Bonzai 29.03.2006 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 No właśnie coraz częściej czytam że doprowadzacie rurą powietrze z zewnątrz do kominka. Czy to jest powszechnie stosowane i czy nie wystarczy zwykła wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 29.03.2006 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Bonzai,Przy obecnie stosowanych śczelnych oknach musisz jaoś doprowadzić dodatkową ilość powietrza i to nie małą do prawidłowego spalania drewna w kominku. Niepełne spalanie drewna da efekt kopcenia i i niebezpieczeństwo powstania czadu. A chyba nie chcesz tym kominkiem wykończyć mieszkańców. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 29.03.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Zwykłą wentylacja wystarczy, ale czy jesteś pewien, że chcesz, żeby kominek zaciągał niemałe ilości powietrza przez kratki wentylacyjne chłodząc dom? Doprowadza się powietrze z zewnątrz, włąśnie dlatego, żeby nie wychładzać domu. Jak wolisz "palić" ciepłym powietrzem z domu i dodatkowo dogrzewać na okrągło zimne z zewnątrz, to nie instaluj doprowadzenia, ale potem nie narzekaj na chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 29.03.2006 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 A czy ta sama sytuacja dotyczy kozy 7kw jotula? stojącego w dość otwartej przestrzeni (kuchnia połączona z holem i pokojem dziennym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paJacek 29.03.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Mam taka koze i tez potrzebuje duzo powietrza.Musze rozszczelniac okna bo nie chce sie palic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 29.03.2006 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 w takim razie pytanie czy rurka o średnicy około 2cm starczy? taką zmieszcze bez problemu w listwie przypodłogowej bez kucia i większych przeróbek. W moim przypadku chodzi o piec wolnostojący jotul F-100 , którego właśnie montuję . Doprowadza się powietrze z zewnątrz, włąśnie dlatego, żeby nie wychładzać domu. Jak wolisz "palić" ciepłym powietrzem z domu i dodatkowo dogrzewać na okrągło zimne z zewnątrz, to nie instaluj doprowadzenia, ale potem nie narzekaj na chłód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 29.03.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 2 cm to za mało. 7,5 cm to już zaczyna być dobrze, 10 cm jest OK.Ja mam 75 mm i działa, ale większe jest lepsze. Zdaję sobie sprawę, że przekucie się będzie teraz problematyczne, ale uwierz, że nie ma nic gorszego niż wianie z wentylacji jak jest -30 na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.03.2006 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Doprowadzenie jest koniecznością, a nie wyobrażam sobie jego pominięcie jeśli kominek ma być głównym źródłem ciepła. Powietrza potrzeba dużo, z tego co mi podał jeden ze speców forumowych to na każdy 1 kg drewna potrzeba 7m3 powietrza. Co będzie jak będzie go za mało? Czy tylko będzie się słąbiej palić? Czy nie myślicie o tlenku węgla jaki powstaje przy spalaniu z niedostatkiem tlenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 29.03.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 A na m3 gazu 20 m3 powietrza. Zalecana średnica rury to min 150 mm ale to tez zależy od wkładu kominkowego. U mnie jest rura kan. 110 i w zupełności starcza do wkładu Tarnavy 16 Kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 29.03.2006 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 no to mam problem z przekuciem się (trudne ale wykonalne)z drugiej strony wyczytałem z instrukcji jotula ,że przy spalaniu w zamkniętym palenisku potrzeba 30 m3 na godziną . Wydaje mi się ,że rurka o średnicy 2cm powinna zapewnić tą ilość?! 7,5 cm to już zaczyna być dobrze, 10 cm jest OK.Ja mam 75 mm i działa, ale większe jest lepsze. Zdaję sobie sprawę, że przekucie się będzie teraz problematyczne, ale uwierz, że nie ma nic gorszego niż wianie z wentylacji jak jest -30 na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof2 30.03.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 nie wiem czy dobrze rozumuję ale podprowadzenie dołem rury z powietrzem w pobliże kozy na dystans około 1,5m powinno starczyć w końcu piec spalając będzie zasysał potrzebną ilość tlenu nie musi chyba ta rura dochodzić pod sam piec?? A taki układ jest dla mnie prosty do realizacji.pozdrawiam krzysztof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 31.03.2006 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 1. Rury nie trzeba prowadzic pod sam piec - moze byc w jego poblizu2. Jesli nie zapewni sie doplywu powietrza z zewnatrz, to przy szczelnych oknach moze pojawic sie problem odwrocenia ciągu powietrza w kanałach wentylacyjnych - kominek się nie zastanawia - do spalania potrzebuje powietrza i juz - a skąd je weźmie, to już problem użytkownika. Oprócz tego, że odwrócenie ciągu went. jest złe samo w sobie, to zazwyczaj wyloty tych kanałów są w pobiżu wylotu spalin z kominka, więc razem z powietrzem wciągany będzie też dym... tak więc powietrze trzeba dostarczyć rurą, albo... otwierać okna podczas palenia w kominku, co jest zupełnie bezsensu. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 31.03.2006 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Już wiele razy było na forum. Idea doprowadzenia powietrza do kominka i innych urządzeń palnych polega na zniwelowaniu wychładzania pomieszczeń przez świeże powietrze wprowadzane z zewnątrz. Ogrzewanie na ogół używa się, gdy na zewnątrz panuje temperatura rzędu -10oC. Gdy w pomieszczeni mamy ca. +20oC i wprowadzimy tak zimne powietrze to znacznie obniży nam temperaturę w pomieszczeniu a przecież palimy by było ciepło. Dlatego doprowadza się świeże powietrze bezpośrednio jak najbliżej urządzenia palnego by część spaliła się i została wydalona jako spaliny, a reszta ogrzała się i została rozprowadzona jako świeże, ciepłe powietrze. Kogoś, kto planuje doprowadzić świeże powietrze rurką fi 2cm nie chcę wprowadzić w zakłopotanie, ale ja mam fi 200cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 31.03.2006 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Kogoś, kto planuje doprowadzić świeże powietrze rurką fi 2cm nie chcę wprowadzić w zakłopotanie, ale ja mam fi 200cm o bosze...fi 200cm ale rura...potrafisz wprowadzić w zakłopotanie ...pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiho 31.03.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 No mnie też zatkało,to ty nosisz to powietrze sam w koszyku? przez tą rurę, nareszcie sie troszkę rozerwałem a to wszystko przez małą literówkę,pozdrawiam.A było tak nudno i dopiero "droga na Ostrołękę" z "Rejsu" troszkę ożywienia wniosła.A tak na poważnie to 2cm średnicy to jednak trzeba by na wlocie kompresor zastosować żeby 30 kubików na godzinę wpompować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Hello, zarówno rura fi 2cm, jak i fi 200cm robią wrażenie... jedna budzi litość , druga przerażenie! a weekend już tuż, tuż... pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek Kra 31.03.2006 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 zarówno rura fi 2cm, jak i fi 200cm robią wrażenie... jedna budzi litość , druga przerażenie! , No to, to już brzmi dwuznacznie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.03.2006 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Popłakałem się! Jak bóbr!!! Adam M. Jak tam wstawić rekuperator lub GWC? Przy tych przekrojach? To trzeba mieć Wyrok z zamianą na tę robotę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trzejmy 31.03.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Doprowadzenie powietrza rurą z zewnątrz jest absulutnie konieczne, gdyż powietrze które zasysane by było przez rozsczelnienie okien będzie dawać efekt zimnych pleców.Oprócz tego zbyt ma ła ilość tlenu w pomieszczeniu daje efekt wilgotnej duchoty i złą jakość spalania drewna. Przekrój rury w zależności od wielkości paleniska jednak nie mniejszy niż 10 cm. Ogrzewam dom /150m/ kominkiem z płaszczem wodnym od 8 lat i nie wyobrażam sobie regulowania dostępu powietrza przez uchylanie okien. Wylot rury doprowadzającej mam tuż przy kominku w związku z tym nie odczuwam napływu zimnego powietrza nawet przy dużych mrozach . Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 01.04.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Czy można doprowadzić powietrze do kominka rurą z piwnicy. Piwnica pod całością domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts