Zbigniew Rudnicki 13.07.2008 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Jaka jest wysokość stopnia (w projekcie) ?Jeśli nie jest większa niż 17cm, to nie ma powodu aby ją zmniejszać kosztem półspocznika.Wszystkie stopnie na schodach powinny mieć jednakową wysokość (z tolerancją do około pół cm). Jeżeli więc chcesz wprowadzić dodatkowe stopnie (zabiegowe), to trzeba zmienić (przeprojektować) całe schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Zbyszek 26.01.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 schody zabiegowe czy dwubiegowe,które łatwiejsze do wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misiups 26.01.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 schody zabiegowe czy dwubiegowe,które łatwiejsze do wykonania? no chyba odpowiedź jest prosta że im mniej zabiegów tym łatwiej i taniej... nie koniecznie wygodniej , ładniej i funkcjonalniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavelamen 12.02.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Mamy w projekcie schody bez spoczynku.Pani architektwierdzi ze tak zaprojektowane są dość wygodne w użytkowaniu. Zmiana na schody ze spoczynkiem wymagałaby zmniejszenia wiatrołapu i pomieszczenia gospodarczego. a wiec coś za coś, i dlatego prosze o opinie czy warto jeszcze kombinować czy zostawić tak jak jest. Czy takie schody jak na projekcie są wygodne? Najchętniej proszę o opinie osób które maja lub miały styczność z dwoma rodzajami tych schodów i mogą się podzielić opinia na temat użytkowania, bo w końcu parę razy dziennie się lata po tych schodach pozdr http://images45.fotosik.pl/62/d5a593962cd6986amed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mychol12 12.02.2009 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ja mam z spocznikiem w projekcie miałam podobne do twoich ...równe stopnie to komfort chodzenia :)Nie patrzysz pod nogi schodząc tylko schodzisz :)Chodziłam po takich i takich i tylko z spocznikiem!Chodz bez wyglądają ładniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czopuch 12.02.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Mialem w projekcie zabiegowe, zmienilem i mam teraz ze spocznikiem. Pod nim obnizylem o jakies 40 cm posadzke i zrobilo sie dosc duzo miejsca. Jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 12.02.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Po czytaniu forum dniami i nocami zdecydowaliśmy się, że ze spocznikiem i żadne inne. Znajomi mają bez. Jedne, strome schody do góry, na poddasze, z dwoma lekkimi skrętami. Jak dla mnie są strasznie niewygodne. Najgorsze oczywiście jest to, że przy skręcie trzeba uważać gdzie się staje. Wiadomo schodek przy wewn. stronie jest bardzo wąski i postawienie tam nogi grozi wypadkiem. Poza tym są dość strome. Nie zmienia to faktu, że lepiej się prezentują. Ale osobiście nie chciałabym po takich chodzić parę razy dziennie. Wystarczy mi od czasu, do czasu u znajomych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12marek 12.02.2009 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ja również miałem zabiegowe. Dodałem stopień na dole i na górze. Jakoś się zmieściło Nie żałuję.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 12.02.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Ma u siebie schody z 1 zabiegiem i 1 spocznikiem, więc niejako bezpośrednie porównanie. Uważam, że spocznik jest lepszy. Ale jesli za to musisz oddać jakieś inne powierzchnie to juz Twoja decyzja czy warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavelamen 12.02.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 tak czy inaczej , przekonałem się do swojej decyzji dzieki waszym podpowiedzią i już Pani ma pomyśleć jak najmniej miejsca oddać ale schody ze spoczynkiem będą. jak to powiedziała moja żona jak się będzie spadać ze schodów to przynajmniej na spoczynku się człowiek zatrzyma a nie zleci na są dół. w sumie to też jakiś argument nie wiem co ona knuje bo ja raczej spokojny jestem i ze schodów nie zamierzam jej zrzucać pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hans Kloss 12.02.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Aha, dokładnie sprawdź, żeby nie przeholować z wysokością stopni i ich szerokością. Na gotowo (po wyłożeniu ich czymś tam) wysokość zasadniczo nie powinna być większa od 20cm. Potem schody robia sie "nieergonomiczne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pavelamen 12.02.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 schody będą betonowe i pewnie obłożone drewnem , jakiej mniej więcej grubości kładzie się drewno? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.02.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 jak to powiedziała moja żona jak się będzie spadać ze schodów to przynajmniej na spoczynku się człowiek zatrzyma a nie zleci na są dół. Najlepiej, to w ogóle na WYpoczynku się zatrzymać - miękko, wygodnie... :lol: P. NMSP - to się nazywa SPOCZNIK! PS. Drewno 3-4cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 12.02.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2009 Aha, dokładnie sprawdź, żeby nie przeholować z wysokością stopni i ich szerokością. Na gotowo (po wyłożeniu ich czymś tam) wysokość zasadniczo nie powinna być większa od 20cm. Potem schody robia sie "nieergonomiczne"Nieważne czym obkładamy ,bo i tak raczej tym samym materiałem każdy stopień.Jedynie pierwszy i ostatni ,może się zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 29.08.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Zdecydowanie dwubiegowe ze spocznikiem. Chodzi o to aby wszystkie stopnie były prostokątami i wtedy łatwiej się je wykonuje czyli buduje, wykańcza.O wiele ważniejsze czy coś jest łatwe/trudne w wykonaniu, jest czy coś jest łatwe/trudne w chodzeniu po nich! A tutaj dwubiegowe ze spocznikiem wygrywają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 29.08.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Zabiegowe tylko jak absolutna konieczność - droższe, niewygodne, niebezpieczne. jedyna zaleta, to że zajmują nieco mniej miejsca. Ale warto sprawdzić, jeśli takie schody są w projekcie, czy mają faktyczne uzasadnienie. U nas murarz budujący dom (rzadko spotykany świetny fachowiec, juz starszy facet) sam zwrócil uwagę, że nieznacznie zwężając łazienkę, bez straty dla jej funkcjonalności zmieszczą się wygodne schody ze spocznikiem i sam je odręcznie narysował i wymierzył. Pani architekt, która przyszła, aby zaakceptować tę zmianę - powiedziała tylko "chylę czoła !". Jej w programie projektowym tylko zabiegowe się mieściły i tłumaczyła, że to przez nasze zmiany w adaptacji projektu, więc się inaczej nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts