Kasiorek 20.11.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Agnieszko 9912 potrzebujesz farbę akrylową do drewna i metalu i lakier akrylowy to ze sklepu budowlanego.Klej do decoupage (ew. wikol) i papier do decoupage - sklepy z tymi artykułami. Nie baw się od początku z crackami, nie zawsze to wygląda ładnie,choć rozumiem że efekt Cię powala Zaczni od idealnego wycinania motywów, dokładnego przyklejenia i perfekcyjnego wylakierowania.Zaręczam Cię że rzeczy najprotsze są najpiękniejsze Jeśli chodzi o książki, na razie sobie daruj.Mam kilka i zaręczam Cię że zajżałam do nich tylko raz ,jak kupiłam.Polecam raczej lekturę w internecie.Polskich stron na ten tema jest bardzo dużo i wiele wiadomości.A mąż zamiast książki niech kup Ci papiery do decoupge,będzie większy pożytek )))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda25 20.11.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Kasiorku Czy najpier użwa się crack a później nalkeja aplokację i lakieruje? Czy może crack naklada się na aplikacje? Bo ja też mam mętlik w głowie... Na razie ozdabiam bez craka, uczą się samego przyklejania, i 2 pierwsze rzeczy wyszły dobrze, a przy trzeciej aplikacja z serwetki się pomarszczyła. MOże dlatego, że jest duża? Ale myślę, że nie wygląda to bardzo żle - taka ciekawa draperia wyszła Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 20.11.2006 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Cracka 2 składnikowego używa się już po przyklejeniu motywu i wylakierowaniu, jako wykończenie pracy.W ramach zabezpieczenia można jeszcze potem przeciągnąć raz czy dwa lakierem poliuretanowym.I polecam pracę z papierem , jest o wiele łatwiej, nic się nie marszczy.W decoupage o zmarszczeniach nie może być mowy.Motyw powinien wyglądać jak namalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 20.11.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 To ja jeszcze pozwolę sobie zapytać o taką rzecz: Po którym lakierowaniu szlifować papierem? Zaczynałam po pierwszym, ale ostatnio starłam trochę farby i zahaczyłam motyw Za wcześnie zaczęłam, czy za mocno szlifowałam? (papier ścierny był drobniutki) Kasiorku bombki są przepiękne, jak wszystkie Twoje prace zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka9912 20.11.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Dzięki Kasiorku za podpowiedź. Już uprzedziłam męża, że książka odwołana. Może w zamian dostanę jakieś lakiery, ozdoby czy kraki Mam napisać list do św. Mikołaja czuję sie jak małe dziecko papiery i serwetki kupię sobie sama, pędzli trochę mam .... Chyba napiszę w liście o krakach i farbach di malowania na szkle No właśnie - te bombki są cudownie anielskie To szkła to inne farby - jakie? No i jeszcze jedno pytanie - jeki krak do pęknięć "drewnianych - podłużnych" a jaki do "porcelanowych" ? Przeoraszam - wię, że gdzieś w necie takie informacje są ale ja czytam i czytam .... a Mikołaj czeka na list Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 20.11.2006 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Przynajmniej trzeba położyć 5 warstw, właśnie żeby nie uszkodzić motywu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 20.11.2006 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Przynajmniej trzeba położyć 5 warstw, właśnie żeby nie uszkodzić motywu Ale ze mnie dyletantka Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 20.11.2006 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Kasiorku, a powiesz mi czy lacca scurente, jak sama nazwa wskazuje, przyciemnia trochę przedmiot, czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 20.11.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Lacca przyciemni, nadając taki zółtawo - brązowy odcień,postarzy.Tylko z laccą trzeba uważać, pracować w rękawiczkach ,najlepiej wacikiem kosmetycznym, ma bardzo przyjemny zapach.I potem trzeba uważać żeby nie dotknąć czymś mokrym.Czyścić przedmiot na sucho,lacca nie lubi wody, pod jej wpływem schodziz przedmioyu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia3 20.11.2006 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Dzięki wielkie. Czy potem można to lakierować, czy już nie ma takiej potrzeby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka9912 21.11.2006 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Kasiorku ponawiam pytanie o rodzaje kraków. Czego użyć, by uzyskać efekt popękanej porcelany? Proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 21.11.2006 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Anisiu możesz laccę polakierować ale sprayem, bezdotykowo,pędzel zrobiłby smugi.Agnieszko taki efekt najlepiej da crack sottile Stamperii (dwuskładnikowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.11.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam Szanowne Dekupażystki 1. Właśnie zapewniłyście zajęcie mojej Małżonce na długie, zimowe wieczory, gdy zostanie sama na kilka miesięcy (już wkrótce ) 2. Czy któraś z Was doświadczyła jakichś niemiłych objawów związanych z wdychaniem oparów lakierów i farb przy pracy? Bo coś mi Małżowinka się skarży (typ troszkę alergiczny) - może to tylko przypadek i się tylko jakaś infekcja przyplątała, ale pomyślałem o zapytanku 3. kofi - skąd wytrzasnęłaś taki fajnisty papier? Ja kcem Nareszcie coś zrobiłam. I nawet sfotografowałam. ... http://images4.fotosik.pl/102/60b116fc198135ce.jpg pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monini 21.11.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam, Pytanie skierowane szczególnie do Kasiorka co należy zrobić, aby nakładany preparat do spękań (step 1 step 2) nie spływał z bombki. No i jakich papierów używać. Próbowałam, ale ona się strasznie zaginają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imwbudowa 21.11.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam Szanowne Dekupażystki 1. Właśnie zapewniłyście zajęcie mojej Małżonce na długie, zimowe wieczory, gdy zostanie sama na kilka miesięcy (już wkrótce ) 2. Czy któraś z Was doświadczyła jakichś niemiłych objawów związanych z wdychaniem oparów lakierów i farb przy pracy? Bo coś mi Małżowinka się skarży (typ troszkę alergiczny) - może to tylko przypadek i się tylko jakaś infekcja przyplątała, ale pomyślałem o zapytanku 3. kofi - skąd wytrzasnęłaś taki fajnisty papier? Ja kcem pozdrawiam serdecznie Może się zdarzyć na to alergia, albo przynajmniej ból głowy. Kiedyś lakierowałam komodę i troszkę to przechorowałam. Lakier to lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monini 21.11.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Jeśli małżonka używa lfarby i lakier akrylowy (bezzapachowy na bazie wody) to nic nie powinno nierzyjemnie pachnieć. Sama się tym zajmuję a jestem w 8 m-cu ciąży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa Ficoń 21.11.2006 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Witam wszystkich zapaleńcówja standardowo łapie jakieś nowe hobby.. wiec tym razem też zaczełam bawic sie w decoupage. Efekty które uzyskuje Kasiorek sa rzeczywiscie godne pozazdroszczenia.Na razie próbuje na serwetkach .. niestety nieco sie marszczą, nawet przy lakierowaniu.. musze jeszcze pocwiczyć.Teraz próby odbywaja sie na przedmiotach drewnianych, nie mniej jednak docelowo chciałabym ozdabiac przedmioty metalowe.. wiaderka, konewki.. czy do tego potrzebny jest jakis ekstra klej i lakier??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.11.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 dla wyjaśnienia - troszkę się znam na farbach różnistych, akryl wiem, że niestraszny. Natomiast lakier do spękań f-my Idea (włoski) mnie niepokoi. Niestety na nalepce nie ma informacji na jakiej bazie on jest wyprodukowany (tym bardziej, że oryginalna informacja na opakowaniu jest dość skutecznie zaklejona polską etykietką ) Oznaczenia o jego szkodliwości oczywiście widnieją, a i jego zapach jest dość hmm - jadowity A u Żonki wystąpiły wręcz objawy lekkiego zatrucia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monini 21.11.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Do Ewy Do drewna polecam lakiej akrylowy wodny Domalux. Szybko schnie i jest bezwonny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monini 21.11.2006 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Do metalu też akrylowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts