Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uspokójcie mnie, bo szlag mnie trafia

NatkaB

Recommended Posts

Droga dojazdowa do mini-"osiedla" domków, na którym mieszkam jest nieutwardzona, w ubiegłym roku na własny koszt kupiłam kilkanaście ton żwiru i utwardziłam, bo miałam dość dojeżdżania w błocie. Tak się składa, że na moim "osiedlu" są same domy w trakcie budowy (wykańczają wnętrza), mieszkam tylko ja. Dlatego to kupno żwiru i utwardzenie nie było dla mnie żadnym problemem.

Pustą działkę obok w zeszłym roku ktoś kupił i 2 tygodnie temu rozpoczął budowę (tak! od połowy marca!). Są roztopy, teraz dodatkowo - ulewny deszcz, a na budowę przyjeżdżają ciężarówki (co ja piszę! TIRY :evil: ) z materiałami, gruchy z betonem (przez te 2 tygodnie postawił już mury na pierwszej kondygnacji). Ja się cieszę że obok będę miała fajny dom, a nie nieużytki. No i cieszę się że obok będą sąsiedzi (podobno chcą zamieszkać w tym domu przed Bożym Narodzeniem!!!!) Ale - do licha!! już prawie nie mogę do domu dojechać :evil: :evil: :evil: Droga dojazdowa jest pod górkę, teraz - gdy ciężkie samochody zatopiły "mój" żwir mam camel trophy w błocie (a samochód osobowy ;) ) Jeszcze kilka przejazdów i być może w ogóle do domu się nie dostanę. Albo rozwalę amortyzatory :evil:

Poradźcie co mam zrobić zanim w ogóle nie da się do mnie dojechać? Pogadać z sąsiadem?? Nie chcę zaczynać znajomości od zgrzytów, a teraz mam zapędy krwiożercze i najchętniej zadzwoniłabym do straży miejskiej (podstawy są). Ale tego nie zrobię.

Podobno w maju gmina ma nam tę drogę utwardzić, ale do maja to już wszystko pewnie wyschnie i problemu nie będzie :evil:

Co robić?

P.S. Jeśli uważacie że przesadzam, to też mi napiszcie :cry:

NatkaB

mam ten sam problem i to bez budowy obok

zaglądnij do mojego tematu , ulży Ci trochę

http://forum.muratordom.pl/viewforum.php?f=43&sid=d5b46d56ea41ac0fcb387df7f5d81edd

tak, Paty :) wlasnie przeczytalam go ponownie od deski do deski. W ubiegłym roku nie miałam pojęcia, ze gmina ma obowiązek utwardzić tę drogę, dlatego sama się za to wzięłam, ale teraz narazie jest na to jeszcze za mokro :( muszę czekać do maja :(

Z tym, że ja nie miałam problemu z moim dojazdem zanim sąsiad zaczął budowę w połowie marca, kiedy ziemia jest jeszcze miękka :evil: :evil: :evil:

Natka ... pogadaj normalnie jak człowiek z nim

nie martw sie nie unos i nie zlosc ..... dopoki nie pogadasz.

Moze on nie zdaje sobie sprawy ze masz taki problemu i moze razem wymyslicie rozwiazanie ...

a dopiero gdyby sie okazalo ze ma to gdzies to bedziemy radzic jak mu dopiec (hihihi)

Ma doprowadzić drogę do stanu jaki zastał przed swoją budową.

a kto go zmusi ..??? ...jesli ma udzialy w drodze

nieprawda - pytałam w zarządzie dróg - MUSI doprowadzić dorogę do poprzedniego stanu, Patos ma rację. Baa - nawet gdyby droga była wyasfaltowana - jeśli nawiezie gliny ze swojej działki - DROGĘ MUSI UMYĆ.

Jeśli nie - wezwać straż miejską.

No ale czego się spodziewasz, że facet bedzie beton przywoził grucha-poduszkowcem czy jak? Cieżarówki na budowę z zamówionym materiałem muszą jakoś dojechać - to znaczy uwazam że przesadzasz.

otóż to - muszą dojechać. Jeszcze 2-3 dni ulewy i rozjeżdżania drogi w deszczu, a ciężarówy nie wjadą. Wtedy chyba sąsiad w końcu ruszy mózgownicą (jeśli nie, sama nim ruszę :evil: )

nieprawda - pytałam w zarządzie dróg - MUSI doprowadzić dorogę do poprzedniego stanu, Patos ma rację. Baa - nawet gdyby droga była wyasfaltowana - jeśli nawiezie gliny ze swojej działki - DROGĘ MUSI UMYĆ.

zycze powodzenia ...

zycze powodzenia ...

tak "mówią" przepisy. Spróbuję najpierw z sasiadem porozmawiac. Jesli nie skuma, pogadam inaczej. A jak jestem wkurzona to potrafie byc piekielnie skuteczna :lol:

No ale czego się spodziewasz, że facet bedzie beton przywoził grucha-poduszkowcem czy jak? Cieżarówki na budowę z zamówionym materiałem muszą jakoś dojechać - to znaczy uwazam że przesadzasz.

otóż to - muszą dojechać. Jeszcze 2-3 dni ulewy i rozjeżdżania drogi w deszczu, a ciężarówy nie wjadą. Wtedy chyba sąsiad w końcu ruszy mózgownicą (jeśli nie, sama nim ruszę :evil: )

I to moze być argument!

Nie dlugo slonko zaswieci i wszystko wyschnie ladnie... :p

A sasiad jak madry tez bedzie mial interes w tym aby cos z taka droga zrobic...Watpie aby chcial dojezdzac do swojego nowego domku po blocie.., nawet jesli ma terenowe autko...przeciez, to wszysko wnosi sie z drogi do garazu i do domu tez...

Moze zagadac delikatnie i grzecznie aby sprawdzic co to za ludzie, a potem zobaczysz sama co bedzie... :roll:

Moze zagadac delikatnie i grzecznie aby sprawdzic co to za ludzie

mam taki zamiar :) myślę, że skoro facet do tej pory nie domyślił się że ktoś może mieć przez niego kłopoty z dojazdem do domu, to muszę mu to delikatnie uświadomić.

Problem nie tkwi w fakcie że ktoś śmie się budować koło mnie (co sugeruje Smartcat) - tylko że robi to teraz, w porze roztopów, miękkiej ziemi i ulewnych deszczy. I ma to głęboko w .. nosie.

Natka, nie znasz sytuacji, nie wiesz czemu on teraz buduje, moze są takie a nie inne do tego przesłanki.Może musi sie wprowadzic jeszcze w tym roku, albo co

Pogadaj z nim,

Ty tez budowalas dom i tez moze nawet nieswiadomie napewno komus utrudnilas zycie, chocby minimalnie.

Wiec pogadaj z nim, to Twoj przyszly sasiad pamietaj....nic w przyrodzie nie ginie.

zycze powodzenia ...

tak "mówią" przepisy. Spróbuję najpierw z sasiadem porozmawiac. Jesli nie skuma, pogadam inaczej. A jak jestem wkurzona to potrafie byc piekielnie skuteczna :lol:

w polsce są tylko dwa prawa - grzecznie prosić lub lać "w ryja"

reszta to są polsrodki ktore o zawal przyprawiają :wink: