malgosimi 27.03.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 oczywiscie chodzi o dobór okapu. jeśli kuchnai jest mala, ale nei jest zamykana, to czy nalezy wliczyc powierzchnie pokoju? na babski rozum, tak - ale moze ktos wie napewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 27.03.2006 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 oczywiscie chodzi o dobór okapu. jeśli kuchnai jest mala, ale nei jest zamykana, to czy nalezy wliczyc powierzchnie pokoju? na babski rozum, tak - ale moze ktos wie napewno? Pozwolę sobie wkleić wypowiedź 2112wojtka z wątku "Kuchnia otwarta na salon - to był błąd" (mam nadzieję że nie będzie miał o to do mnie żalu Zapachy - Kuchnia zamknieta z kiepskim pochlaniaczem, podczas gotowania bigosu jest rowniez nieszczelna jak otwarta. Mam pytanie do niezadowolonych z kuchni otwartej. Czy ktos obliczal i w jaki sposob okresli wydajnosc pochlaniacza? Bo jesli obliczyl w stosunku do kubatury kuchni to popelnil blad i moze miec super nowoczosny wyciag, ktory sie "zakorkuje" i zapachy beda leciec po calej okolicy. W wiekszosci przypadkow/przyznajmy sie do tego/ nikt sobie nie zadal tego trudu. Liczyla sie cena, wyglad, akustyka urzadzenia. Kuchnia otwarta ma kubature 2 pomieszczen i taka objetosc musi przewalic pochlaniacz. A wiec nie z 8-12m2 tylko z 40-60m2 , to wszytko razy wysokosc a to w takim ukladzie otwartym min. 5x w ciagu zaledwie godziny. 3.Przesiakanie zapachami - Mozna miec wspanialy i super wydajny wyciag , jesli pomieszczenia nie beda mialy dobrze rozwiazanej wentylacji to mozna sobie takie urzadzenia w buty wsadzic. Przy szczelnych oknach i drzwiach w pomieszczeniu otwartym kuchnia-pokoj nic nie wyciagnie tych zapachow, bo urzadzenie wyciagowe owszem... ale spowoduje podcisnienie ale nie 'przefiltruje' powietrza. Zeby dobrze pracowal wywiew znad garow musi byc dobrze rozwiazany nawiew. Gwarantuje Wam , ze nic nie pojdzie w tapicerke i dywany.Oczywiscie musimy sobie powiedziec czy stac nas bedzie na taki pochlaniacz, bo wraz z wydajnoscia i zmniejszeniem natezenia halasu urzadzenia,wzrastaja jego koszty.6-10 tys. za urzadzenie, to nie tylko kwota za marke i wzornictwo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 27.03.2006 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 oczywiscie w przypadku kuchni otwartej sprawa jest jasna i nei pytałabym o to moja jednak nie jest otwarta tylko ma szerokie przejscie ok 100-120 cm do pokoju- i dlatego nie wiem, jak policzyc kubaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.