Gość 28.03.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Hello, Zadałem pytanie w "Wymianie doświadczeń" i nikt mi nie odpowiedział , więc może tutaj... Wycofałem pieniądze z Kasy Mieszkaniowej, nie biorąc jednocześnie kredytu. Na co mogę przeznaczyć środki w ramach celu "budowa domu", by skarbówka mnie nie ścignęła, że kasa poszła nie na to co trzeba...? Chciałbym pieniądze przeznaczyć na: - wynagrodzenie architekta za projekt indywidualny - opłaty związane z przyłączem prądu i wody do niezabudowanej działki - zapłatę za projekty instalacji branżowych (jeśli będę musiał coś takiego robić) Oczywiście wydatki potwierdzone fakturami VAT lub rachunkami. Spotkałem się z interpretację, że ww. wydatki to nie "budowa domu" lecz "poprawa infrastruktury służącej przyszłemu domowi"... Co wy na to? Czy ktoś może udzielić mi rzeczowej informacji? Oczywiście wszelkie komentarze mile widziane! Pozdrawiam wiosennie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 28.03.2006 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Widziałem ten temat w "Wymianie doświadczeń", ale nic nie napisałem, bo zaznaczyłes, że potrzebujesz rzeczowej informacji. A moja bedzie tylko ogólna.Oczywiście, ze mozesz przeznaczyć wycofane srodki z KM na cele które wymieniłeś. Bo niemozliwe jest zbudowanie domu bez jego projektu, projektów przyłączy, opłat przyłączeniowych, oraz budowy samych przyłączy.Na pewno są to wydatki które mieszczą się w celach na jakie można przeznaczyć wycofane oszczędności.PS. Sam buduje częściowo za pieniądze z KM, ale nie mam tego rodzaju dylematów.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.03.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Dzięki KAS01, Na zdrowy rozum jest oczywiście tak, jak mówisz. Problem tylko w tym, że jak pisałem spotkałem się z odpowiedzią z US, że fundamenty O.K., ale przyłącza już nie, bo to "poprawa infrastruktury" i nie można na to wydatkować pieniędzy z KM bez narażenia się na utratę ulgi. Dla mnie to chora interpretacja, ale wolałbym mieć jakąś podstawę prawną, by później nie bujać się z urzędnikami i udowadniać, że nie jestem wielbłądem... Pozdrawiam wszystkich budujących (i nie tylko) , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2006 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Hello, Nikt oprócz mnie nie ma takich dylematów? A może uda się jakiegoś prawnika wywołać do tablicy... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 03.04.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Jeżeli chcesz mieć pewność - wystąp do skarbówki. Żaden odpowiedzialny prawnik nie podejmie się odpowiedzi na to pytanie! Niestety nasze prawo nie działa na zasadzie casusów, więc jak urząd w bydgoszczy zastosuje taką interpretacje to nie oznacza że urząd w ciechocinku również. Nawet wyroki NSA w sprawach podatkowych to tylko wskazanie kierunku, i nie oznacza że US muszą sie do nich stosować.Najbezpieczniej wystąpić do US o interpretacje - jak już będziesz miał na papierze, to na szczęście wreszcie nie mogą się z tego wycofać. (Piszę "wreszcie" bo jeszcze do niedawna interpretacje nie były wiążące dla urzędu, gdyż: urzędnik miał prawo się pomylić, a podatnik miał obowiązek znać przepisy.) Jeśli jednak nie chce Ci się wysłać listu, a szukasz jak najrzetelniejszej informacji to polecam stronę http://www.mf.gov.pl Tam znajdziesz WSZYSTKIE interpretacje US i Izb - wystarczy przeszukać pod kątem kasa mieszkaniowa, budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.04.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Hello, Dzięki za odpowiedź. Stronę mf już przekopywałem - od tego zacząłem... Niestety mojego przypadku tam nie ma Pozostaje mi więc tylko korespondencja z US. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madeinpoland 24.04.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2006 Jeśli mogę się dołączyć to interesowałoby mnie czy oszczędności z KM można przeznaczyć na spłatę kredytu budowlanego.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 25.04.2006 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Można, jeśli jest taki punkt w umowie, a to nie jest takie automatyczne. W momencie podpisywania umowy z Kasą, określa się cele. Ta spłata kredytu jest dopuszczalna, ale może jej w umowie nie być. Jeśli oszczędzanie jeszcze trwa, można zrobić aneks rozszerzający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 25.04.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Tak właśnie jest. Jeżeli w umowie jest inny cel niż faktyczne wykorzystanie, zawsze można zrobić aneks. Mam tylko jedną wątpliwość. Co z Urzędem Skarbowym... Bo dla niego liczy się stan umowy na koniec roku kiedy kasowane oszczędzanie w kasie (nie pamiętam który to był rok. może 2001). Przynajmniej tak jest w przypadku daty końca oszczędzania. Można nadal przedłużać ale dla US liczy się data z ostatniego aneksu przed końcem tamtego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 29.04.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2006 Moim zdaniem najlepiej osobiscie pojsc do US. My chcielismy sprzedac dzialke budowlana przed uplywem 5 lat od daty zakupu (kupilismy ja po oszczedzaniu w kasie mieszkaniowej). Srodki chcielismy przeznaczyc na te same cele co TY czyli wedlug nas cele mieszkaniowe i dzieki temu nie zwracac ulg. Odpowiedz urzedu byla jednak negatywna. Nie kwalifikowali tych celow jako cele zwiazane bezposrednio z budowa domu - kompletna glupota ale co robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts