Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam pytanie - jak się wykańcza wnęki okienne przy oknach drewnianych? tynkarze wchodzą we czwartek i marudzą, że okien nie ma a oni nie wiedzą jak to robić

jak to ma być zrobione?

otynkować wnęki, żeby były równiutkie, wstawić okna i potem co?

a może zostawic wnęki surowe, wstawić okna i potem te wnęki obrobić - ale jak? tynkować? karton-gipsem zielonym?

podpowiedzcie, proszę

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dziękuję za wszystkie podpowiedzi

Ja wiem, że okna drewniane muszą iść po tynkach, ale nie dla każdego to oczywiste. Tynkarze jedni wyśmiali taka kolejność, powiedzieli, że tak nikt nie robi, więc nie biorą tej roboty u nas. Wszyscy znajomi, którzy cokolwiek mieli wspólnego z budowaniem (jeden dom budował, drugi miał firme budowlaną, trzeci ma hurtownię jakąś i kontakty w branży) twierdzą, że to fanaberia, albo okna denne i że nie ma to żadnego sensu, uzasadnienia. Ciężko się rozmawia z takimi, bo jak udowodnić, że się nie jest wielbłądem? Inna ekipa tynkarzy sugerowała tynki dać najpierw, potem okna wstawić, w końcu wykończyć k-g, ale to nam się nie podoba wcale - bankowo popęka wszystko.

Dzięki raz jeszcze.

Jeśli stolarka drewniana to montowana po zakończeniu prac mokrych na budowie, jesli pcv, aluminiowa lub stalowa to najlepszy efekt estetyczny uzyskamy montując przed tynkowaniem. A że ktos sie boi tynkarzy bo zachlapią okna ...... brać ekipę fachową a nie spod sklepu:D i powinno być ok.

to zależy od ekipy i zabezpieczenia okien. jeśli jest wszystk dobrze oklejone ok, okna są w takim samym tanie jak przed tynkowanie. Ale to też zalezy od zleceniodawcy, niektórzy np. chodza z "lupą" i szukają dziury w całym byle tylko cos znaleść, coś uskubać z kasy, zrobić burzę i zament. Nadal będę powtarzał, że najlepsze rozwiązanie to tynkowanie po montażu okien, bez względu co klienci mówią. Ale to też zalezy od tynku który jest stosowany. Dużo łatwiej jest porysować okna tynkiem tradycyjny niż np gipsowym. Gdzie praktycznie nie występuje takie zjawisko.

nie mozna mówic ze wszyscy od tynków to partacze ,mamy znajoma firme która polecamy od posadzek oraz od tynków i było przypadku aby klienci którzy sie na nich zdecydowali byli zawiedzeni a wrecz przeciwnie ,wszystko zalezy od firmy bo takich co cenne zbija aby zrobic to jest pełno tylko zazwyczaj jest ZZZ -złapać ,zrobić ,zapomnieć

• 2 weeks później...
Witam. Na jakimś wątku wyczytałam ,że byłeś zdecydowanym przeciwnikiem okien tarasowych HST,ale wątek był pisany jakies 2 lata temu.Czy w tej kwestii nie zmieniłeś zdania.Może teraz zmieniła się technologia? Podobają mi się HS-y ale po lekturze internetu i wypowiedziach niektórych sprzedawców- zaczynam mieć wątpliwości.

Witam. Na jakimś wątku wyczytałam ,że byłeś zdecydowanym przeciwnikiem okien tarasowych HST,ale wątek był pisany jakies 2 lata temu.Czy w tej kwestii nie zmieniłeś zdania.Może teraz zmieniła się technologia? Podobają mi się HS-y ale po lekturze internetu i wypowiedziach niektórych sprzedawców- zaczynam mieć wątpliwości.

Eee, trafiłas na stare wątki, bo Jareko chyba polubił HS`y.

Wielu sprzedawców powtarza gdzieś zasłszane opnie / nie wnikając w szczegóły/ i tym się usprawiedliwa przed nowościami..

I w dalszym ciągu podtrzymuję tamtą opinię. Pamiętaj, że wypowiadam się ogólnie. HS to wyższa szkoła jazdy dla systemu (są różnice w rozwiązaniach HS-a między profilami), dla producenta by wykonał to dokładnie, prawie z zegarmistrzowską dokładnością, i montażystów (oni wbrew pozorom chyba najważniejszym ogniwem)

Widziałem HS w innych profilach i moim subiektywnym zdaniem system HS opracowany przez Schuco pozbawiony jest jakichkolwiek wad.

A co do montażu

Przykład z mojego podwórka. Zamontowaliśmy HS-a w domku drewnianym. Sprawdzałem, poziom pod laser zarówno dołem jak i górą, i wszystko było OK. Nie wiem czy to wina "drewniaka" czy ktoś dla zabawy wyciągnął kliny, powstała obniżenie jednego naroża o 4 mm, środkiem górna cześć opuściła się o 2 mm. To już wystarczyło by po podniesieniu skrzydła nie można było go przesunąć. Tak naprawdę, montaż HS-a tylko na poziomicę już jest wątpliwy - choć niektórym się to udaje