Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zna sie ktos na blogach? :-/

zielonooka

Recommended Posts

A jak "wezmę" sobie takiego darmowca z np wordpressa to nie ma jakiegoś niebezpieczeństwa że kiedyś... coś.... np nagle zniknie mi stronka albo pojawią się jakieś opłaty jako warunek jej zachowania itp.... :roll:

Nie. To kwestia licencji jest :) Owszem może się zdarzyć, że któraś z kolei wersja będzie miała inną licencję, ale licencja tej, którą zainstalujesz pozostaje niezmienna :) Poczytaj sobie o WorgPress na Wiki, a potem to co jest pod linkiem o licencji na samym początku tekstu.

Bo po to chcę wykupić swoja domenę na serwerku żeby to było MOJE.

Toteż nikt nie będzie mógł Ci tam nic zablokować (poza dostawcą hostingu, gdybyś nagle zaczęła publikować jakies treści niezgodne z regulaminem)

A jak coś darmowe to ... mam podejrzenia.....

No bo czemu tak za darmo....

A wiesz co to jest oprogramowanie OpenSource? :) Mnóstwo oprogramowania jest w ten sposób dystrybuowane, od systemów operacyjnych, przez poważne pakiety a na małych programikach kończąc.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jeszcze jedno - co to jest ta "skórka" bo domyślam się tylko, że chodzi o "szatę graficzną" czyli wygląd i gdzie/jak mogę znaleźć te fajne, o których piszesz tu:

"Daje się więc w WordPress zrobić coś pomiędzy serwisem a blogiem, tylko trzeba znaleźć (albo zlecić wykonanie) taką skórkę, która będzie miała ładne i wygodne menu do obsługi tej części serwisowej. "

JoShi - a gdzie jest to Twoje Dębę Wielkie?? W jakiej części Polski?

Chciałam donieść, żeby nie było że jestem jakimś kompletnym leniem czy tam czymś innym :roll: , że wynalazłam już w sieci trochę polskich skórek do WP, ale nadal mam pytanie do naszej mądrej JoShi - czy może polecić miejsce gdzie są takowe najciekawsze i z tą funkcją , o której wspomniała (bo tego to nie umiem sama wytropić..nie wiem nawet czego szukać... :-? )

Dzięki wielkie JoShi - bardzo mi pomogłaś w poukładaniu sobie tych kwestii!

Jeśli więc już wykupię domenę i serwer (wreszcie!) i sprokuruję sobie na wordpressowskiej szacie moje treści - to pozwolisz, że zwrócę się do Ciebie o pomoc w zainstalowaniu tego wszystkiego razem!

Nie ma sprawy, ale kolejność jest taka. Najpierw domena i hosting, potem instalacja, potem zmiana wyglądu :)

I jeszcze jedno - co to jest ta "skórka" bo domyślam się tylko, że chodzi o "szatę graficzną" czyli wygląd i gdzie/jak mogę znaleźć te fajne, o których piszesz tu:

A wygooglaj sobie "skórki Wordpress" :) to są zestawy plików, które się doinstalowuje do WordPressa (tylko trzeba go najpierw zainstalować) i po doinstalowaniu można przełączyć wygląd bloga. Szczerze mówiąc nie znam dobrej bazy skórek (dla Ciebie najlepsze by były spolszczone, bo pewnie wolisz bloga po polsku). Zjarzyj na Polski Support WordPressa albo na WPNinja. Może będą fajne linki.

a gdzie jest to Twoje Dębę Wielkie?? W jakiej części Polski?

Mazowsze :) Na wschód od Warszawy :)

A gdzie, u kogo i jak kupuje się takie domeny i hostingi???

Jest parę znanych firm jak home.pl czy nazwa.pl (nie wiem czy netia nie prowadzi hostingu) oraz wiele tańszych (niestety jakość świadczonych przez nich usług jest również nieco gorsza). Trudno mi ciś doradzić. Ja korzystam z nazwa.pl, ale mam swoje wymagania :)

Dzięki piękne JoShi!

mam jeszcze jedno pytanie - czy są jakieś ograniczenia dot. ilości i wielkości zamieszczanych zdjęć? I, jak rozumiem, wynikają one z hostingu jedynie, bo nie maja przecież chyba nic wspólnego z WP?

Zadałam pytanie w jednej z firm i dostałam taka odpowiedź odnośnie kosztów:

Koszty rejestracji domeny przedstawione wyzej.

W przypadku hostingu bedziemy wdzieczni za

przyblizenia Pani oczekiwan wobec pakietu hostingowego w naszej sieci. Wybor jednego z nich zalezy

od Pani potrzeb, dlatego jezeli moge, prosze o udzielenie odpowiedzi na ponizej przedstawione pytania

co pozwoli nam sprecyzowac oferte najbardziej odpowiadajaca Pani wymaganiom:

- ile kont mailowych i jakiej pojemnosci kont bedzie Pani potrzebowala,

- jaka w przyblizeniu powierzchnie bedzie zajmowala strona (w MB),

- czy strona na pisana w php bedzie wymagala bazy danych MySQL badz PostgreSQL,

- czy bedzie potrzebny dostep dla uzytkownikow do wybranego katalogu na serwerze FTP (dostep ograniczony do jednego okreslonego katalogu).

- czy ma Pani inne, szczegolne oczekiwania wobec pakietu i uslug naszej sieci.

A skąd ja mam to wszystko wiedziec teraz?

JoShi - poradzisz coś?

Brazia - wklepiesz DOMENY w Goo i masz pełną ofertę!

W tych samych miejscach jest tez hosting.

Ale co wybrać - to ja już nie wiem... :roll:

Sama ciężko myślę.

Ogólnie widzę, że koszt to jest ok 100 zł rocznie za domenę i trochę więcej za hosting - tego rzędu.

mam jeszcze jedno pytanie - czy są jakieś ograniczenia dot. ilości i wielkości zamieszczanych zdjęć? I, jak rozumiem, wynikają one z hostingu jedynie, bo nie maja przecież chyba nic wspólnego z WP?

W kazdym hostingu masz przydzielone miejsce na dysku jakie moze zajmować Twoja strona i to jest jedno ograniczenie. Jest też limit transferu, czyli ile danych mogą pobrać oglądający (podobnie jak w fotosiku). Tyle ze za przekroczenie się dopłaca albo dostaje propozycje zmiany abonamentu. W internecie nie ma sensu dawać dużych i ciężkich zdjęć, chyba ze mówimy o blogu z fotografią artystyczną. Aha, niektórzy usługodawcy zabraniają linkowania zdjęć na forach.

Zadałam pytanie w jednej z firm i dostałam taka odpowiedź odnośnie kosztów:

Koszty rejestracji domeny przedstawione wyzej.

W przypadku hostingu bedziemy wdzieczni za

przyblizenia Pani oczekiwan wobec pakietu hostingowego w naszej sieci. Wybor jednego z nich zalezy

od Pani potrzeb, dlatego jezeli moge, prosze o udzielenie odpowiedzi na ponizej przedstawione pytania

co pozwoli nam sprecyzowac oferte najbardziej odpowiadajaca Pani wymaganiom:

- ile kont mailowych i jakiej pojemnosci kont bedzie Pani potrzebowala,

- jaka w przyblizeniu powierzchnie bedzie zajmowala strona (w MB),

- czy strona na pisana w php bedzie wymagala bazy danych MySQL badz PostgreSQL,

- czy bedzie potrzebny dostep dla uzytkownikow do wybranego katalogu na serwerze FTP (dostep ograniczony do jednego okreslonego katalogu).

- czy ma Pani inne, szczegolne oczekiwania wobec pakietu i uslug naszej sieci.

A skąd ja mam to wszystko wiedziec teraz?

JoShi - poradzisz coś?

1. ilosc kont - dla ciebie na pewno, zresztą zawsze jest jedno. Ty decydujesz, czy ktoś jeszcze, w ramach Twojego serwisu, powinien mieć "firmowe" konto pocztowe.

2. powierzchnia - oszacuj ile tam bedziesz chciała władować zdjęć i jakiej wielkości. Skrypty bloga zajmują małe kilkadziesiąt mega.

3. Bez bazy nie ma serwisu. Wygodniejsza jest MySQL

4. Dodatkowy dostęp via FTP raczej nie będzie Ci potrzebny, chyba, że planujesz dać komuś częściowy dostęp.

5. Szczególne oczekiwania? Obsługa PHP5 na pewno :) Włączony Mod Rewrite

Brazunia, tak jeszcze myślę o Tobie..

Zajrzałam na Twój blog i jest to faktycznie chyba jakieś minimum ( w sensie wyglądu) jakie można mieć.

A przecież w Twojej tematyce to jednak tak szata graficzna jest ważna! Ty mogłabyś chyba po prostu wybrać sobie inny wygląd (skórkę??), ciekawszy, bardziej,że tak się wyrażę ADEKWATNY :wink: a widzę, że jest tego (darmowo!) dużo w sieci i tam przerzucić (jak? - JoShi?) Twoje materiały.

Jeśli nie potrzebujesz koniecznie własnej domeny.

Wtedy w ogóle nie ponosisz żadnych kosztów.

Zajrzyj np tu:

http://szablon.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?1

To są chyba wersje dla Ciebie (na blox), mnie się np bardzo podobają te robione przez irytka i taishę. I zobacz jaki jest wybór! I za darmo wsio tylko dajesz linka do autora (to fajne) na swoim blogu.

JoShi - czy Braza może z tego skorzystać?

I jak przerzucić treść - musi wszystko robić "na piechotę"?

A taka kwestia - czy będziesz orientować się JoShi? - czy wolno mi zamieszczać cudze zdjęcia (np wzięte z książek czy innych wydawnictw-skany) i pokazywać na blogu (z podpisem autora i podaniem źródła np tytułu...)?

Bez zgody autora? Ja bym nie ryzykowała, choć niektórzy tak robią. Wątpię, czy to jest zgodne z prawem. Jednak jest to forma publikacji.

No właśnie stąd moje wątpliwości.....

Nie przyszłoby mi do głowy umieszczać je bez odniesienia - podania źródła ale czasem ciężko będzie uzyskać zgodę na użycie fotki np z zagranicznej gazety.....

I co w takiej sytuacji??

JoShi - czy zanim zarejestruję domenę (trwają rozmowy..) mogę już rozpocząć zapoznawanie się z WordPressem, jakąś "naukę obsługi/użytkowania"?

No właśnie stąd moje wątpliwości.....

Nie przyszłoby mi do głowy umieszczać je bez odniesienia - podania źródła ale czasem ciężko będzie uzyskać zgodę na użycie fotki np z zagranicznej gazety.....

I co w takiej sytuacji??

Albo ryzykować albo zrezygnować :) To już Ty musisz dokonać wyboru.

JoShi - czy zanim zarejestruję domenę (trwają rozmowy..) mogę już rozpocząć zapoznawanie się z WordPressem, jakąś "naukę obsługi/użytkowania"?

Nie wiem, czy gdzieś w sieci są tutoriale (bo to jest proste jak budowa cepa), a na komputerze to tego nie zainstalujesz, bez specjalnego oprogramowania :( Zaraz poszukam, czy da się znaleźć jakieś materiały dla Ciebie.