Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mój wykonawca proponuje mi, żeby po wstawieniu okien (drewno), ościeża obrobić płytą kartonowo-gipsową.

Proszę o poradę, czy to dobry pomysł ... mam wątpliwości: gips przy oknie, a może tam zimno styka sie z ciepłem, będzie skraplanie itp?

Tynki na ścianach mam cementowo-wapienne. Ściana Porotherm 25 + 14 cm styropianu.

Pozdrawiam,

mozna z tym tylko ze plyta zielona i krawedz do okna nie cieta tylko fabryczna tj. z papierem

duzo odpadow ale mozna

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mozna a jesli masz okucia WK-2 to wogole bajka - tylko trzeba wiedziec gdzie jest blokada i jaka i ja wywalic i bez przerobek masz RU

zalezy jaki profil ale w 90% wypadkow tez mozna

na pewno okuć WK-2 nie mam. Czy sama sobie poradzę z wywaleniem tej blokady? Czy lepiej kogoś z Gorana (bo mam okna tej firmy) zawołać?

Wystarczy tylko to bez żadnych dodatków, przeróbek?? Takie to proste i na dodatek może być za darmo :)

Czemu bardzo kręcili nosem, że drzwi balkonowych nie da sie uchylnych? I takich nie mam, a chcę!

Dziękuję za odpowiedź.

Witam

A ja nie o oknach chciałem. Był to fajny temat, w którym jareko zamieszczał swoje uwagi i było to przejrzyste ale powoli robi się bałagan. Robią się dwa identyczne tematy (Szukam dobrych okien). Może wróćmy do poprzedniej formuły tego wątku ?

Pozdrawiam

Maciej

• 3 weeks później...

czy jest sens wstawienia sanych ram z szybami bez mozliwosci otwarcia?

prewiduję na parterze 5 duzych okien, drzwi na taras, i 2 mniejsze okna.

ponieważ wentylacja bediemechnaniczna, małe okna i balkon będą otwieralne, to czy nie taniej i bezpieczniej i cieplej jet wstwić same ramy z szybami?

• 3 weeks później...
folia ochronna

mam zamontowane okna xxxxxx od ponad 1,5 roku, na początku nie ściągnałem taśmy zabezpieczającej i teraz mam problem, taśma rwie się i nie można jej zerwać. Schodzi jedynie, gdy jest zdrapywana, ale wtedy rysuje się rama.

I co poczac?

Czytac :)

Na kazdej tasmie jest info ze nalezy ja zdjac tuz po montazu lub jest okreslony czas kiedy trzeba bezwzglednie tasme zdjac

TEraz pozostaje - wbrew pojawiajacym sie tutaj genialnym pomyslom ;) - po prostu tasme zdrapac nawet rysujac profil (mowimy oczywiscie o oknach w kolorze bialym) i pozniej uzyc preperatu Cosmofen za pomoca ktorego profil wypolerujemy na nowo

Okna kolorowe hmmm.... przechlapane. Realnie nie ma satysfakcjonujacej metody (lub ja jej jeszcze nie poznalem :oops: )

A ja zapytam w temacie Cosmofenu ... nasz domek postał sobie ze wstawionymi oknami bez ich ruszania ok 5 lat. Obecnie okna sa już kilka razy myte różnymi środkami do okien typu Ajaks. Fakt jest taki że żonka włożyła w ich czyszczenie już kupę pracy i energii bo do jakiegokolwiek zmycia potrzeba niezłej siły i wytrwałości a momo tego ramy nie są jeszcze białe a w szczególności w miejscu i ch styku z uszczelką :cry:

Jaki środek Ty Jareko poleciłbyś do doczyszczenia ram, oczywiście taki co by nie uszkodzić plastiku ??

Im mniejszy numer tym mocniejszy Cosmofen !!!!

Radzę zacząć od czystej pieluchy i nr 20 (drobne rysy, zabrudzenia i polerka), w miare potrzeb nastepny wynalazek...

Dobrze jest wyciągnąć uszczelkę z rowka na czas czyszczenia, w razie pociągnięcia po niej mokrą od rozpuszczalnika szmatką- brud z uszczelki wtopi się w plastik i potem ani rusz!!!! :(

Nr 5 (od większych rys) nie radzę używać bez potrzeby !!!!! :-? Zetrze się cały połysk na profilu okiennym.

• 2 weeks później...

Poniewaz ostatnimi czasy nagminnie wyrywam okna PVC i wstawiam nowe kilka uwag - bardzo prostych uwag - ktore ustrzega Was przed pozniejszymy takimi niespodziankami

Najczestsze wady:

- zle kotwienie okien lub wrecz jego brak - ostatnie kuriozum - piana tylko w narozach - bez kotew, bez dybli - sama piana - okno do wyrzucenia po 2 latach - odksztalcilo sie juz trwale

- uszczelnienie - zszokowani ostatnio bylismy widzac powciskane paluly zamiast piany czy tez tasm - okno ma raptem 3 lata

- piony i poziomy - ja rozumiem ze dopuszczalne sa pewne odchylki ale.....15 mm na 1435mm? To juz chyba przesada ;) Nic dziwnego ze balkon trzaskal samodzielnie sie zamykajac

• 2 weeks później...

Pozwalam sobie na ROZWINIĘCIE / aktualizacje wiadomości autorstwa jakeko n.t. typowych wymiarów, sam się dość intensywnie męczyłem usiłując znaleźć realne / "typowe" wymiary dla trzech swoich okien.. znalazłem.

Oryginalna wiadomość jareko zostaje zachowana, zmiany/komentarz są wyraźnie oznaczone.

Wymiary w mm - wpierw optymalny wymiar "dziury" w murze i odpowiadający mu wymiar "typowy"

szerokości:

otworów / okien

600 / 565

900 / 865

1200 / 1165

1500 / 1465

1800 / 1765

2100 / 2065

2400 / 2365 (*) szerokość w typie "O56" (trójskrzydłowym) [dodane przez AbrahaM3K]

2700 / 2635 (*) szerokość w typie "O57" (trójskrzydłowym) [dodane przez AbrahaM3K]

wysokości:

otworów / okien

600 / 535

900 / 835

1200 / 1135

1500 / 1435

1700 / 1635

balkony:

szerokości:

otworów / okien

jednoskrzydłowy:

900 / 865

dwuskrzydłowy:

otworów / okien

1500 / 1465

1800 / 1765

wysokości:

otworów / okien

2110 / 2095

2210 / 2195

2310 / 2295

Powyższe wymiary okien są zewnętrznymi wymiarami ościeżnicy, dodanie listwy podparapetowej tych wymiarów nie zmienia choć wysokość okna z podparapetówka zwiększa się przeważnie o 30 mm

Balkony dwuskrzydłowe u wielu producentów nie są traktowane jako tzw. typowe

wymiarów typowych okien trzyskrzydłowych z pamięci nie podam [co zrobił właśnie AbrahaM3K, choć też nie z pamięci] - poza tym większość firm traktuje je z założenia jako nietypowe

Najczęściej już wprowadzenie jednostronnego koloru okno typowe czyni nietypowym

Dość często także okno w wersji antywłamaniowej już liczone jest jak nietypowe

Wszystko zależy od polityki danego producenta

Dzięki Jareko!

Jeszcze jedno pytanko. Czy drzwi balkonowe rozwierane szerokości 120cm, sa sensowne i do zdobycia? (wysokość 227)

Mam w projekcie jeszcze takie 96/227cm.

Pozdrawiam

raz i tylko raz uleglem klientowi dawno temu i drzwi balkonowe szerokosci 1165 / 2195 wykonalem w Schuco AS60 - profil jakiego juz nie ma na rynku

Cale szczescie spisalem z nim notatke ze nie ponosze odpowiedzialnosci za dzialanie takiego cuda i nie udzielam na nie gwarancji

Klopot ma klient - nie ja

mniejsz szerokosc otworu do 100 a najlepiej do 90 - to moja rada