Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tego co czytałem na forum i uwag uzytkowników takich rozwiązań wywnioskowałem, że podstawowym przeciwskazaniem w przypadku domu pietrowego jest prowadzenie DGP do łazienki na parterze z uwagi na emisję zapaszków łazienkowych do pozostałych pomieszczeń w czasie kiedy np. nie palisz w kominku. Co do prowadzenia DGP do łazienki na piętrze to moze wystąpić nawiew chłodnego powietrza też przy braku palenia ale to można zlikwidować anemostaem. Suma sumarum na dole nie zalecane na górze można.

Powody są następujące:

- wilgoć z łazienki przedostajaca się do kanałów a nastepnie rozwój plesni lub innego paskudztwa (oczywiście po sezonie kominkowym)

- wentylacja grawitacyjna (sprawna) - łazienka jest pomieszczeniem w którym usuwane jest powietrze z domu na zewnatrz (kratki wentylacyjne, podciete drzwi czy otwory w nich) i wsadzenie kanału do łazienki to wyrzucanie tego ogrzanego powietrza na zewnatrz a przy sprawnej grawitacji łazienka teoretycznie ogrzeje się samoczynnie oczywiście jesli bedzie umozliwiony napływ powietrza przez drzwi. Piszę, że teoretycznie bo w praktyce moja zonka na czas kapieli włącza sobie jeszcze grzejniczek elektryczny bo jej za mało ciepełka.