Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

kolejne pytanie:

Czy niezbędna jest poprzeczka w skrzydle?

- Otwór drzwi balkonowych 182x232 cm.

- Profil Gealan S 8000 -biały,okucia Maco.

- Drzwi dwuskrzydłowe z ruchomym słupkiem, szprosy 18mm.

- Balkon od strony południowej.

I tak sie zastanawiam - po jaka chol... sie czlowiek tutaj produkuje skoro ciagle te same pytania sie pojawiaja?

A robcie sobie te poprzeczki ;)

Wydawalo mi sie, ze dosc przystepnie wytlumaczona tu juz zostala zasada funkcjonowania okien PVC i po kiego stosowana jest poprzeczka.

Mowil o tym Pchelek, mowil stary mowilem ja - tylko po co?

A w odpowiedzi

TAK, POTRZEBNA JEST POPRZECZKA !!!!

• Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przyklad wyjatkowo spie... montazu. Okna wymienione na nowe i co z tego? Wszystkie do przemontowania

A teraz uwagi do ukazanych zdjec

Nie moze byc by okno nie bylo realnie zakotwione. Wysokosc 1900 i sa po bokach TYLKO 2 kotwy a powinno ich byc minimum 4

http://www.jareko.pl/images/ciekawe_zdjecia_-_bledy/WCS_3.jpg

kolejny blad. Kotwiac kotwy powinny byc w narozach - tu widac ze ktos o tym zapomnial ;). Niedopuszczalne jest by szczelina miedzy murem a sciana byla tak duza jak tutaj (8-10cm !!!). I nie chodzi tu o zuzycie piany tylko a pozniejsza prace tak zamontowanego okna gdyz .... cd po kolejnym zdjeciu

http://www.jareko.pl/images/ciekawe_zdjecia_-_bledy/WCS_4.jpg

wtedy kotwa wyglata tak - realnie tak jakby jej nie bylo. Kotwa tak odgieta nie pracuje i moze pod naporem wiatru (jesli piana wogole nie trzyma) zostac wyrwana z profilu.

http://www.jareko.pl/images/ciekawe_zdjecia_-_bledy/WCS_5.jpg

ogolny widok nedzy i rozpaczy

http://www.jareko.pl/images/ciekawe_zdjecia_-_bledy/WCS_2.jpg

a tu przyklad wyjatkowej obrobki. Jak tak przyklejana plyta GK ma sie trzymac podloza ?

http://www.jareko.pl/images/ciekawe_zdjecia_-_bledy/WCS_1.jpg

• 3 weeks później...
Szanowny Jareko! Poszukuję drewnianych okien pasywnych. Znalazłam same plastiki, a wolałabym drewno- (dom z prefabrykatów).Jakoś nie widzi mi się zakup plastikowych z "drewnopodobną" okleiną, za które, przypuszczam, zapłacę prawie jak za drewniane.Poza tym przeszkleń bedzie sporo, ale głównie fixy, może nie pójdę z torbami.Na dodatek będa przesuwne drzwi tarasowe- czy w ogóle ktos to robi w standarcie pasywnym?Zainteresowałam sie także szybą heat mirror, gotowa byłabym zaryzykować takie cudo, ale co Ty, szanowny guru, o tym sądzisz?Byłabym wdzięczna za odpowiedz albo namiar na jakiegoś sensownego dealera a najlepiej producenta. Pozdrawiam ze Sląska! :)

fragment kolejnego listu

Mam kłopot z okrągłym oknem .... Zastosowano w nich zawias taki jak do normalnego skrzydła [ niby WinkHaus ] ale co z tego jak jest on lużny i po uchyleniy skrzydło "lata" na boki jak szalone. Zawias oczywiście zamontowany na dole, i na dodatek zastosowano jeden ogranicznik z boku co dodatkowo powoduje opadanie skrzydła na ramę. .....Dodatkową niekorzystną sytuacją jest to że ta okragła futryna nie ma wewn. profilu met. i tych zawiasów nie ma jak dociągnąć bo plastik to plastik....

Okna lukowe nie maja w srodku wzmocnien i tego sie nie zmieni

przy oknie okraglym o srednicy do 1 metra fizycznie nie ma mozliwosci zastosowac dwu zawiasow a przy wiekszym daje sie dwa tuz obok siebie ale zjawisko "latania" tak uchylonego skrzydla wystepuje zawsze - chwila zastanowienia sie i juz sami powinniscie wiedziec dlaczego

nie stosuje sie wiekszej liczby ogranicznikow a nawet dodanie kolejnych nie zmieni tego zjawiska - okno bedzie "latac"

i kolejnym faktem jest to ze nie "dociaga" sie zawiasow gdyz srube sie przekreci - trzyma ja tylko PVC gdyz jak wspomnialem wyzej nie ma w srodku wzmocnienia

Niestety jednej rzeczy nigdy sie nie wyeliminuje - dokladny docisk skrzydla do ramy - po prostu nie mam molziwosci zamontowania okuc tak by cale kolo objely

Coz....architekt zaprojektowal, ktos nie uprzedzil i jest klopot ktorego sie nie wyeliminuje

To i tak dobrze ze nie zaprojektowal okna ktore ma sie otwierac i uchylac jak to juz kiedys na projekcie widzialem :lol:

W takiej sytuacji, gdy chcemy okno otwoerac musi ono miec poprzeczke i na niej zawiasy. Poprzeczka wzmocniona daja trwale mocowanie dla zawiasow

Mam zapytanie odnośnie przeróbki okna. Okazało się, że okno zamiast otwierane lewostronnie zostało wykonane prawostronnie i koliduje ze stopniem, w taki sposób, że nie ma możliwości jego otwarcia. Wiem, że jest możliwość przerobienia takiego okna, ale nie wiem czy wszystko będzie wtedy w porządku. Przepraszam, jeśl być moze powtórzyłam pytanie kogoś, postów o oknach nie sposób już ogarnąć :). Pozdrawiam.

jest kilka mozliwosci :)

- najdrozsza - wykonac nowe okno z wykorzystaniem starej szyby i czesci okuc

- tansza - wykonac same skrzydlo - wymiana czesci okuc i pozostaja do zaslepienia otwory po zawiasach (na oscieznicy)

- najtansza - wymienic czesc okuc - pozostaja do zaslepienia otwory po klamce (na skzrydle) i tak jak wyzej otwory po zawiasach (na oscieznicy)

no i stalo sie

mam do sprzedania cztery identyczne okna za smieszne pieniadze

nie uzytkowane, po prostu krapnalem sie i zamowilem o 4 sztuki za duzo

szerokkosc 1165

wysokosc 1750

podzial poziomy 1225 od krawdezi oscieznicy do srodka poprzeczki

mniej wiecej wyglada tak:

===========

II.........II.........II

II.........II.........II

===========

II.........II.........II

II.........II.........II

II.........II.........II

II.........II.........II

II.........II.........II

II.........II.........II

===========

by wyobazic sobie krztalt nalezy pominac narysowane kropki

gdzie na gorze mamy dwa skrzydla nieotwierane zas na dole dwa skrzydla na stalym slupku. Jedno otwierane zas drugie otwierane i uchylane

w srdoku szyb szprosy biale:

na gorze jeden pionowy w skrzydle

na dole jeden pionowy i trzy poziome w skrzydle

profil Schuco CT-70 Elite z szyba k=1,0 okucia Winkhaus autopilot

sprzedam za 500 zlotych sztuke

odbior wlasny

info na priv :)

zdjecie moze wnajblizszych dniach zamieszcze

jest kilka mozliwosci :)

- najdrozsza - wykonac nowe okno z wykorzystaniem starej szyby i czesci okuc

- tansza - wykonac same skrzydlo - wymiana czesci okuc i pozostaja do zaslepienia otwory po zawiasach (na oscieznicy)

- najtansza - wymienic czesc okuc - pozostaja do zaslepienia otwory po klamce (na skzrydle) i tak jak wyzej otwory po zawiasach (na oscieznicy)

Mozna jeszcze skrzydło obrócić "do góry nogami", częśc okuć przełożyć, część dokupić i zaślepić otwory na ramie. Zależy na jakiej wysokości jest teraz klamka :roll:

ciag dalszy niespodzianek po poprzednich montazystach na terenie realizowanej teraz inwestycji

zalamac sie idzie ale po koleii

ja rozumiem ze konstrukcja sciany plata czasem figle ale by tak pozostawic pustke w nadroozu? Tam nic a nic nie bylo i nic dziwnego ze po wymianie 375 okien okazalo sie tej zimy ze zamiast zaoszczedzic na ogrzewaniu zaplacono TRZY razy wiecej. Horror !!!!

http://www.jar-eko.home.pl/WCS/16_08_2006021.jpg

a oto przyklad jak nie nalezy montwac okien :evil:

http://www.jar-eko.home.pl/WCS/16_08_2006023.jpg

kolejne zdjecie

http://www.jar-eko.home.pl/WCS/16_08_2006024.jpg

i kolejne

http://www.jar-eko.home.pl/WCS/16_08_2006025.jpg

noz sam w kieszeni sie otwiera. A firma ktora to robila ciagle wygrywa przetargi w Wawie. No moze jak sprawa sadowa sie zakonczy pojda z torbami i juz nie beda partaniny odwalac. Zastanawia mnie tylko gdzie byl kierownik robot i Inspektor nadzoru w tym czasie :evil: :evil:

stary ktory mnie nawiedzil na budowie za glowe sie zlapal ;)

zreszta jak sadze swoje trzy grosze dorzuci gdyz zdjecia ne oddaja tego co realnie widac

Jareko, takie pytanko mam do ciebie: Montujemy drzwi tarasowe przesuwne pcv, 240x230 cm, szyby P4, więc trochę ważą.

Muraże wykonali taką podmurówkę pod te drzwi do wysokości docelowej wylewki, i tak był brany wymiar. Teraz zastanawiam się, czy ten kawałek nie bedzie przemarzał. Warunki takie: drzwi zlicowane ze ścianą od zewnątrz, ocieplenie tego kawałka (podmurówki) 15 cm styro, łączące się poniżej z ociepleniem ściany fundamentowej. Jedyna "dziura" w ociepleniu to od spodu (od gruntu). Na podłodze podłogówka. Moge ewentualnie poprosić murarzy o wycięcie diaksem tego kawałka podmurówki, który wchodzi do pokoju (czyli wystaje spod drzwi). Zmniejszyłoby to powierzchnię mostka.

I teraz - miałam pomysł, żeby w ogóle tę podmurówkę wypieprzyć (sorry :oops: ) ale panowie od okien nalegają, żeby była, tłumacząc się, że drzwi sa ciężkie i trudno by je było zamontować, i być może mogły by się wygiąć (nie pamiętam już czy oni mówili o tym wyginaniu, czy to już ja dopowiadam, mózg mi za intensywnie pracuję i tracę kontakt z rzeczywistścią :roll: ). Czy możesz to potwierdzić i wyrazić swoją opinię?

Będę bardzo wdzięczna 8)

Już się zreflektowałam, w poście powyżej (drugim), doszłam jednak do tego, że mostka niet. Sorry, tak mnie dziś tynkarz wystraszył, że zaczełam kombinować :lol: (tynkarz na tynkowaniu zna się świetnie, ale na iinych szczegółach nie bardzo jak widać :wink: ). No ale jednak zostały mi jakieś resztki zdrowego rozsądku :roll: , mimo wszystko :lol:

W każdym razie bardzo dziękuję za szybką reakcję :D