Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zapewne temat nie raz będzie się powtarzał - masz rację i twój rysunek pięknie to tłumaczy

Klocki - co nie znaczy że dwa kliny PVC tworzą taki klocek o regulowanej wysokości

Teraz jestem w Goleniowie, jutro i w niedzielę ciąg dalszy objazdu po kraju - ale jak tylko będę miał dostęp do firmowego komputera to zamieszczę zdjęcie jak powinny być usytuowane kliny pełniące rolę klocków :)

A nie przepraszaj Waść - to kiedyś miał być mój autorski wątek, gdzie chciałem wyjaśniać niektóre pojęcia, opisywać poprawny montaż, wskazywać błedy nagminnie popełniane przy montażu - ale ten pierwotny zamysł szlag trafił i powoli mamy kilka równoległych wątków okiennych

Szkoda, że z tym bajzlem nie można już zrobić porządku :(

Edytowane przez jareko

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaśniej już nie można . Dzięki panowie. A teraz ostatnia kwestia związana z montażem drzwi tarasowych.

Docelowa wysokość posadzki z ociepleniem licząc od poziomu chudziaka będzie mieć 24cm ( 15cm - ocieplenie + 7 wylewka + 2 wykończenie ) .

Zamierzam pod to okno i zresztą na całej długości cokołu zastosować Isomur ( wys z zaprawą około 14 cm. ).

Czy najlepiej jest dać pod to okno poszerzenie systemowe czy profil bazowy czy jak to zwał bo juz sie pogubiłem. Pytanie dodatkowe czy pomiędzy ramą okna a poszerzeniem/profilem bazowym jest jakaś uszczelka bo troche słaby punkt sie robi jeśli chodzi o szczelność ??? I pytanie drugie czy wylewka powinna dokłądnie licować z dolnym poziomem ramy okna ???

Z poszerzeniem na całą wysokość i z isomurem+poszerzenie będzie poprawnie. Przy wysokości posadzki 24cm daj tak jak mówisz isomur 14cm i dopiero na niego profil bazowy 8cm + luz montażowy to wyjdzie Ci idealnie 24cm. Mniejsza szansa np. na wypchanie poszerzenia na zewnątrz przez posadzkę.

Pomiędzy profilem a ramą powinna być taśma rozprężna, jeżeli masz próg standardowy to możesz wylewkę wewnętrzną zrobić do dolnej ramy, do skrzydła zostanie jakieś 3-3,5cm na podłogę docelową.

Edytowane przez marmax

u dobrych producentów, którym zalezy na jakości wyrobu a nie jak najniższej cenie między każdym dodatkowym elementem (jak zwał tak zwał) masz zawsze dodaną taśmę rozprężną by dodatkowo połączenie uszczelnić

Wylewka.... w dniu pomiaru powinieneś podać docelowy poziom posadzki i on jest pozycją od której zaczyna się dolna krawędź ościeżnicy, lub górna krawędź profila HS-a

Jeśli w przypadku HS już nic zrobić nie możesz, ani mm nie możesz pójść w górę to w przypadku balkonu realnie masz jeszcze rezerwy ok 20 mm - istotne jest by wykończenie na wylewce nie wyszło ci na skrzydle ;) i by pozostał minimum 10 mm lub by ewentualnie była później możliwość dostania się do elementów okuć powiązanych ze skrzydłem. Jak wyjdzie ci więcej, to ewentualna każda regulacja będzie wymagała zdejmowani skrzydła - a ja za takie "wynalazki" karcę klienta dodatkowym kosztem

a co to daje? Sorki ale zaczynacie przeginać z tymi mostkami cieplnymi

czasy wnęk na kaloryfery już dawno minęły - w tym rozwiązaniu można by było myśleć na zastąpieniu materiału ściany cieplejszym ale pod parapet gdzie ściana ciągle jest tej samej grubości i nie ma realnie związku z parapetem?

Totalne wariactwo chyba wynikające z niewiedzy

Sorry że w wątku autorskim.. nie da się Jarku na forum "zawłaszczyć" wątku - od tego są blogi ;) - tu każdy z nas pisze, bo trafił przypadkiem na sprawę, w której chce coś powiedzieć..

A wracając do owej sprawy: mi się pojawiło trzy:

1. Zgadzam się - Klienci zaczynają wariować na punkcie niemal nieistotnych mostków cieplnych - ładując ogromne pieniądze w coś, co się na ma szansy zwrócić.

2. Klocki dystansowe z poprzedniej strony - uparcie mówisz PCW - a co jeśli okno jest drewniane? Też mam używać klinów PCW. Wg zamysłów klocek ma być szczelnie zapianowany, bez dostępu do powietrza i wilgoci. Uważam, że dobry drewniany klocek jest jak najbardziej dozwolony (chociaż wygodniej mi z klinami i podkładkami PCW)

3. Między ościeżnicą a listwą podprogową nie musi być wyłącznie taśma rozprężna. Tam gdzie jej nie ma używam pianki (wymaga odkręcenia listwy) ale w najnowszych profilach wymyślono już systemowe uszczelki na listwie (salamander bluEvolution). Oczywiście taśmę uważam za lepszą ale droższą (jest bardziej łaskawa dla niedokładnej produkcji).

W skrócie: generalnie się zgadzam, ale uważam że proponowane przez Ciebie rozwiązania nie są JEDYNYMI POPRAWNYMI.

Dziękuję za uwagę:)

Witam

Czy warto kupic okna z DRUTEX-u?

Warto.

Są to naprawdę przyzwoite okna za przyzwoitą cenę. Natomiast wg Jareko tylko okna, które on sprzedaje, ewentualnie takie same sprzedawane przez kogoś innego są warte uwagi.

Natomiast Drutex jest niewygodny bo pokazuje, ze można sprzdawać dobre okna w rozsądnych cenach i dlatego na forum jest tak traktowany.

Pozdrawiam

...Są to naprawdę przyzwoite okna za przyzwoitą cenę. Natomiast wg Jareko tylko okna, które on sprzedaje, ewentualnie takie same sprzedawane przez kogoś innego są warte uwagi.

dziękuję za tak obiektywną ocenę mojej obecności na forum

Natomiast Drutex jest niewygodny bo pokazuje, ze można sprzdawać dobre okna w rozsądnych cenach i dlatego na forum jest tak traktowany.
Najlepsze okna dalekie są od doskonałości - dlaczego - nie mam za plecami całej rzeszy prawników by rozszerzać ten temat. Przykład ostatniej walki Drutów z Oknoplastem pewnych rzeczy dowodzi - ale jak wspomniałem, nie będę tematu rozszerzał

A ty pewnie sprzedajesz okna Drutexu... Każda sroka swój ogon chwali.

Ja ich nie chwalę, ani nie prowadzę swojej reklamy na forum, ale drażni mnie nagonka na Drutex na tym forum. To wygląda tak jak gdyby sprzedawca np: Mercedesa trąbił, że prawie wszystkie inne samochody są do d...y. Niestety nie każdego stać na Merca, a znam wielu, którzy od lat jeżdżą Oplem, Fordem itp i nie narzekają.

A wydali 1/3 ceny.

Pozdrawiam

Nie ma żadnej nagonki gdyż wszyscy unikają napisać coś złego na temat jakiejkolwiek firmy.

Swoje obserwacje mamy i porównanie samochodowe jest tu co najmniej nie trafne.

Gdybyś czytaj uważnie Forum doczytałbyś się tylko wielu niezbyt pochlebnych opini o obu firmach na D....

Jest segment rynku który zajęli i dobrze.

Tylko mnie osobiście przeszkadza tendencja przedstawiania malucha jako mercedesa-to mója prywatna opinia do której mam prawo-zarówno mieć jak i o niej pisać

Z poszerzeniem na całą wysokość i z isomurem+poszerzenie będzie poprawnie. Przy wysokości posadzki 24cm daj tak jak mówisz isomur 14cm i dopiero na niego profil bazowy 8cm + luz montażowy to wyjdzie Ci idealnie 24cm. Mniejsza szansa np. na wypchanie poszerzenia na zewnątrz przez posadzkę.

Pomiędzy profilem a ramą powinna być taśma rozprężna, jeżeli masz próg standardowy to możesz wylewkę wewnętrzną zrobić do dolnej ramy, do skrzydła zostanie jakieś 3-3,5cm na podłogę docelową.

A czy nie ma problemów z montażem kotw do pustaków isomur ??? Sporo tam styropianu w nich jest.

Firma Mróz znajdziesz w googlarce :)

Bylem u nich i jedyna opinie jaka od nich wynioslem to naciaganie klienta na koszty i oni maja najlepszy produkt.

Zaproponowali mi trzy opcje: Si82, 70 cava i 70 classic. Cenowo wyszlo ok. 15tys, 17tys, 21tys (dokladnie juz nie pamietam ale byly to kwoty w takim przedziale). 3 szyby 16-4-16-4-16 Ag 0,5, okucie aktiv pilot, pelny wypas i cieply montaz w gratisie.

Jak zaczalem rozmawiac o sensie takiego wyposazenia to stwierdzilem, ze nie warto. Przyklady wciskania kitu:

1. Cieply montaz. Pan zapewnial, ze tylko taki montaz zapewnia piance zywotnosc. Brak tasm spowoduje jej wyparowanie w bardzo krotkim czasie.

2. Nie ma opcji zwyklego montazu. Czyli placisz za cieply montaz i innej opcji nie ma.

3. Nie mozna rowniez zmienic okucia na slabszy model bo nie. Nie interesuje ich to, ze ja nie potrzebuje x grzybkow, blokad, ktorych nigdy nie wykorzystam. Sciemniali, ze te okna sa nie do otwarcia przez zlodzieja bo zlodziej jak widzi ile jest grzybkow to nawet nie sprobuje. Jak mu powiedzialem, ze jesli nie otworzy okna to wejdzie przez szybe to zaproponowal pancerne szyby za "niewielka" doplate.

Dalsza dyskusja nie miala sensu. Ich nie interesuje to, ze te bajery sa dla przecietnego klienta niepotrzebne a czesto nawet nie majace sensu. No coz. To jest tzn wyzsza klasa i nizej sie nie da. Bo u nich taki standard.

A jak sie okazalo, dzwonili pozniej do mnie kilka razy bo szukali klientow. Nieoficjalnie sie dowiedzialem, ze kiepsko im idzie. A Tam gdzie maja siedzibe to zaglebie okien. Chyba 7 czy 8 punktow obok siebie.

Panowie znacie jakiś dobrych montażystów albo od razu firmę sprzedającą okna wraz z montażem z Łodzi albo okolic?Dzieki za odpowiedź hih hi

Wybralem firme na Pilsudskiego 142. Profil Salamander, szyby 18-4-18-4-18, okucia roto nt. Wykonanie porzadne, wyposazenie wystarczajace, problemow nie mam. Zaplacilem 9,5tys. Duzo taniej a dostalem lepsze szyby, roznicy w profilu raczej nie odczuje a okucia nie maja zbednych bajerow.

Jesli chcesz schuco to obok jest druga firma, srzedajaca na tych profilach. 70 cava wycenili na ok. 3-4 tys taniej od Mrozu.