Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przestawic piec na groszek żeby grzał CWU???

Recommended Posts

Jak w temacie

Nie ma zaworu 3 drożnego a poprzez serwis od pieca nie zawiele moge sie dowiedzieć. Piec ma sterownik najbardziej popularny tzn GECO ..no i w tej chwili "skiszony jest na temp 40 st na grzejniki i bojler ale w tej chwili coraz częsciej zaczynamy otwierać okna :-? bo zagorąco. No i nie wiem czy odpiąc ze sterownika kabel od pompy obiegowej CO czy moze cos innego ]

Poradzicie coś??

Napisz co dokładnie chcesz zrobic, ja mój sterownik "przerobiłem"

osobno grzeje mi bojler w zakresie 40-55 C

osobno grzeje mi podłogówkę oraz grzejniki

Serwis za pzeprogramowanie sterownika chciał 100 zł 2 lata temu po długich i męczšcych telefonach zdradził mi "tajemnice" :wink:

W jaki sposób przerobiłeś??

Ja poprostu chce wyłaczyc ogrzewanie pomoieszczeń a zostawić jedyniem grzanie wody i nie wiem jak to zrobić?

Mam odzielne pompki do CO i CWU myślałem że jak odłącze pompke Co to będzi eok ale boj esie ze będa jakies chece z piecem (zagotowanie wody albo niekontrolowanu wzrost ciśnienia - mam układ zamkniety)

To znaczy nie bardzo wiadomo o co ci chodzi bo jeśli za ciepło TObie przy 40 C tzn. musisz albo zamknąć obiegi na CO (zaworami które pewnie masz), albo skręcić termostaty na grzejnikach albo wyłączyć pompkę CO(jeśli pompkę masz podpiętą do sterownika to odpowiednim parametrem sterownika jesteś zapewne w stanie ją wyłączyć np. dla Geco G403P02 jest to parametr d2). Zostawiasz tylko załączoną pompkę ładującą bojler.

I wszystko, przy 40 stopniach na piecu co ma ci się zagotować ??? Piec nie będzie grzał więcej, chyba że masz parametry na podtrzymaniu przewalone ale nie sądzę; raczej nimi sobie wyreguluj żeby ci nie gasł.

To znaczy nie bardzo wiadomo o co ci chodzi bo jeśli za ciepło TObie przy 40 C tzn. musisz albo zamknąć obiegi na CO (zaworami które pewnie masz), albo skręcić termostaty na grzejnikach albo wyłączyć pompkę CO(jeśli pompkę masz podpiętą do sterownika to odpowiednim parametrem sterownika jesteś zapewne w stanie ją wyłączyć np. dla Geco G403P02 jest to parametr d2). Zostawiasz tylko załączoną pompkę ładującą bojler.

I wszystko, przy 40 stopniach na piecu co ma ci się zagotować ??? Piec nie będzie grzał więcej, chyba że masz parametry na podtrzymaniu przewalone ale nie sądzę; raczej nimi sobie wyreguluj żeby ci nie gasł.

No tak ale jeśli zamkne zawory na CO nic się nie stanie??(kiedyś na samym poczatku używania pieca pompka od CO zatarła się i nie pompowała wody na grzejniki i temp. na piecu skoczyła z rządanej 50 st na 75 ..i nie wiem co by było dalej tylk ze to było po nocy rano i przypadkowo dotknełem sie grzejnikak który był zimny :-? wię cszybko pobiegłem sprawdzic co tam się dzieje z piecem....niewazne)

Może przejrze dokładnie książke serwisową i ten parametr D2 (te parametry to dla instalatorów i nie każdy ma do nich dostęp)

I wszystko, przy 40 stopniach na piecu co ma ci się zagotować ??? .

Tylko że te 40 st to może być zamało - zdaje się ze przy takiej temp. piec szybciej koroduje czytałem że minimalna temp. to 56 st :o pozatym tak sie zastanawiam hmm jesli będe miłą taka temp ustawiona tzn te 56 st to co będzie odbierało ciepło wytworzone no bo jesli woda w bojlerze osiągnie rządana temp ..to co potem ?

Nic, potem po prostu piec będzie pracował w podtzymaniu tak długo aż temp. nie spadnie poniżej histerezy. Oczywiście na początek podskoczy ponieważ nie będzie wymiany ale nie sądzę żęby z 56 do 100 zaraz poszło. TRzeba sprawdzić - ja jeszcze nie testowałem (poza tym zamierzam grzać wodę elektrycznie latem). Ustawić np. 55 i wyłączyć wszystkie pompki i patrzeć o ile w początkowej fazie wzrośnie temp. a potem tylko tak wyregulować podtrzymanie żeby nie zgasło.

1. Musisz mieć podłšczony dodatkowy czujni temp. z bojlera do pieca ok 40 zł

2. Musisz podłšczyć pompkę bezpoœrednio do sterownika z małš przeróbka

3. Musisz wejœć w tryb programowania i ustawić temperature ciepłej wody w bojlerze

Ja w lato grzeje tylko bojler a na piecu mam o 3C wiencej niż na piecu.

Mam sterownik G 403 GECO. Czujnik musi współpracować z tym sterownikem.

Programowanie

1.Wyłšcz sterownik pierwszym przyciskem od lewej

2.Naciœnij jednoczeœnie przyciski (od lewej strony)1zał,3podajnik,5tryb automatyczny

3. Przyciskem "P" przejdz do ostatniego ustawienia D4 tam zadajesz temp. wody w bojlerze

Jeœli to nie pomoze a masz ten sam serownik odpisz na adres [email protected] postaram się pomóc

1. Musisz mieć podłšczony dodatkowy czujni temp. z bojlera do pieca ok 40 zł

2. Musisz podłšczyć pompkę bezpoœrednio do sterownika z małš przeróbka

3. Musisz wejœć w tryb programowania i ustawić temperature ciepłej wody w bojlerze

Ja w lato grzeje tylko bojler a na piecu mam o 3C wiencej niż na piecu.

Mam sterownik G 403 GECO. Czujnik musi współpracować z tym sterownikem.

Programowanie

1.Wyłšcz sterownik pierwszym przyciskem od lewej

2.Naciœnij jednoczeœnie przyciski (od lewej strony)1zał,3podajnik,5tryb automatyczny

3. Przyciskem "P" przejdz do ostatniego ustawienia D4 tam zadajesz temp. wody w bojlerze

Jeœli to nie pomoze a masz ten sam serownik odpisz na adres [email protected] postaram się pomóc

Ok dzięki a więc tak: czujka temp orginalna Geco podłaczona do sterownika , pompka od bojlera podłączona do sterownika...a co zrobić z pompką do CO? odłacyć ją od sterownika?? Rozumiem że na sterowniku mam przejść w ustawienia serwisowe i zmienić ustawienia serwisowe D4 (w tej chwili mam chyba 40 st)??

czujnik do bojlera dostaniesz kupić w firmie Geco. Zadzwoń do nich i zamów. Ja za czujnik wraz ze studzienką pomiarową płaciłem coś okolo 36 zł. A instrukcję serwisową sciągniesz z internetu. Ja sciągałem ze strony któregoś z producentów piecy, ale nie pamiętam którego. W pisz w google "instrukcja serwisowa geco". Na pewno znajdziesz

Dzięki za zainteresowanie tematem ale jak pisałem wyzej aj już to wszystko mam :D tzn czuujnik i nstrukcje ale poprostu szukam porady jak to całe ustrojstwo przekombinowac żeby grzało tylko wode do mycia a grzejniki byłuy zimne

Ja w swoim piecu mam wyjœcie na CO na zew. sterownika matomiast pompe do bojlera podłšczyłe sam do sterownika "zgodnie ze schematem"w instrukcji tam terz podłšczyłem czujnik z bojlera tzw."opcja"

potem przeprogramowałem sterownik parametr C6 na 2 zadałem temp na bojler. W lato poprostu wyłšczam pompe CO i pracuje mi tylko pompa CWU temp na kotle mam ok 45C a woda w bojlerze ok 42C

Ja w swoim piecu mam wyjœcie na CO na zew. sterownika matomiast pompe do bojlera podłšczyłe sam do sterownika "zgodnie ze schematem"w instrukcji tam terz podłšczyłem czujnik z bojlera tzw."opcja"

potem przeprogramowałem sterownik parametr C6 na 2 zadałem temp na bojler. W lato poprostu wyłšczam pompe CO i pracuje mi tylko pompa CWU temp na kotle mam ok 45C a woda w bojlerze ok 42C

A nie boisz sie tej tzw korozji niskotemperaturowej??

Rozumiem że pompe od CO odpinasz od sterownika a parametr C6 ustawiasz na 2 (zadajesz żadaną temp na bojler)

Np. ustawiając parametr d2 na 80 C. Zakładając że nigdy nie rozgrzejesz pieca do tej temp. pompa nie będzie pracować.

Co do korozji - no coś za coś niestety. Rozwiązań wiele, zawory trójdrożne, albo grzejesz 45 i raz w tygodniu na godzinę, dwie przepalasz do 60 C żeby smoły wypalić; są też różne preparaty np. SADPAL

Np. ustawiając parametr d2 na 80 C. Zakładając że nigdy nie rozgrzejesz pieca do tej temp. pompa nie będzie pracować.

Co do korozji - no coś za coś niestety. Rozwiązań wiele, zawory trójdrożne, albo grzejesz 45 i raz w tygodniu na godzinę, dwie przepalasz do 60 C żeby smoły wypalić; są też różne preparaty np. SADPAL

Coś więcej o tym sadpalu?? Już powoli zaczynam kumac o co w tym wszystkijm chodzi ..wydrukuje sobie wszystko i w sobote bede robic próbe

Coś więcej o tym sadpalu?? Już powoli zaczynam kumac o co w tym wszystkijm chodzi ..wydrukuje sobie wszystko i w sobote bede robic próbe

Dobra poszukłąem w necie napisane że słuyży do dopalania sadzy ale .....hmm..korozje pieca powoduje zbyt niska temp wody na powrocie (wykraplanie)a wiec co bedzie powodowac że wypalimy do końca sadze korozja i tak bedzie się pojawiaC ..czy dobrze rozumiem