Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 948
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ze szprosami wogole jest dziwna sprawa ;)

mowimy o szprosach wewnatrzszybowych a wiec:

- dobrze wykonane nie beda nigdy dzwonic - stosuje sie specjalne "bumpery" - to takie kropelki czort wie czego :lol: trzymajace szpros w odleglosci od szyby uniemozliwiajace jego dotykanie do szkla

- szerokosc szprosow nie ma znaczenia dla ewentualnego "dzwonienia"

- szpros zawsze powoduje podwyzszenie wspolczynnika k szyby - im wiecej jego udzialu w powierzchni tym straty ciepla wieksze

A jeśli zwiększę przestrzeń między szybami i będzie to 6 - 18 - 4 ze szprosem to czy nie spowoduje to nie zwiększania U w porównaniu z oknem 4 - 16 - 4?

I jak mieć tą gwarancję że szpros będzie dobrze wykonany?

Myślę o profilach veka zaokrąglonych i okuciach roto lub whinhaust

Ze względu na fizyczne własności powietrza (czy też jego mieszaniny z gazem szlachetnym) 16mm stanowi optimum. Powyżej tej odległości zaczyna się nasilać konwekcja i cały zysk ze wzrostu odległości między szybami bierze w łeb :(

dobrze wykonane nie beda nigdy dzwonic

Nie miałeś nigdy z tym problemu? Szczególnie przy dużych szybach? Jak na szklarni dadzą za grube "bumpery" to dla odmiany szyba będzie "rozepchnięta" i będzie zniekształcała obraz...

dobrze wykonane nie beda nigdy dzwonic

Nie miałeś nigdy z tym problemu? Szczególnie przy dużych szybach? Jak na szklarni dadzą za grube "bumpery" to dla odmiany szyba będzie "rozepchnięta" i będzie zniekształcała obraz...

mialem, nawet opisywalem w swoim watku o Wiglawie (stare dzieje) ale dobrze wykonane bumpery zjawisko dzwonienia szyb zlikwidowalo a szyby byly sporawe (900/2450)

no nie

zwariować można

teraz jakieś bumpery - co to właściwie jest?

Najpierw problem jakie okucia, profile, przez kogo składane żeby nie zepsuć tego co dobre, co ze szprosami - ryzykować dzwonienie czy nie, bez szprosów jakoś tak goło, dzwonienie odstrasza, jakie szyby, odległość, czy odległość między szybami wpłynie na dzwonienie, i nie zapominajmy o dobrych współczynnikach, w końcu okien dużo a gaz coraz droższy, jeden wykonawca zaproponował 6-18-4, wydawało się logiczne a teraz już nic nie wiem. Czy lepiej 6-16-4?

Czy ktoś może mi ułożyć to wszystko w głowie?

:o

teraz jakieś bumpery - co to właściwie jest?

jesli widziales okno wystawowe ze szprosami to pewnie zauwazyles na skrzyzowaniu szprosow takie jakby kropelki czegos przezroczystego - to wlasnie bumpery - takie dystansiki pozycjonujace szprosy w szybie by nie dotykaly do niej i nie dzwonily. Teoretycznie kazde okno ze szprosami wewnatrzszybowymi bumpery winno miec

Najpierw problem jakie okucia, profile, przez kogo składane żeby nie zepsuć tego co dobre, co ze szprosami - ryzykować dzwonienie czy nie, bez szprosów jakoś tak goło, dzwonienie odstrasza, jakie szyby, odległość, czy odległość między szybami wpłynie na dzwonienie, i nie zapominajmy o dobrych współczynnikach, w końcu okien dużo a gaz coraz droższy, jeden wykonawca zaproponował 6-18-4, wydawało się logiczne a teraz już nic nie wiem. Czy lepiej 6-16-4?

Czy ktoś może mi ułożyć to wszystko w głowie?

:o

- dystans 18mm jest czesto stosowany i nie pogarsza wlasciwosci termicznych szyby. By w zamknietej przegrodzie nastapila wewnetrzna konwekcja powietrza dystans miedzy szybami musialby byc o wiele wieszy

- zastosowanie szprosow z zalozenia podwyzsza izolacyjnosc termiczna okna i jest jakby w sprzecznosci z tym co napisales o oszczednosci gazu - na wlasne zyczenie chcesz placic wiecej

- bez szprosow golo? Hmmm...kwestia gustu - ja lubie golizne ;)

- zastosowanie szprosow z zalozenia podwyzsza izolacyjnosc termiczna okna

szpros międzyszybowy obniża izolacyjność termiczną, w sensie - pogarsza ,

natomiast podwyższa U (k)

:D

sorki - przejezyczylem sie

by bylo jasne - szpros powoduje podwyzszenie wartosci wspolczynnika "k" a tym samym zmniejszenie izolacyjnosci termicznej szyby jako calosci :)

Jarenko , ja nie umiem czytać między wierszami,

wiem że nie lubisz ale NAPISZ - warto wejść w salamander 3D, a może lepiej 2D czy zostać przy vece perfectline? A veka czy brugman?

I jedno zdanie co to konwekcja.

:-?

Może i jestem ignorantką ale chcę mieć dobre okna :wink:

dobre to znaczy: dobre współczynniki, białe, ładne, nie dzwoniące i lekko się zamykające

jo na - sorki, mimo wszystko nie odpowiem Ci na to pytanie

Salamander 3D to pieciokomorowka 2D trzy - czy warto inwestowac w profil 5 komorowy - warti i nie warto - zalezy od zawartosci portfela li tylko bo roznice miedzy 3 a 5 komorowka w izolacyjnosci termicznej okna jako calosci (szyba + tworzywo) jest niewielka, bardzo czesto ekonomicznie nieuzasadnony wydatek

A juz odpowiedz na pytanie porownujace profile - jak wiesz nie tylko sluze tu bezinteresowna pomoca ale takze sam montuje i tez sprzedaje okna - moje wypowiedzi czesto komentowane sa w stylu - narzekam na innych dlatego by sciagnac forumowiczow do siebie

Nawet jesli inni potwierdza iz cos jest gorsze taka ocena mojej osoby sie pojawi

Salamander ma biel niespotykana w innych profilach - to jego podstawowa zaleta, dobra statyka, ladny ksztalt ale jesli ma byc w kolorze to podstawowe atuty znikaja. Polityka dystrybutora na Polske jest taka ze ciagle jest to jeden z najdrozszych systemow. Jesli mozna doradzic - nie kupuj Salamandra w marketach budowlanych - sa o 15% lzejsze od identycznych okien wykonanych przez innych producentow

Veka - dobry profil, w mojej ocenie przereklamowany zas Veka Perfectline hmmm.....pozostawie bez komentarza.

Brungman - podobnie jak Thysen, KBE, Thermoplast i wiele wiele innych profili dobrze wykonane z nich okna beda sluzyc latami pod warunkiem trzymanai sie pewnych zasad jak na przyklad przy wysokosci powyzej 2300 w nialym koniecznie poprzeczka a w kolorowych juz od 2100.

poza wymiarami narzucajacymi zastosowanie poprzeczki poziomej w balkonach reszta to moja wlasna, super subiektywna ocena

Gość Kero

Poprzeczka w dzwiach balkonowych hmmm.

Dawno temu nie wiem ile ale naście lat wstawiałem niegdysiejszą "Panoramę", przynajmniej na moim rynku był to jedyny dostępny model wówczas. No może było coś jeszcze ale kto wówczas tak się rozwodził nad oknami skoro to była taka rewelka więc wszyscy szli jak w dym.

Nie rzyczyłem sobie właśnie poprzeczki w dzwiach balkonnowych i niespecjalnie widzę potrzebę by ona była. Raz jeden szwagierka próbowała wyjść na balkon przez zamknięte drzwi i to jedyny mankamant braku poprzeczki:-)

Jeśli chodzi o sam wyrób (drzwi i okna Panorama) to dzisiaj a mam taką ocenę już od dobrych kliku lat to pożal się Boże badziewie.

Zupełnie nie jestem w stanie podać żadnych parametrów bo jak piszę kogo to wówczas interesowało, plastik był i już. Dzisiaj toto ku...two ledwo samo w sobie się trzyma. Wiotkie niczym wierzba, zawiasy (bolce od zawiasów) wypadają, klamki jak banany się gną.

