NatkaB 29.03.2006 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Mam okazję kupić 80-cm sadzonki oleandra. Poczytałam sobie co tu już było napisane o oleandrach, ale nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć i informacji jakie osiąga rozmiary, jakie ma wymagania glebowe (bo to, że musi rosnąć w miejscu słonecznym i musi być intensywnie nawożony - już się dowiedziałam).Jak to drzewko wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 29.03.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Oleander pospolity Nerium oleander jest krzewem o pięknych białych, różowych i czerwonych kwiatach. Jego występowanie w przyrodzie wiąże się z obecnością wilgoci i często rośnie wzdłuż brzegów strumieni i wadi (okresowych rzek) na terenie Ziemi Świętej, podczas gdy róże: fenicka i dzika rosną na suchych stanowiskach: miedzach, obrzeżach zarośli i wzdłuż dróg. Kształt kwiatu oleandra przypomina różę i w związku z tym badacze flory biblijnej zgodnie twierdzą, że w cytacie z Księgi Syracha 24,14: "Wyrosłam jak palma w Engaddi, jak krzewy róży w Jerychu", chodzi o oleander. Podobnie jak w cytacie: "Posłuchajcie mnie, pobożni synowie, rozwijacie się jak róża rosnąca nad strumieniem wody" (Syr 39,13). http://www.ogrod.uj.edu.pl/_img/Biblijne/Nerium%20oleander%2097-49-33025.jpg http://www.ogrod.uj.edu.pl/_img/Biblijne/Nerium%20oleander%201020.jpg i jescze to:Liście są silnie trujące i stanowią surowiec zielarski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 29.03.2006 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Ja mam od kilku lat oleandry. Nie jest to roślina trudna w uprawie. Ale jej rozmiary są dosyć kłopotliwe. Moje 2 rośliny mają w tej chwili ok.1,6 zimą mocno przycięłam, bo pogubiły liście- za ciepłe stanowisko. A jeden oleander stał na tarasie przez 2 tygodnie w temperaturze -15 st.C. Nie miałam siły dźwigać (męża nie było), myślałam że zmarzł.Potem wniosłam, przycięłam i zaczął wypuszczać młode pędy. Czyli nie są aż tak wrażliwe na mrozy. Nie powinny też stać na deszczu - zwłaszcza odmiana o pełnych kwiatach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.03.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Liście i pędy oleandra zawierają trujący mleczny sok, paraliżujący pracę serca. W roku 1808 świeżo ścięte gałęzie oleandra, które zostały użyte jako rożen, spowodowały śmierć ośmiu żołnierzy armii napoleńskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts