Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka rura z powietrzem do kominka?

Recommended Posts

Witam,

Będę doprowadzał rurę z powietrzem do kominka z zewnątrz domu. Wiem, że powinna mieć średnicę min. 150 mm, pytanie czy może być zagięta gdzieś na trasie (na linii góra-dół)? Chodzi o to, że chcę ją schować w podbetonach a ujście na ścianie budynku powinno być minimum 50 cm nad ziemią. Więc nie ma siły, muszę ją "zagiąć". nie będzie to w żaden sposób przeszkadzać ciągowi "kominowemu"?

Drugie pytanie: czy ta rura musi być aluminiowa czy może być PCV? Jest w ogóle możliwość, że ciąg się "cofnie" i gorące powietrze stopi mi PCV?

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Prawie wszyscy prowadzą tą rurę pod posadzką, więc zaginanie jest powszechnie stosowane, a co do gorącego powietrza i topienia rury to na pewno nie wystąpi. Rurę kończysz kratką w posadzce, a powietrze do wkładu i tak jest wciągane przez otwory pod drzwiczkami wkładu. To jest doprowadzenie powietrza do spalania , a nie odprowadzenie spalin.

Prawie wszyscy prowadzą tą rurę pod posadzką, więc zaginanie jest powszechnie stosowane, a co do gorącego powietrza i topienia rury to na pewno nie wystąpi. Rurę kończysz kratką w posadzce, a powietrze do wkładu i tak jest wciągane przez otwory pod drzwiczkami wkładu. To jest doprowadzenie powietrza do spalania , a nie odprowadzenie spalin.

Czyli może być PCV?

W w którym miejscu (pod podłogą?) montuję się przepustnicę?

Tak w ogóle to myślałem, że tę rurę się doprowadza BEZPOŚREDNIO do wkładu. Będę miał wentylacje mechaniczną, taka kratka w podłodze nie zakłóci mi obiegu powietrza (na co uczulają mistrzowie od rekuperatorów).

Z założenia kominek się kłóci z rekuperacją. Chyba, że doprowadzisz powietrze przez rekuperator. Jak masz zamknięty dopłuw powietrza to rekuperacja działa tak jak powinna. Przepustnicę najlepiej tam, gdzie najłatwiejszy dostęp w razie awarii. Pamiętaj o zabezpieczeniu wlotu rury przed ptakami, gryzoniami , owadami i innymi takimi.

Mi tez powiedzieli,ze moze byc PCV, kanalizacyjna lub plaska wentylacyjna np 200x60 przy czym oczywiscie przy kominku przejscie na okragla.Pozniej pozostaje kwestia podlaczenia do wkladu (o ile mamy wklad przewidujacy bezpoosrednie podlaczenia) - rozne firmy maja rozne srednice podlaczen. Wiec idealem byloby juz na tym etapie wiedziec jaki bedzie wklad. Choc dzisiaj redukcje to zaden problem.

Fachowiec zwrocil uwage,ze rura doprowadzajaca powietrze powinna byc zamontowana z malym (2%) spadem w kierunku na zewnatrz budynku.

• 4 months później...

Da się. Mam tak. Jotul 510.

Dla mnie to było kryterium wyboru kominka. Większość Jotuli ma (MUSI) mieć podłączenie powietrza do komory z zewnątrz domu.

Kurka, strasznie drogi ten Jotul (krzyknęli 5640zł brutto) :-(. Znacie coś tańszego co da się podpiąć pod powietrze z zewnątrz? Muszę pilnie coś wybrać.

Kurka, strasznie drogi ten Jotul (krzyknęli 5640zł brutto) :-(. Znacie coś tańszego co da się podpiąć pod powietrze z zewnątrz? Muszę pilnie coś wybrać.

Aha, jeszcze jedna rzecz jest istotna. Chciałem wkład z boczną lewą szybą. Wkład z szybą jedynie z przodu jest ostatecznością.

Dla mnie to było kryterium wyboru kominka. Większość Jotuli ma (MUSI) mieć podłączenie powietrza do komory z zewnątrz domu.

Tarnawa

• 2 weeks później...

Tarnawa

wszystkie modele czy jakiś konkretny....? (też mam mechaniczną wentylacje z reku...)