Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

2100 szerokość i 1137 wysokość ?

bo jeśli odwrotnie to nie musisz brać wspomagania ale i tak współczuję użytkowania - dlaczego?

- światło przejścia będzie ok 47 cm - ja przejdę bo chudzina jestem ale inni mogą mieć problem ;)

- przy zamykaniu i otwieraniu skrzydło będzie się "kolebać" na boki co zwłaszcza przy zamykaniu będzie powodować trudności z "wsadzeniem" skrzydła w ościeżnicę bez uszkadzania okleiny

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no i jakiś konkret :) nareszcie

Mimo wszystko wydałbym te 500 zeta za wspomaganie ruchu w klamce by co chwila żona bądź dzieciaki nie zawracali ci głowy - otwórz ten balkon coś go sobie wymyślił ;)

Poza tym do HKS-a klamka i tak zawsze jest inna, czy ma wspomaganie czy nie - jest duża i różni się od klamek okiennych

hmm....no może powiem inaczej - powinna być większa bo to różnie z tymi producentami bywa ;)

Witam

Mam pytanie, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi.

Czym zatynkować nierówności we wnękach okiennych, aby nie było piór, wpustów i dziur (ściana z silikatów)

Wyczytałem, że dobrze jest takie wnęki zatynkować przed montażem okien - ale czym konkretnie - czy to jest istotne?

Montaż będzie ciepły, więc wolałbym dać również jakieś sprawdzone, ciepłe rozwiązanie..

Pozdrawiam

karolekk - jest kłopot. Najlepiej wychodzą w drewnie, w PVC też wykonalne ale to już wyższa szkoła jazdy dla producenta okien i chyba lepiej nie ryzykować

tobas - tak naprawdę to nie ma znaczenia, ważne by do montażu była równa powierzchnia, może być KNAUF, GOLDBAND czy nawet gotowa zaprawa tynkarska

Edytowane przez jareko

a co powiesz o oknach obrotowych ?

bo miałem je w projekcie w lukarnach ale z kim nie rozmawiałem to wszyscy odradzali.

i zrezygnowałem :)

Faktycznie większość producentów unika jak może. Nieźle radzi sobie z obrotówkami Technika ; http://avante.com.pl/index.php?lang=pl&mod=offer&id=13

Możesz sprawdzić. Gdzieś wcześniej linkowałem do filmu z tłuczenia szyby hartowanej, właśnie w obrotówce była zamontowana i to sporej.

Pozdrawiam

Czym zatynkować nierówności we wnękach okiennych, aby nie było piór, wpustów i dziur (ściana z silikatów)

Wyczytałem, że dobrze jest takie wnęki zatynkować przed montażem okien - ale czym konkretnie - czy to jest istotne?

Wystarczy zwykła zaprawa murarska

Montaż będzie ciepły, więc wolałbym dać również jakieś sprawdzone, ciepłe rozwiązanie..

Hm... jeśli już tak bardzo ma być "ciepło", to wyrównaj powierzchnię ościeży zaprawą ciepłochronną.

Pozdrawiam

Też słyszałem o zaprawie ciepłochronnej już parę lat temu, ale jako że nie jestem budowlańcem, to sam fakt jej istnienia wysatrczył mi by uznać temat za wyczerpany;) Zdaje się, ze Ytonga się klei na takie zaprawy, wiec nie powinno to być nic obcego hurtowni budowlanej.

Obrotówki? Normalna sprawa. W drewnie oczywiście. Też widziałem to okno Techniki Okiennej na targach - zachwowywało się bardzo dobrze.

W praktyce zdecyduje cena i możliwości wykonania. Jakiekolwiek koło w PCW to min 90 -120 cm średnicy. W drewnie nawet "tylko" 50-60cm.

Kiedyś wyceniałem obrotówkę ok 80cm (minimum u mojego dostawcy) - wyszlo - koło ok 800zł, mechanizm obrotowy ok 800zł. Konkurencja zaproponowała mi koło obrotowe mniejsze - ok 70cm (takie jak potrzebował klient) - ale cena była dwukrotnie wyższa. Wniosek jest taki, że przy tak indywidualnych sprawach trzeba sprawdzić minimum 2-3 oferty:)

• 5 weeks później...

To ja ma takie pytanko odnośnie schueco cava

Jakie są dopuszczalne odchyłki dla tego profilu - jednostronny kolor

czy producent podaje jakieś normy jak tak to gdzie je znajdę ??

jak powinny wygladać zgrzane rogi okna

czy takie wykonanie jest dopuszczalne

http://img696.imageshack.us/img696/2064/dscn2528a.jpg

Edytowane przez kalio

• 1 month później...

Zleceń nie brakuje tylko sporo jest zapytań już teraz na okna w 2012. W zeszłym roku akcja przyniosła efekty stąd powtórka. Sadzisz ze falstart ?

Może masz i rację. Zainteresowani i tam tą informację znajdą na mojej stronie.

Kasuję.

Edytowane przez jareko