Gość 14.02.2003 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Witam!Planuję ogrzewanie kominkiem + "coś" sama nie wiem co i proszę Was o pomoc. Nie opłaca się instalować ogrzewania gazowego jako dodatkowe(koszt zakupu-dodatkowe 15tys.zł).Dom 120m2 - nowy - okna pcv k=1,1; styropian 10cm Proszę o pomocJoanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 14.02.2003 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Jeśli dom jest już gotowy, a "rzecz" ma nie kosztować 15k, to może to być już tylko prąd. W gotowym domku podłogówka nie wchodzi już w grę, więc zostają albo konwektory, czyli klasyka, albo promienniki (jest tu o nich temat, ale nie są tak powszechnie stosowane) - albo - piece akumulacyjne.Wydatek na konwektory będzie rzędu 3k, na promienniki i piece akumulacyjne pewnie około 6k. Oczywiście jest to bardzo zgrubny szacunek bez dokładniejszej znajomości "realiów" domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abram 14.02.2003 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Myślę też, że nie będzie Ci sie opłacało zakładac baterii słonecznych, czy też wiatraka energetycznego. Pamiętaj jednak, że przy ogrzewaniu prądem musisz wiedzieć jaką moc otrzymałaś od zakładu energetycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr0412 14.02.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 PIK33,mam pytanie,jeszcze nie zacząłem budowy i cały czas myślę o ogrzewaniu,gdybym zrobił kominkowe , to na moim etapie co taniego wchodzi jeszcze w grę?Jest szansa,że za 2-3 lata będzie gaz z sieci.Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 15.02.2003 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 W takim razie zrób kotłownię i normalne CO, pomieszczenie zaplanuj pod kocioł na gaz.I wstaw kocioł elektryczny.Widziałem takie za kilka tysięcy w sklepie z ogrzewaniem, malutkie toto - moce rzędu 20 kW. Wielkość miał, ja wiem - jak komputer PC, albo i jeszcze mniejszą, wiesza się go na ścianie.Jak dadzą gaz z sieci, to zmienisz kocioł a instalacja zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 15.02.2003 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 A, jest jeszcze jedno rozwiązanie - sprawdż dokładnie Legalett. Ten fundament jest na ogół grzany prądem, ale z tego co wiem, są do niego także agregaty grzewcze gazowe. Nie sprawdzałem dokładnie bo gazu nie mam i mieć nie będę w przewidywalnym terminie. Ale jeśli tak, to po prostu wstawiasz oba typy agregatów, a jak dadzą gaz, to uruchamiasz gazowy i przestajesz korzystać z elektrycznego. Przy okazji Legalett współpracuje z kominkiem. Jedyną wadą tego fundamentu jest "nieziemska" cena - dla mnie wycenili 73 m2 tego fundamentu na 25k. Jeśli zrezygnuję z Legalettu to pewnie wyłącznie ze względu na tę cenę... bo poza tym wad praktycznie nie ma. [ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2003-02-15 08:25 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.02.2003 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 -Nie, nie ten fundament odpada ze względu na koszty i stan budowy. -konwektorów nie warto, bo sąsiad ma jako wspomaganie kominka i nie chwali płaci za dom 130m2 nowy (ocieplony) ok. 400-550zł na miesiąc w zależności od pogody i czasu na palenie w kominku.Musze pomyśleć nad akumulacyjnymi i poczytać o tych promiennikach. Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 15.02.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Ten Legalett to była odpowiedź na pytanie Piotra0412. Promienników po dyskusji i osobistym eksperymencie "nieco" się boję. Ekonomicznie będzie chyba niewiele lepiej niż te konwektory. W tej sytuacji zostają akumulacyjne...------------------------------------------------------------Aha - z czego masz dom? to ważne. Przy ogrzewaniu kominkiem według mnie ważna jest akumulacja ciepła przez budynek. Jeśli nie będzie szybko stygł, nie będzie potrzeby częstego dogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2003 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Z Porotermu - to chyba dobrze akumuluje ciepło?! Tylko teraz zakup pieca akumulacyjnego na pokój 25m2 wciskają mi piec o mocy 4Kw!!,który kosztuje ok.2tys.zł. i zajmuje miejsce.Na cały dom jeszcze nie liczyłam,ale będzie potrzebne OGROMNA MOC z elektrowni. Wysłałam rysunek do firmy zajmującej się promiennikami i dostałam odpowiedz, że ok. 5kW starczy na cały dom. A akumulacyjne piece to 4kW na pokój - coś dziwnego. Pomyślę,zobaczę... Joanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts