Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zabezpieczyc ziemie, by nie wsiakała w piasek

Recommended Posts

Mam pytanie.Generalnie mam piach na działce i teraz sie zastanawiam nawioze dobrej ziemi i co....lipa wsiaknie mi w moj piach.A, mozna taki dół zabezpieczyc np geowłoknia?albo czym innym??

hm... generalnie to istnieje cos takiego jak dyfuzja... ale tym bym sie nie martwil...

wazne jest to ile tej dobrej ziemi nawieziesz i jak uksztaltowana masz dzialke. jezeli tylko delikatnie obsypiesz z wierzchu piachu lepsza ziemia, tak jak to ja zrobilem, to z czasem pod wplywem czynnikow zewnetrznych np aktywnosci fizycznej, deszczu dobra ziemia moze sie miejscami przemiescic (wyplukac) i bedzie wystawal piach. U mnie tak jest wlasnie dla tego ze ja siejac trawnik z tylu domu, posialem go na piachu obsypujac 1-2 cm warstwa ziemi.

Jezeli nawieziesz mysle co najmniej 10cm i nie bedziesz mial takich nierownosci zeby woda tworzyla rwace strymienie wyplukujace ziemie to chyba nie masz sie o co martwic. Nawet kury ci tego nie rozkopia ;)

Tak na marginesie... tego lata bede uzadzal trawnik z przodu domu. Tez mam piach i bede nawozil ziemie, okolo 10cm na 10a. To daje minimum 10 pelnych duzych samochodow ziemi! Calkiem sporo.

Pozdrawiam

[

Tak na marginesie... tego lata bede uzadzal trawnik z przodu domu. Tez mam piach i bede nawozil ziemie, okolo 10cm na 10a. To daje minimum 10 pelnych duzych samochodow ziemi! Calkiem sporo.

Pozdrawiam

U nas samochod ziemi 300 zł, niezle.Ja tez mam niestety taka ilosc, przynajmniej

:(