mart_krakow 28.03.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Witam, Niebawem mam zamiar "wznieść" na swojej działce pierwszą budowlę, a mianowicie garaż blaszak - standardowa konstrukcja 3 m x5 m. Mam ekipę montażową garażu, natomiast przed jej przybyciem muszę przygotować grunt. W związku z tym, że planuję zakończyć budowę najpóźniej do 1,5 roku, uznałem, że garaż blaszany będzie stał na mojej działce, jedynie tymczasowo. I oto się rodzi pytanie: czy warto stawiać garaż na specjalnie przygotowanym do tego celu placu wyłożonym płytkami chodnikowymi pod jego całą powierzchnią, czy wystarczy podłożyć płytki w kilku miejscach (a jeśli tak, to w których miejscach i czy płytki trochę "wkopywać" w ziemię ??? A może po prostu wystarczy postawić garaż bezpośrednio na gruncie ??? Co proponujecie w takiej sytuacji??? Z góry dziękuję za wszelkie pomocne rady. pozdrawiammart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gibzwein 28.03.2006 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Witam!Proponuję ustawić blaszak na bloczkach betonowych. W razie osiadania taki blaszak można lekko unieść łomem i coś podłożyć.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart_krakow 28.03.2006 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2006 Witam ponownie, Znalazłem w sieci różne rodzaje bloczków betonowych: - 12X24X24 15 kg- 12X24X38 23 kg- 12X24X48 30 kg Które byłyby najlepsze i czy nie dobrze byłoby je delikatnie wkopać w ziemię, żeby były bardziej stabilne ??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 29.03.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 chyba wszystkie będą się nadawać.Mam tak od zeszłego roku-okazyjnie kupiony.Czy wkopać? Musza chyba wystawać nad poziom - do środka nadsypałemtrochę ziemii, żeby woda stała wokół niego , a nie spływała do środka.Dałem 6 bloczków - po bokach 2 z przodu, 2 w środku i 2 z tyłu.I najważniejsze - związałem je z dolnymi kątownikami mocną linkąstalową - nie mam jeszcze prądu bo bym je nawiercił i przykreciła to dlatego, żeby wiatr garażu nie porwał. I to się sprawdziłopodczas dużego prawie huraganu, który poprzewracał drzewa garażsię utrzymał a obok dach cały nowy zerwało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mmmad 29.03.2006 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 tak jak mowi LenartJa mam tak samo 6 plyt/kamieni/cegiel czy co tam mialem pod reka.Sluszna uwaga, zeby troche podsypac od srodka - ja w srodku mialem kaluze ze stopionego sniegu. Ale jesli nie planujesz tam nic w zimie trzymac - to nie ma znaczenia.Zrob sobie podjazd z przodu, zeby betoniarka bez problemu przejezdzala przez prog. Gdybys chcial ja tam zostawiac. Zeby zamocowac garaz, zrobilem 4 kotwice. Z drutu 12 "S", z jednej strony zaczepiony o rame dolna, z drugiej wsadzony w dolek, w dolek resztki betonu z zalewania fundamentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart_krakow 29.03.2006 11:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Bardzo Wam dziękuję za poradę. Tak też zrobię, tylko, żeby wreszcie przestało padać, bo teren nasączony jak gąbka na mojej działce.... pozdrawiammart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 29.03.2006 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Jeśli garaż robią ci górale, to 8 plytek chodnikowych. 4 po rogach, 2 w srodku, 2 po przelamaniu pod listwe stalową pod drzwiami żeby się nie uginała. W rogach wbij 4 kotwy wbijane do ziemi stosowane do płotków drewnianych i przykreć do nich ramę garażu.(kupisz w Castoramie). Pamiętaj ,że dobrze zbudowany osiłek jest w stanie jedna reką podnieśc twój garaż w czasie gdy drugi wyniesie jego zawartosć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart_krakow 30.03.2006 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Jeśli garaż robią ci górale, to 8 plytek chodnikowych. 4 po rogach, 2 w srodku, 2 po przelamaniu pod listwe stalową pod drzwiami żeby się nie uginała. W rogach wbij 4 kotwy wbijane do ziemi stosowane do płotków drewnianych i przykreć do nich ramę garażu.(kupisz w Castoramie). Pamiętaj ,że dobrze zbudowany osiłek jest w stanie jedna reką podnieśc twój garaż w czasie gdy drugi wyniesie jego zawartosć. Witaj Kolejna cenna uwaga Mam nadzieję, że jak powiem w Castoramie tak jak to ładnie opisałeś to będą wiedzieli o co mi chodzi. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 30.03.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Jeśli masz kogoś kto lubi majsterkować można zamiast kotew ,użyć zaostrzonych kątowników o dł ok 70 cm. Ja użyłem kotew, bo wykorzystam je później w ogrodzie. Trudno uwierzyc, ale mieszkam teraz w miejscu gdzie można zostawić radio na noc w samochodzie... Pozdrowienia javascript:emoticon('') Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts