Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody zabiegowe czy z podestem?

tomeki

Recommended Posts

Jaka jest wysokość stopnia (w projekcie) ?

Jeśli nie jest większa niż 17cm, to nie ma powodu aby ją zmniejszać kosztem półspocznika.

Wszystkie stopnie na schodach powinny mieć jednakową wysokość (z tolerancją do około pół cm). Jeżeli więc chcesz wprowadzić dodatkowe stopnie (zabiegowe), to trzeba zmienić (przeprojektować) całe schody.

• 6 months później...
  • Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Mamy w projekcie schody bez spoczynku.

Pani architektwierdzi ze tak zaprojektowane są dość wygodne w użytkowaniu.

Zmiana na schody ze spoczynkiem wymagałaby zmniejszenia wiatrołapu i pomieszczenia gospodarczego.

a wiec coś za coś, i dlatego prosze o opinie czy warto jeszcze kombinować czy zostawić tak jak jest.

Czy takie schody jak na projekcie są wygodne?

Najchętniej proszę o opinie osób które maja lub miały styczność z dwoma rodzajami tych schodów i mogą się podzielić opinia na temat użytkowania, bo w końcu parę razy dziennie się lata po tych schodach

pozdr

http://images45.fotosik.pl/62/d5a593962cd6986amed.jpg

Po czytaniu forum dniami i nocami zdecydowaliśmy się, że ze spocznikiem i żadne inne.

Znajomi mają bez. Jedne, strome schody do góry, na poddasze, z dwoma lekkimi skrętami. Jak dla mnie są strasznie niewygodne. Najgorsze oczywiście jest to, że przy skręcie trzeba uważać gdzie się staje. Wiadomo schodek przy wewn. stronie jest bardzo wąski i postawienie tam nogi grozi wypadkiem.

Poza tym są dość strome.

Nie zmienia to faktu, że lepiej się prezentują. Ale osobiście nie chciałabym po takich chodzić parę razy dziennie. Wystarczy mi od czasu, do czasu u znajomych.

tak czy inaczej , przekonałem się do swojej decyzji dzieki waszym podpowiedzią i już Pani ma pomyśleć jak najmniej miejsca oddać ale schody ze spoczynkiem będą.

jak to powiedziała moja żona jak się będzie spadać ze schodów to przynajmniej na spoczynku się człowiek zatrzyma a nie zleci na są dół.

w sumie to też jakiś argument

nie wiem co ona knuje :D bo ja raczej spokojny jestem i ze schodów nie zamierzam jej zrzucać

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi

jak to powiedziała moja żona jak się będzie spadać ze schodów to przynajmniej na spoczynku się człowiek zatrzyma a nie zleci na są dół.

:lol: Najlepiej, to w ogóle na WYpoczynku się zatrzymać - miękko, wygodnie...

:lol: :lol:

P. NMSP - to się nazywa SPOCZNIK!

PS. Drewno 3-4cm.

Aha, dokładnie sprawdź, żeby nie przeholować z wysokością stopni i ich szerokością. Na gotowo (po wyłożeniu ich czymś tam) wysokość zasadniczo nie powinna być większa od 20cm. Potem schody robia sie "nieergonomiczne"
Nieważne czym obkładamy ,bo i tak raczej tym samym materiałem każdy stopień.Jedynie pierwszy i ostatni ,może się zmienić

• 6 months później...

Zdecydowanie dwubiegowe ze spocznikiem. Chodzi o to aby wszystkie stopnie były prostokątami i wtedy łatwiej się je wykonuje czyli buduje, wykańcza.

O wiele ważniejsze czy coś jest łatwe/trudne w wykonaniu, jest czy coś jest łatwe/trudne w chodzeniu po nich! A tutaj dwubiegowe ze spocznikiem wygrywają!

Zabiegowe tylko jak absolutna konieczność - droższe, niewygodne, niebezpieczne. jedyna zaleta, to że zajmują nieco mniej miejsca. Ale warto sprawdzić, jeśli takie schody są w projekcie, czy mają faktyczne uzasadnienie.

U nas murarz budujący dom (rzadko spotykany świetny fachowiec, juz starszy facet) sam zwrócil uwagę, że nieznacznie zwężając łazienkę, bez straty dla jej funkcjonalności zmieszczą się wygodne schody ze spocznikiem i sam je odręcznie narysował i wymierzył. Pani architekt, która przyszła, aby zaakceptować tę zmianę - powiedziała tylko "chylę czoła !". Jej w programie projektowym tylko zabiegowe się mieściły i tłumaczyła, że to przez nasze zmiany w adaptacji projektu, więc się inaczej nie da :wink: