Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umywalki, baterie i parkiety

Beithe

Recommended Posts

Dzień dobry :)

Przede wszystkim chciałabym się przywitać, przeglądam forum już od dłuższego czasu i muszę przyznać, że wyjątkowo tu sympatycznie :)

Niedługo zaczynam się urządzać na własnym poddaszu i już wyjątkowo mi pomogliście. Chciałabym jednak zapytać o kilka rzeczy, których nie odnalazłam na forum.

Czy ktoś z Was miał do czynienia ze szklanymi umywalkami? Jak się sprawują? Czy trzeba na coś zwrócić uwagę przy zakupie? I wreszcie - czy znacie miejsce, gdzie można kupić szklaną umywalkę w formie zwykłej nablatowej miseczki, bez tych wszystkich szafek, wieszaczków, blatów itp.?

Czy wiecie coś o armaturze firmy Novoterm? Mają baterie w wykończeniu "szczotkowany nikiel", co mi się bardzo podoba (nie chcę chromu ani satyny) - ewentualnie może znacie jakieś inne, godne polecenia firmy, które mają tego typu baterie w rozsądnych cenach?

Bardzo zainteresował - i przekonał - mnie wątek o parkiecie z akacji - po obejrzeniu zdjęć Soniki bardzo się do niego zapaliłam :) Czy to była akacja parzona? A czy widzieliście gdzieś może zdjęcia zwykłej akacji po zaolejowaniu? Chciałabym mieć trochę jaśniejszą podłogę, ale boję się, że zwykła będzie za żółta. Nie wiem też czy warto zaryzykować i kupić akację Rustical - oczywiście jest tańsza, słoje mnie nie przerażają bo lubię takie niregularności, ale boję się że może klepki będą miały jeszcze jakieś inne wady - słusznie?

Pozdrawiam serdecznie i będę bardzo wdzięczna za pomoc :)

Selekcja Rustical to odpowiednik III klasy drewna. III klasa dopuszcza występowanie dużych zdrowych sęków i kolorystyczny bałagan. :wink:

Akacja jako podłoga, to wypadowa odcieni żółci-zieleni-beżów-brązów. Zaolejowanej nie widziałem - polakierowana będzie miała kolorystykę raczej zielonkawo-brązową. Możesz kupić kilka różnokolorowych klepek i "maznąć" je olejem roślinnym (np. Kujawskim :wink: ): da Ci to pojęcie, czego możesz spodziewać się na podłodze. 8)

Beithe,

miło mi, że podoba Ci się moja podłoga :D .

Tak, to jest akacja parzona, która zaraz po wycyklinowaniu miała odcień żółtawo/ zielony i powiem szczerze, że taki kolor nie podobał mi się w ogóle - miałam nawet wątpliwości czy dobrze zrobiłam decydując się na to drewno.

Dopiero po zaolejowaniu kolor się zmienił i teraz nie zamieniłabym mojej akacji na nic innego :D . Całe szczęście, że jej nie polakierowałam.

Dzień dobry :)

Czy ktoś z Was miał do czynienia ze szklanymi umywalkami? Jak się sprawują? Czy trzeba na coś zwrócić uwagę przy zakupie? I wreszcie - czy znacie miejsce, gdzie można kupić szklaną umywalkę w formie zwykłej nablatowej miseczki, bez tych wszystkich szafek, wieszaczków, blatów itp.?

Firma Logo Design albo Krzemień - robią b. ładne szklane umywalki i w ich ofercie są "miski" stawiane na blat.

Co do uzywania - miałem na wystawie kiedyś jedną i jak najbardziej oki, tylko się rant uszczerbił, ale to mogło się zdarzyć również przy ceramice.