Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przygotowanie gruntu pod montaż blaszaka

Recommended Posts

Witam,

Niebawem mam zamiar "wznieść" na swojej działce pierwszą budowlę, a mianowicie garaż blaszak - standardowa konstrukcja 3 m x5 m.

Mam ekipę montażową garażu, natomiast przed jej przybyciem muszę przygotować grunt. W związku z tym, że planuję zakończyć budowę najpóźniej do 1,5 roku, uznałem, że garaż blaszany będzie stał na mojej działce, jedynie tymczasowo. I oto się rodzi pytanie: czy warto stawiać garaż na specjalnie przygotowanym do tego celu placu wyłożonym płytkami chodnikowymi pod jego całą powierzchnią, czy wystarczy podłożyć płytki w kilku miejscach (a jeśli tak, to w których miejscach i czy płytki trochę "wkopywać" w ziemię ??? A może po prostu wystarczy postawić garaż bezpośrednio na gruncie ??? Co proponujecie w takiej sytuacji??? Z góry dziękuję za wszelkie pomocne rady.

pozdrawiam

mart

chyba wszystkie będą się nadawać.

Mam tak od zeszłego roku-okazyjnie kupiony.

Czy wkopać? Musza chyba wystawać nad poziom - do środka nadsypałem

trochę ziemii, żeby woda stała wokół niego , a nie spływała do środka.

Dałem 6 bloczków - po bokach 2 z przodu, 2 w środku i 2 z tyłu.

I najważniejsze - związałem je z dolnymi kątownikami mocną linką

stalową - nie mam jeszcze prądu bo bym je nawiercił i przykrecił

a to dlatego, żeby wiatr garażu nie porwał. I to się sprawdziło

podczas dużego prawie huraganu, który poprzewracał drzewa garaż

się utrzymał a obok dach cały nowy zerwało.

tak jak mowi Lenart

Ja mam tak samo 6 plyt/kamieni/cegiel czy co tam mialem pod reka.

Sluszna uwaga, zeby troche podsypac od srodka - ja w srodku mialem kaluze ze stopionego sniegu. Ale jesli nie planujesz tam nic w zimie trzymac - to nie ma znaczenia.

Zrob sobie podjazd z przodu, zeby betoniarka bez problemu przejezdzala przez prog. Gdybys chcial ja tam zostawiac.

Zeby zamocowac garaz, zrobilem 4 kotwice. Z drutu 12 "S", z jednej strony zaczepiony o rame dolna, z drugiej wsadzony w dolek, w dolek resztki betonu z zalewania fundamentu.

Jeśli garaż robią ci górale, to 8 plytek chodnikowych. 4 po rogach, 2 w srodku, 2 po przelamaniu pod listwe stalową pod drzwiami żeby się nie uginała. W rogach wbij 4 kotwy wbijane do ziemi stosowane do płotków drewnianych i przykreć do nich ramę garażu.(kupisz w Castoramie). Pamiętaj ,że dobrze zbudowany osiłek jest w stanie jedna reką podnieśc twój garaż w czasie gdy drugi wyniesie jego zawartosć.

Jeśli garaż robią ci górale, to 8 plytek chodnikowych. 4 po rogach, 2 w srodku, 2 po przelamaniu pod listwe stalową pod drzwiami żeby się nie uginała. W rogach wbij 4 kotwy wbijane do ziemi stosowane do płotków drewnianych i przykreć do nich ramę garażu.(kupisz w Castoramie). Pamiętaj ,że dobrze zbudowany osiłek jest w stanie jedna reką podnieśc twój garaż w czasie gdy drugi wyniesie jego zawartosć.

Witaj

Kolejna cenna uwaga :-) Mam nadzieję, że jak powiem w Castoramie tak jak to ładnie opisałeś to będą wiedzieli o co mi chodzi.

pozdrawiam

Jeśli masz kogoś kto lubi majsterkować można zamiast kotew ,użyć zaostrzonych kątowników o dł ok 70 cm. Ja użyłem kotew, bo wykorzystam je później w ogrodzie.

Trudno uwierzyc, ale mieszkam teraz w miejscu gdzie można zostawić radio na noc w samochodzie...

Pozdrowienia :) javascript:emoticon(':)')