkie dzięki za pomoc!:)

HSfasada.jpg

HSfasada2.jpg

zwyklyHS.jpg

zwyklyHS2.jpg

widok_na_HSy.jpg

jareko - przede wszystkim wielkie dzięki za rady/opinie/uwagi!:)

zrobiłam na tą chwilę coś takiego (załączam foto - z góry przepraszam za kiepską jakośći);

czyli usunęłam wszystko co wystawało poza obrys progu; pod HSem mam zamiar umieścić styropian i zalać to wylewką;

czy te metalowe kotwy, które były u dołu muszę ponownie zamontować czy może już zostać tak jak jest teraz? te kotwy czemuś*konkretnemu służą? bo u mnie to one były dość luźno zamontowane.. generalnie to "przeszkadzały" mi w obłożeniu progu styropianem:)

HSy_teraz.jpg