Niestety niebawem czeka mnie ponowna wymiana tego badziewia.

Ale jak tu czytam to forum to już wybiorę takie, że dom się rozwali a okna zostaną do drugiego:-)

Jarenko mimo wszytko dzięki

Zdecydowaliśmy się na salamandra, będą białe z cienkimi szprosami.

Zadecydowała biel, trzecia uszczelka, wygląd, mam nadzieję że dobry wybór.

Wykona firma z Łodzi, okucia roto nt

U 1,0, i cena nie powalająca.

Ale mam jeszcze jedno pytanie

Czy jeśli klamka ma wkładkę przeciw rozwierceniową to dodatkowo kluczyk zabezpiecza przed rozwierceniem i otwarciem z zewnątrz czy tylko przed otwarciem z wewnątrz. Wiesz bez kluczyka ładniej wygląda, kluczyk w każdym oknie - :cry:

Napisz coś o klamkach żebyśmy babola nie strzelili

Dzięki z góry

kluczyk ma za zadanie zablokowac ruch okuc - wlamanie nastepuje nei tylko przez probe przewiercenia profilu i od zewnatrz przylozenia klamki - sa inne patenty (tu nie poradnik wlamywacza) przy ktorych zablokowanie mozliwosci przesuniecia okuc jest NIEZBEDNE !!! I mimo utrudniej klamka z kluczykiem jest rozwiazaniem najlepszym - klamka z przyciskiem jest do bani - mimo ze wygodna i podobna role spelnia. Przycisk jest elementem wyjatkowo niewytrzymalym i bardzo latwo trzpien blokujacy zlamac

• 2 weeks później...

przestroga !!!

Ostatnimi czasy zetknalem sie juz kilkakrotnie z pewnego rodzaju przeklamaniami w przesylanych Wam ofertach od roznych dealerow (prym wioda dealerzy pewnej firmy produkujacej okna na Thysenie - od razu uwaga. Thysen to dobry produkt !!! lecz postepowanie takich przedstawicieli producentow okien na tym profilu uwazam za co najmniej naganne!!)

W czym rzecz

Otoz w Waszej niewiedzy (niestety) i w Waszej ocenie wyjatkowej atrakcyjnosci oferty

Przeklamania dotycza juz wstepu do przesylanej Wam oferty - pieknie opracowany marketingowo tekst wywyzszajacy okna bezolowiowe nad innymi. Poszperajcie w archowum "szukam dobrych okien" - Pchelek i inni dokladnie tlumaczyl po co jest stosowany stabilizator i jaki jest najlepszy i czym grozi brak jakiegokolwiek stabilizatora

Nastepne przeklamania dotycza dodatkow za wersje antywlamaniowe

Szyba P-4 nagminnie wystepuje na ramce 10mm i wmawiane Wam jest ze ma wspolczynnik k=1,0 - to juz nawet nie przeklamanie - to jawne klamstwo w zywe oczy. Jesli chcecie miec pewnosc zazadajcie podania dokkladnie opisu szyby jaka macie miec zastosowana w Waszym oknie. Samo "P-4" to za malo.By miec k=1,1 szyba musi byc na ramce 16mm (np. symbol 44.4 / 16 / 4 - gdzie srodkowa wartosc zawsze pokazuje nam szerokosc ramki dystansowej w mm)

Kolejne dotyczy okuc. WK-2 to ma byc WK-2 na ofercie a nie AW-2 - cyferka "2" nie oznacza ze juz mamy w tym wypadku okucia WK-2 bo otrzymujemy "cos" co nie spelnia nawet wymagan stawianych WK-1

ostatnie wychwycone w opiniowanych przeze mnie ofert jest milczaca zamiana systemu profili na inni. Np. Thysena na Trocal - niby jedno i drugie zaczyna sie na "T" ale to nie jest to samo. Mercedes i Maluch tez zaczyna sie na "M" :lol:. Gdyby nie moja wuaga ze oferta przygotowana zostala w Trocalu klient bylby swiecie przekonany iz ma miec zamontowanego Thysena w domu

Po prostu - badzcie ostrozni i tyle

Zapowiada sie rok wyjatkowej walki o klienta i kazde chwyty (jak widac) beda.... ba!!!! juz sa dozwolone