Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decoupage- wymiana doświadczeń

izat

Recommended Posts

Agnieszko 9912 potrzebujesz farbę akrylową do drewna i metalu i lakier akrylowy to ze sklepu budowlanego.Klej do decoupage (ew. wikol) i papier do decoupage - sklepy z tymi artykułami.

Nie baw się od początku z crackami, nie zawsze to wygląda ładnie,choć rozumiem że efekt Cię powala :D Zaczni od idealnego wycinania motywów, dokładnego przyklejenia i perfekcyjnego wylakierowania.Zaręczam Cię że rzeczy najprotsze są najpiękniejsze

Jeśli chodzi o książki, na razie sobie daruj.Mam kilka i zaręczam Cię że zajżałam do nich tylko raz ,jak kupiłam.Polecam raczej lekturę w internecie.Polskich stron na ten tema jest bardzo dużo i wiele wiadomości.A mąż zamiast książki niech kup Ci papiery do decoupge,będzie większy pożytek :)))))

• Odpowiedzi 530
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kasiorku

Czy najpier użwa się crack a później nalkeja aplokację i lakieruje? Czy może crack naklada się na aplikacje? :roll: Bo ja też mam mętlik w głowie...

Na razie ozdabiam bez craka, uczą się samego przyklejania, i 2 pierwsze rzeczy wyszły dobrze, a przy trzeciej aplikacja z serwetki się pomarszczyła. MOże dlatego, że jest duża? Ale myślę, że nie wygląda to bardzo żle - taka ciekawa draperia wyszła :wink:

Pozdrawiam!!

Cracka 2 składnikowego używa się już po przyklejeniu motywu i wylakierowaniu, jako wykończenie pracy.W ramach zabezpieczenia można jeszcze potem przeciągnąć raz czy dwa lakierem poliuretanowym.

I polecam pracę z papierem , jest o wiele łatwiej, nic się nie marszczy.W decoupage o zmarszczeniach nie może być mowy.Motyw powinien wyglądać jak namalowany.

To ja jeszcze pozwolę sobie zapytać o taką rzecz:

Po którym lakierowaniu szlifować papierem? Zaczynałam po pierwszym, ale ostatnio starłam trochę farby i zahaczyłam motyw :-? Za wcześnie zaczęłam, czy za mocno szlifowałam? (papier ścierny był drobniutki)

Kasiorku bombki są przepiękne, jak wszystkie Twoje prace zresztą. :)

Dzięki Kasiorku za podpowiedź. Już uprzedziłam męża, że książka odwołana. Może w zamian dostanę jakieś lakiery, ozdoby czy kraki :) Mam napisać list do św. Mikołaja :) czuję sie jak małe dziecko :)

papiery i serwetki kupię sobie sama, pędzli trochę mam ....

Chyba napiszę w liście o krakach i farbach di malowania na szkle :)

No właśnie - te bombki są cudownie anielskie :)

To szkła to inne farby - jakie?

No i jeszcze jedno pytanie - jeki krak do pęknięć "drewnianych - podłużnych" a jaki do "porcelanowych" ?

Przeoraszam - wię, że gdzieś w necie takie informacje są ale ja czytam i czytam .... a Mikołaj czeka na list :)

Lacca przyciemni, nadając taki zółtawo - brązowy odcień,postarzy.Tylko z laccą trzeba uważać, pracować w rękawiczkach ,najlepiej wacikiem kosmetycznym, ma bardzo przyjemny zapach.I potem trzeba uważać żeby nie dotknąć czymś mokrym.Czyścić przedmiot na sucho,lacca nie lubi wody, pod jej wpływem schodziz przedmioyu

Witam Szanowne Dekupażystki :D

1. Właśnie zapewniłyście zajęcie mojej Małżonce na długie, zimowe wieczory, gdy zostanie sama na kilka miesięcy (już wkrótce :cry: )

2. Czy któraś z Was doświadczyła jakichś niemiłych objawów związanych z wdychaniem oparów lakierów i farb przy pracy? Bo coś mi Małżowinka się skarży (typ troszkę alergiczny) - może to tylko przypadek i się tylko jakaś infekcja przyplątała, ale pomyślałem o zapytanku :roll:

3. kofi - skąd wytrzasnęłaś taki fajnisty papier? Ja kcem :lol:

Nareszcie coś zrobiłam. I nawet sfotografowałam. ...

http://images4.fotosik.pl/102/60b116fc198135ce.jpg

pozdrawiam serdecznie

Witam Szanowne Dekupażystki :D

1. Właśnie zapewniłyście zajęcie mojej Małżonce na długie, zimowe wieczory, gdy zostanie sama na kilka miesięcy (już wkrótce :cry: )

2. Czy któraś z Was doświadczyła jakichś niemiłych objawów związanych z wdychaniem oparów lakierów i farb przy pracy? Bo coś mi Małżowinka się skarży (typ troszkę alergiczny) - może to tylko przypadek i się tylko jakaś infekcja przyplątała, ale pomyślałem o zapytanku :roll:

3. kofi - skąd wytrzasnęłaś taki fajnisty papier? Ja kcem :lol:

pozdrawiam serdecznie

Może się zdarzyć na to alergia, albo przynajmniej ból głowy.

Kiedyś lakierowałam komodę i troszkę to przechorowałam.

Lakier to lakier.

Witam wszystkich zapaleńców

ja standardowo łapie jakieś nowe hobby.. wiec tym razem też zaczełam bawic sie w decoupage. Efekty które uzyskuje Kasiorek sa rzeczywiscie godne pozazdroszczenia.

Na razie próbuje na serwetkach .. niestety nieco sie marszczą, nawet przy lakierowaniu.. musze jeszcze pocwiczyć.

Teraz próby odbywaja sie na przedmiotach drewnianych, nie mniej jednak docelowo chciałabym ozdabiac przedmioty metalowe.. wiaderka, konewki.. czy do tego potrzebny jest jakis ekstra klej i lakier???

Pozdrawiam

dla wyjaśnienia - troszkę się znam na farbach różnistych, akryl wiem, że niestraszny. Natomiast lakier do spękań f-my Idea (włoski) mnie niepokoi. Niestety na nalepce nie ma informacji na jakiej bazie on jest wyprodukowany (tym bardziej, że oryginalna informacja na opakowaniu jest dość skutecznie zaklejona polską etykietką :x ) Oznaczenia o jego szkodliwości oczywiście widnieją, a i jego zapach jest dość hmm - jadowity :wink: A u Żonki wystąpiły wręcz objawy lekkiego zatrucia.