Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadz. powiet. rurą z zewn. do kominka jest niezbędne ?

Recommended Posts

Bonzai,

Przy obecnie stosowanych śczelnych oknach musisz jaoś doprowadzić dodatkową ilość powietrza i to nie małą do prawidłowego spalania drewna w kominku. Niepełne spalanie drewna da efekt kopcenia i i niebezpieczeństwo powstania czadu. A chyba nie chcesz tym kominkiem wykończyć mieszkańców.

Pozdro

Zwykłą wentylacja wystarczy, ale czy jesteś pewien, że chcesz, żeby kominek zaciągał niemałe ilości powietrza przez kratki wentylacyjne chłodząc dom?

Doprowadza się powietrze z zewnątrz, włąśnie dlatego, żeby nie wychładzać domu.

Jak wolisz "palić" ciepłym powietrzem z domu i dodatkowo dogrzewać na okrągło zimne z zewnątrz, to nie instaluj doprowadzenia, ale potem nie narzekaj na chłód.

w takim razie pytanie czy rurka o średnicy około 2cm starczy? taką zmieszcze bez problemu w listwie przypodłogowej bez kucia i większych przeróbek. W moim przypadku chodzi o piec wolnostojący jotul F-100 , którego właśnie montuję .

Doprowadza się powietrze z zewnątrz, włąśnie dlatego, żeby nie wychładzać domu.

Jak wolisz "palić" ciepłym powietrzem z domu i dodatkowo dogrzewać na okrągło zimne z zewnątrz, to nie instaluj doprowadzenia, ale potem nie narzekaj na chłód.

Doprowadzenie jest koniecznością, a nie wyobrażam sobie jego pominięcie jeśli kominek ma być głównym źródłem ciepła. Powietrza potrzeba dużo, z tego co mi podał jeden ze speców forumowych to na każdy 1 kg drewna potrzeba 7m3 powietrza. Co będzie jak będzie go za mało? Czy tylko będzie się słąbiej palić? Czy nie myślicie o tlenku węgla jaki powstaje przy spalaniu z niedostatkiem tlenu?

no to mam problem z przekuciem się (trudne ale wykonalne)z drugiej strony wyczytałem z instrukcji jotula ,że przy spalaniu w zamkniętym palenisku potrzeba 30 m3 na godziną . Wydaje mi się ,że rurka o średnicy 2cm powinna zapewnić tą ilość?!

7,5 cm to już zaczyna być dobrze, 10 cm jest OK.

Ja mam 75 mm i działa, ale większe jest lepsze.

Zdaję sobie sprawę, że przekucie się będzie teraz problematyczne, ale uwierz, że nie ma nic gorszego niż wianie z wentylacji jak jest -30 na zewnątrz...

nie wiem czy dobrze rozumuję ale podprowadzenie dołem rury z powietrzem w pobliże kozy na dystans około 1,5m powinno starczyć w końcu piec spalając będzie zasysał potrzebną ilość tlenu nie musi chyba ta rura dochodzić pod sam piec?? A taki układ jest dla mnie prosty do realizacji.

pozdrawiam krzysztof.

1. Rury nie trzeba prowadzic pod sam piec - moze byc w jego poblizu

2. Jesli nie zapewni sie doplywu powietrza z zewnatrz, to przy szczelnych oknach moze pojawic sie problem odwrocenia ciągu powietrza w kanałach wentylacyjnych - kominek się nie zastanawia - do spalania potrzebuje powietrza i juz - a skąd je weźmie, to już problem użytkownika. Oprócz tego, że odwrócenie ciągu went. jest złe samo w sobie, to zazwyczaj wyloty tych kanałów są w pobiżu wylotu spalin z kominka, więc razem z powietrzem wciągany będzie też dym... tak więc powietrze trzeba dostarczyć rurą, albo... otwierać okna podczas palenia w kominku, co jest zupełnie bezsensu.

pozdr.

Już wiele razy było na forum. Idea doprowadzenia powietrza do kominka i innych urządzeń palnych polega na zniwelowaniu wychładzania pomieszczeń przez świeże powietrze wprowadzane z zewnątrz. Ogrzewanie na ogół używa się, gdy na zewnątrz panuje temperatura rzędu -10oC. Gdy w pomieszczeni mamy ca. +20oC i wprowadzimy tak zimne powietrze to znacznie obniży nam temperaturę w pomieszczeniu a przecież palimy by było ciepło. Dlatego doprowadza się świeże powietrze bezpośrednio jak najbliżej urządzenia palnego by część spaliła się i została wydalona jako spaliny, a reszta ogrzała się i została rozprowadzona jako świeże, ciepłe powietrze.

Kogoś, kto planuje doprowadzić świeże powietrze rurką fi 2cm :o nie chcę wprowadzić w zakłopotanie, ale ja mam fi 200cm :wink:

No mnie też zatkało,to ty nosisz to powietrze sam w koszyku? przez tą rurę, nareszcie sie troszkę rozerwałem a to wszystko przez małą literówkę,pozdrawiam.A było tak nudno i dopiero "droga na Ostrołękę" z "Rejsu" troszkę ożywienia wniosła.A tak na poważnie to 2cm średnicy to jednak trzeba by na wlocie kompresor zastosować żeby 30 kubików na godzinę wpompować.

Doprowadzenie powietrza rurą z zewnątrz jest absulutnie konieczne, gdyż powietrze które zasysane by było przez rozsczelnienie okien będzie dawać efekt zimnych pleców.Oprócz tego zbyt ma ła ilość tlenu w pomieszczeniu daje efekt wilgotnej duchoty i złą jakość spalania drewna. Przekrój rury w zależności od wielkości paleniska jednak nie mniejszy niż 10 cm. Ogrzewam dom /150m/ kominkiem z płaszczem wodnym od 8 lat i nie wyobrażam sobie regulowania dostępu powietrza przez uchylanie okien. Wylot rury doprowadzającej mam tuż przy kominku w związku z tym nie odczuwam napływu zimnego powietrza nawet przy dużych mrozach . Pozdrawiam serdecznie.