Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam nadzieję, że pytanie moje będzie zgodne z tematyką tego wątka.

Otóż zastanawiam się jak to jest z drzwiami balkonowymi. Czy dolny profil

ościeżnicy jest taki sam jak góra i boki, czy też stosuje się tu jakieś profile

progowe.

Jeśli tak, jakie są wymiary takiego progu dla np Schuco 5 komorowego?

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nawiążę troche do wątku powyższego.

W przyszłym tyg mam mieć montaż okien i stąd też pytanie dot drzwi balkonowych na taras. Zamówiłem drzwi balkonowe z ruchomym słupkiem nieco mniejsze niż otwór gdyż na tarasie nie mam jeszcze ułożonej posadzki docelowej. W domu nie mam natomiast jeszcze styropianu ani wylewek (chce robić zimą instalacje wod-kan) Czy jest sens więc montować te drzwi czy też lepiej zabić ten otwór deskami i poczekać aż będe mieć wylewki żeby montażyści zamocowali mi próg do posadzki. Czy można to zamontować jakoś inaczej?

jareko - czy przy montażu wszystkich okien do nowego domu (stan surowy - porotherm) montażyści powinni przeprowadzić prace tynkarskie w ościerzu okna? Czy w takim wypadku poprzestaje się na obcięciu pianki?

montaz okien to montaz okien a nie tynkowanie

Oczywiscie, mozesz sie z nimi umowic ze glify Ci takze obrobia i moze nawet zrobia to za friko i samochod umyja i trawe skosza itp ;)

Ale to robota dodatkowa, nie zawiazana z samym montazem. Nawet obcinanie piany nalezy do tynkarzy a nie monterow okien - taki jest obyczaj od lat. Poza tym obcinac piane powinno sie tuz przed tynkami.

polemika nie ma sensu - czytalem ten tekst kilka razy i nie ma w nim nic co by mowilo ze do ekipy montujacej okno w otworze nalezalo tynkowanie glifow

Jest tylko o calym procesie technologicznym montazu - nic wiecej

Chcesz sprawdzic - zadzwon do Jezierskiego (0-41) 364 00 00 i zapytaj o montaz i co w nim masz zagwarantowane

No dobra, jest tak. Zamawiam wymianę okien. Demontują stare, montują nowe + parapety i... i doprowadzają otwory okienne do stanu wyjściowego. Oczywiście nic za darmo.....Dla mnie byłoby dziwne jak by mi odmówili.

Klaus - poruszasz zupelnie inna sytuacje niz ta, ktora byla w pytaniu Aschen (cytata)....jareko - czy przy montażu wszystkich okien do nowego domu (stan surowy - porotherm) montażyści powinni przeprowadzić prace tynkarskie w ościerzu okna? Czy w takim wypadku poprzestaje się na obcięciu pianki?.....

czyli mamy montaz w nowym budynku, tzw surowka a co innego wymiana okien gdzie nie wyobrazam sobie zeby klientowi zostawic okna nie obrobione (choc slyszalem na miescie o takich sytuacjach kiedy pozostawiano klienta z piana na wierzchu i padal tekst - a teraz Pan sobie wezmie szpachelke i gipsem obrobi)

Stawki za wymiane sa onne niz za "goly" montaz

Poza tym nagminnie po montazystach wchodza tynkarze a przy oknach drewnianych myslacy inwestor od razu umawia sie z tynkarzami ze glify obrobia po montazu okien. Tynkarze a nie montazysci

jareko - czy przy montażu wszystkich okien do nowego domu (stan surowy - porotherm) montażyści powinni przeprowadzić prace tynkarskie w ościerzu okna? Czy w takim wypadku poprzestaje się na obcięciu pianki?

Od dawna w zakres prac przy montażu tzw. surowym wchodzą: wstawienia okien, zamocowanie (kotwy, dyble), wstawienie skrzydeł, opiankowanie, regulacja, założenie osłonek, dopiankowanie otworów po klinach- oprócz tych na dole jeżeli nie ma parapetu- one powinny pozostać.

-Przykręcenie klamek- rzecz mało skomplikowana i do dogadania na miejscu- większość klientów bierze klamki luzem i przykręca dopiero po malowaniu

- obcięcie pianki- przyjete, że robią to tynkarze wedle własnych potrzeb. :lol: Nie zawsze wiadomo, kiedy ci tynkarze się pojawią, więc przy obcieciu pianki " na równo" w dniu montażu i braku tynku- za parę miesięcy połowa pianki będzie utleniona i wykruszona.

Obróbki ościeży- robota całkowicie oddzielnie liczona i wykonywana!!!!!! przecież taki montaż jest 2-3 razy droższy od montazu "surowego". :o

Wychodzi zdecydowanie drożej niż montaż z wymiana starych okien.

Odzielną pracą są również wszelkie parapety!!!!

Pełan zgoda, ja tylko chciałem powiedzieć, że nie jest takie nie do pomyślenia, że dostawca okien obrabia czasem glify. Czasem ma to

głęboki sens.

Alez nie mowie ze takich prac sie nie wykonuje - chcialem tylko zauwazyc, ze nie wchodza one w zakres podstawowy, zwiazany z montazem okien w nowo powstalym domu

Kwestia tylko dogadania sie z wykonawca, zaplaty za prace dodatkowe i ..... nie ma co ukrywac, ze nie kazda brygada montazowa ma w swoim skladzie osoby majace o tynkowaniu jakiekolwiek pojecie. Oby pozniej nie okazalo sie, ze pomimo dodatkowej zaplaty z prac nie bedziecie zadowoleni.

...patrz punkt 10....

patrze i slepy chyba nie jestem ;)

Co widze?

Normalna procedura jaka powinna byc przy montazu okien ALE !!! nie oznacza to, ze w zakresie prac czysto montazowych stolarki okiennej wykanczanie glifow jest standardowa procedura.

Wiesz....nie rob z innych co najmniej malo inteligentnych - stary Ci napisal, ja takze i kazdy montazysta powie Ci to samo. Stary jeszcze dorzucil o piance i jej obcinaniu. Chcesz cos ponad norme - dogadasz sie za jakas tam cene.

Podobnych sytuacji w innych dziedzinach (gdzie masz instrukcje co nalezy robic by bylo zrobione OK i po calosci, podobnie jak tu, od jakiegos tam punktu sa to czynnosci dodatkowo platne) przytaczac nie bede. Jesli jestes zmotoryzowany zapewne nie raz sie z tym zetknales bedac na stacji obslugi.

A ja mam pytanie za czasie: temperatura a montaz okien.

Idzie zima snieg juz dzis popadywal, nocami mroz w dzien tez lekko ponad zero... - czy w taka pogode da sie zamontowac okna (wymiana ze starych na nowe). Ewentualnie na co trzeba zwrocic uwage i jakie moga byc efekty uboczne przy takiej "zimowej" wymianie?

pozdr.

A ja mam pytanie za czasie: temperatura a montaz okien.

Idzie zima snieg juz dzis popadywal, nocami mroz w dzien tez lekko ponad zero... - czy w taka pogode da sie zamontowac okna (wymiana ze starych na nowe). Ewentualnie na co trzeba zwrocic uwage i jakie moga byc efekty uboczne przy takiej "zimowej" wymianie?

przy wymianie okien wlasciwie nie ma ograniczen - kwestia wytrzymalosci ludzi, domownikow jak i piany. Przetestowane bez skutkow ubocznych - minus 18 stopni - calodobowa wtedy byla na poziomie -15. Tylko jedna uwaga przy calodobowej ponizej -5 - obrobka zewnetrzna niestety musi poczekac do czasu az temperatury beda dodatnie i mur tez bedzie mial powyzej zera. Inaczej i tak speka i odpadnie

Powiedz mi proszę jareko, mam wstawione okienka, obecnie robiona jest

elektryka, elektrycy powiedzieli mi, że powinny być obrobione okna na

zimę, co się stanie gdy dopiero na wiosnę mam mieć robione tynki.

nic sie nie stanie. Moga czekac ale....zewnetrzna piane warto zabezpieczyc przed dzilaniem promieni UV (slonce) - wystarczy ja pomalowac ja farba emulsyjna i nie obcinac. Obcina sie zawsze tuz przed tynkami

Wewnetrzna piana wytrzyma dlugo bez erozji (nie narazona na dzialanie UV)

Powiedz mi proszę jareko, mam wstawione okienka, obecnie robiona jest

elektryka, elektrycy powiedzieli mi, że powinny być obrobione okna na

zimę, co się stanie gdy dopiero na wiosnę mam mieć robione tynki.

nic sie nie stanie. Moga czekac ale....zewnetrzna piane warto zabezpieczyc przed dzilaniem promieni UV (slonce) - wystarczy ja pomalowac ja farba emulsyjna i nie obcinac. Obcina sie zawsze tuz przed tynkami

Wewnetrzna piana wytrzyma dlugo bez erozji (nie narazona na dzialanie UV)

Dzięki jareko, jestem spokojniejsza, zawsze na ciebie można liczyć.