Piotrek_P 28.03.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Mam na dachu dachówkę ceramiczną. Po pierwszej zimie doszedłem do wniosku ża na połaci nad schodami powinny być płotki śniegowe żeby zapobiec spadaniu dużych kawałków śniegu z dachu. Ale jak to teraz zrobić?, Czy w grę wchodzi tylko wymiana dachówek na takie przystosowane do montażu płotków?, czy są jakieś inne rozwiązania techniczne, (np. przykręcane do dachówek). Co poradzicie? Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 28.03.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Wydaje mi się, że takie płotki nie mogą być mocowane do dachówek, bo mogły by zjechać razem z płotkiem i śniegiem. W takim wypadku nie masz się czego obawiać o zmianę dachówki, ale pewnie będzie konieczne przynajmniej miejscowe jej zdjęcie i ponowne założenie po instalacji płotków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heniek 28.03.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Witam. Piotrek Nie wiem jakie masz dachówki (firma). Ja mam Braasa i on oferuje specjalne dachówki do mocowań: http://braas.pl/?action=mapa&id=104 Rafałku. Dachówki mocuje się do łat (każdy rodzaj ma swój system mocowań). Tak samo jak ławy kominiarskie. I kominiarze nie spadają (przynajmniej nie z dachówką ) Pozdrawiam, Heniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 28.03.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Możesz też zamontować śniegołapy - stosunkowo łatwy montaż pod dachówką. Poza tym system chyba bardziej dyskretny.Pozdrawiamrafgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 28.03.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Można zastosować ogrzewanie rynien i rur spustowych np firmy Ensto http://www.enstopol.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 28.03.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Sniegolap powinien byc zamocowany na wysokosci murlaty . Podoba mi sie takie rozwiazanie : uchwyty miedzy dachowki + wlasnorecznie wykonana belka drewniana o ciekawym ksztalcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 29.03.2006 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Nie ma zadnego klopotu z zamocowaniem plotkow o ile co trzecia dachowka jest mocowana. Wyjmuje sie dachowki i mocuje uchwyty plotkow do laty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia28 29.03.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 U mnie na bloku nie było płotków śniegowych, skończyło się wgniecionym dachem samochodu (nie moim na szczęście). W zeszłym roku fachowcy stwierdzili że standartowych płotków zamocować się nie da więc zrobili płotki z dachówek. Dobrze to wygląda i sprawdza się. Śnieg już nie leci hałdami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts