Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kasa mieszkaniowa - cel: budowa domu

Gość

Recommended Posts

Hello,

Zadałem pytanie w "Wymianie doświadczeń" i nikt mi nie odpowiedział :cry: , więc może tutaj... :D

Wycofałem pieniądze z Kasy Mieszkaniowej, nie biorąc jednocześnie kredytu. Na co mogę przeznaczyć środki w ramach celu "budowa domu", by skarbówka mnie nie ścignęła, że kasa poszła nie na to co trzeba...?

Chciałbym pieniądze przeznaczyć na:

- wynagrodzenie architekta za projekt indywidualny

- opłaty związane z przyłączem prądu i wody do niezabudowanej działki

- zapłatę za projekty instalacji branżowych (jeśli będę musiał coś takiego robić)

Oczywiście wydatki potwierdzone fakturami VAT lub rachunkami.

Spotkałem się z interpretację, że ww. wydatki to nie "budowa domu" lecz "poprawa infrastruktury służącej przyszłemu domowi"... Co wy na to?

Czy ktoś może udzielić mi rzeczowej informacji?

Oczywiście wszelkie komentarze mile widziane!

Pozdrawiam wiosennie,

Widziałem ten temat w "Wymianie doświadczeń", ale nic nie napisałem, bo zaznaczyłes, że potrzebujesz rzeczowej informacji. A moja bedzie tylko ogólna.

Oczywiście, ze mozesz przeznaczyć wycofane srodki z KM na cele które wymieniłeś. Bo niemozliwe jest zbudowanie domu bez jego projektu, projektów przyłączy, opłat przyłączeniowych, oraz budowy samych przyłączy.

Na pewno są to wydatki które mieszczą się w celach na jakie można przeznaczyć wycofane oszczędności.

PS. Sam buduje częściowo za pieniądze z KM, ale nie mam tego rodzaju dylematów.

pozdrawiam

Konrad

Dzięki KAS01,

Na zdrowy rozum jest oczywiście tak, jak mówisz. Problem tylko w tym, że jak pisałem spotkałem się z odpowiedzią z US, że fundamenty O.K., ale przyłącza już nie, bo to "poprawa infrastruktury" i nie można na to wydatkować pieniędzy z KM bez narażenia się na utratę ulgi. Dla mnie to chora interpretacja, ale wolałbym mieć jakąś podstawę prawną, by później nie bujać się z urzędnikami i udowadniać, że nie jestem wielbłądem... :o

Pozdrawiam wszystkich budujących (i nie tylko) :D ,

Jeżeli chcesz mieć pewność - wystąp do skarbówki. Żaden odpowiedzialny prawnik nie podejmie się odpowiedzi na to pytanie!

Niestety nasze prawo nie działa na zasadzie casusów, więc jak urząd w bydgoszczy zastosuje taką interpretacje to nie oznacza że urząd w ciechocinku również. Nawet wyroki NSA w sprawach podatkowych to tylko wskazanie kierunku, i nie oznacza że US muszą sie do nich stosować.

Najbezpieczniej wystąpić do US o interpretacje - jak już będziesz miał na papierze, to na szczęście wreszcie nie mogą się z tego wycofać. (Piszę "wreszcie" bo jeszcze do niedawna interpretacje nie były wiążące dla urzędu, gdyż: urzędnik miał prawo się pomylić, a podatnik miał obowiązek znać przepisy.)

Jeśli jednak nie chce Ci się wysłać listu, a szukasz jak najrzetelniejszej informacji to polecam stronę http://www.mf.gov.pl Tam znajdziesz WSZYSTKIE interpretacje US i Izb - wystarczy przeszukać pod kątem kasa mieszkaniowa, budowa.

• 3 weeks później...

Tak właśnie jest. Jeżeli w umowie jest inny cel niż faktyczne wykorzystanie, zawsze można zrobić aneks.

Mam tylko jedną wątpliwość. Co z Urzędem Skarbowym... Bo dla niego liczy się stan umowy na koniec roku kiedy kasowane oszczędzanie w kasie (nie pamiętam który to był rok. może 2001). Przynajmniej tak jest w przypadku daty końca oszczędzania. Można nadal przedłużać ale dla US liczy się data z ostatniego aneksu przed końcem tamtego roku.

Moim zdaniem najlepiej osobiscie pojsc do US. My chcielismy sprzedac dzialke budowlana przed uplywem 5 lat od daty zakupu (kupilismy ja po oszczedzaniu w kasie mieszkaniowej). Srodki chcielismy przeznaczyc na te same cele co TY czyli wedlug nas cele mieszkaniowe i dzieki temu nie zwracac ulg. Odpowiedz urzedu byla jednak negatywna. Nie kwalifikowali tych celow jako cele zwiazane bezposrednio z budowa domu - kompletna glupota ale co robic.