Adamari 28.03.2006 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Witam Nabyłam działkę z rozpoczętą budową, budowę chcę dokończyć w sposób, w jaki planowali to poprzedni inwestorzy. Załatwiłam przeniesienie pozwolenia na budowę, itp, natomiast martwi mnie jedna rzecz. Otóż posiadam Dziennik Budowy, na którym figurują nazwiska poprzednich inwestorów, nie moje, natomiast w Wydz. Architekt. i Budow. Starostwa nikt do tej pory nie zażądał/ zasugerował/ wyraził konieczności zmiany danych na powyższym dokumencie. Dowiedziałam się jednocześnie, że przy zmianie inwestora (przeniesieniu pozwolenia), jeśli przerwa w budowie nie trwała dłużej niż 2 lata i przy zachowaniu tego samego kierownika budowy, nie jest konieczne składanie zawiadomienia o rozpoczęciu robót budowlanych - czy to prawda? My zachowujemy tego samego kierownika, przerwy 2-letniej nie było, natomiast w Dzienniku Budowy jak wół stoi, że kierownik świadczy usługę poprzednim inwestorom, a nie nam przecież i w związku z tym rodzi się drugie pytanie - co z tym zrobić, żeby się poźniej, nie daj Boże, nie czepiali? Przepisać w jakiś sposób Dziennik Budowy na siebie, podtykając pod nos kierownikowi oświadczenie 'o podjęciu się' do podpisania raz jeszcze? Powykreślać ręcznie? Nie zmieniać nic, zostawić tam dane poprzednich inwestorów? Sprawa druga - zakładając w takim razie, że nie musze zawiadamiać o rozpoczęciu prac budowlanych, startuję z robotą już od poniedziałku. Tymczasem z kierownikiem budowy targu dobijać będę pewnie równolegle, wcześniej teoretycznie się nie da z przyczyn niezależnych ode mnie. Czy powinnam za wszelką cenę starać się sformalizować sprawy przed poniedziałkiem, czy tez dzień, dwa poślizgu nie grozi konsekwencjami (pamiętając ciągle o tym nieszczęsnym Dz.B., gdzie kierownik już raz się podjął)? Nie ukrywam, że potwornie mam namieszane w głowie i byłaby wdzięczna za każdą sugestię, która rozjaśniłaby nieco mroki przepisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 29.03.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Ja po przeniesieniu pozwolenia na budowę nie składałem zawiadomienia o rozpoczęciu robót, bo zrobił to poprzedni inwestor. Zmienił się kierownik więc musiałem zgłosić zmianę. Skoro u Ciebe kierownik zostaje, to nie sądzę, abyś miała jakiekolwiek problemy z powodu złożenia oświadczeń o parę dni później. Dziennik musiałem założyć nowy, bo poprzedni dotyczył całego osiedla, a nie tylko mojego domu. Myślę, że powinnaś zapytać w PINB, do którego będziesz kiedys zgłaszać zakończenie budowy, jak oni sobie życzą wprowadzenia zmiany inwestora w dzienniku, tak od strony praktycznej. Ja bym sądził, że wystarczy adnotacja o zmianie inwestora w tym samym dzienniku. Warto też potwierdzic, czy starostowo ma ten sam pogląd do PINB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts