Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No do tego służy właśnie ów zawór czterodrożny. Na powrocie masz domieszaną wodę z zasilania. Ale jak to w praktyce wygląda takie ciągłe grzanie latem pieca na 55-60 C po to żeby zagrzać wodę w bojlerze do 45 to nie mam pojęcia. Teoretycznie powinno dać się zrobić. Tylko rozważ sobie jeszcze - gorącą jak diabli kotłownię (mimo izolacji pieca to jednak się nagrzewa), latanie czyszczenie i kurz (latem może być dużo więcej i dokuczliwszy). Ja chętnie poczytam po sezonie jak ci poszło i czy gra warta była świeczki.

pompe CO blokuje na przełšczniku. Poprostu uciełem przewód od pompy i dałem przełšcznik hermetyczny

Co do czyszczenia pieca w lato to wmoim przypadku jak załaduje ok 100 kg węgla to starczy mi to na około miesišca, popiół wybieram teżraz na ok miesišc. Do węgla dosupuje trochę w/w soli do czyszczenia i trochę oczyszcze piec. Ok 10- 20 min. trwa sasypanie i czyszczenie a nie mam piwnic i kotłownia znajduje się koło salonu. opalam dom już 3 sezon i w tym czasie oprócz awari kondensatora w podajniku jeszcz go niewyłšczyłem.Co do korozji to w domu rodziców piec działał ok 10 lat na tatiej temoeraturze

No do tego służy właśnie ów zawór czterodrożny. Na powrocie masz domieszaną wodę z zasilania. Ale jak to w praktyce wygląda takie ciągłe grzanie latem pieca na 55-60 C po to żeby zagrzać wodę w bojlerze do 45 to nie mam pojęcia. Teoretycznie powinno dać się zrobić. Tylko rozważ sobie jeszcze - gorącą jak diabli kotłownię (mimo izolacji pieca to jednak się nagrzewa), latanie czyszczenie i kurz (latem może być dużo więcej i dokuczliwszy). Ja chętnie poczytam po sezonie jak ci poszło i czy gra warta była świeczki.

Wiesz co? ja jeszcze się zastanawiam tzn..w moim przypadku wygląda to tak że czekam w tej chwili na podłączeni tego cholernego pradu :evil: p....ona elektrownia juz 8 miesiąc a w tej chwili jade na prądzie od sąsiada i niechce właczać grzałki elektrycznej w boilerze - sam wiesz dlaczego dlatego interesuje sie grzaniem wody groszkiem. Ale jak już wszystko będzie ok z pradem to przawdopodobnie przejde na grzanie pradem mam baniak 120 l zamirzam założyć regul;ator czasowy i ustawić go żeby grzał wode w określonych godzina + cyrkulacja (narazie nie podłączyłem jeszcze cyrkulacji ) Wydaje mi isę ze prad nie powinien wyjść wiele drozej od węgla zwżywszy że 120 kg wegla to 50 zł + prąd zużyty do podajnika i dmuchawy hmmm trzeba bedzie policzyć

Ja w swoim piecu mam wyjœcie na CO na zew. sterownika matomiast pompe do bojlera podłšczyłe sam do sterownika "zgodnie ze schematem"w instrukcji tam terz podłšczyłem czujnik z bojlera tzw."opcja"

potem przeprogramowałem sterownik parametr C6 na 2 zadałem temp na bojler. W lato poprostu wyłšczam pompe CO i pracuje mi tylko pompa CWU temp na kotle mam ok 45C a woda w bojlerze ok 42C

Witam

No więc jestem po zabawie wekendowej z piecem..generalnie udało się i grzejniki zimne :) CWU gorąca ale jest mały problem tzn. zrobiłem jak doradziłeś czyli ustawięłm temp. wody w baniaku na 45 st na piecu 50 st zmieniłem prametr C6 na 2 ale chyba mam zamały pobór CWU bo....piec osiągnął żadana temp. pompa obiegowa od cwu przestał pracowac ale piec chodzi w podtrzymanie (co 20 min podajnik przez 30 sek wywala paliwo i dmychawa 15 sek ) po mw. 2-3 godzinach takiej pracy temp na piecu podnosi sie do ok 65 st a jesli w tym czasie nie używam CWU to już 2 razy się zdażyło że piec osiągnoł 80 st i wtedy właczyła sie pompa od CO gorąca woda na grzejnik (dotknąć się nieda) :x i w tedy następuje dośc szybki spadek temp. tzn do ok 55 st. Dopóki nie wybiore CWU z baniaka to pompka wogóle się nie włącza. Wydaje mi się ze chyba przejde na prąd

Co o tym sądzisz??

Witam.

Czytam Państwa wypowiedzi na temat ogrzewania wody latem z pieca na ekogroszek.

Mam piec na owies którym ogrzewam dom i zasobnik c.w.u 200l

Piec chodzi na najniższej temp.czyli 65stopni.Do pompy obiegowej która pcha wodę w kaloryfery podłączony jest pokojowy regulator temp.I jeśli temp sada w domu wówczas pompka wypycha wodę z pieca na kaloryfery.

Druga pompa obiegowa podłaczona jest między piecem a zasobnikiem c.w.u i do tej pompki podłączony jest regulator temp hydros 100.Mam na nim ustawioną temp wody 55spot.Jesli temp.w zasobniku spadnie poniżej 54 to wówczas włącza sie pompa obiegowa między zasobnikiem a piecem.

Obecnie gdy temp na zewnątrz są dodatnie piec pozostaje w stanie podtrzymania.Ustawiłem go tak że włącza sie co 45 min na 2 min aby podtrzymać żarzenie.

Jescze nie maiłem tak aby w stanie podtrzymania tem.wzrosła powyżej 70stopni.

Pozdrawiam

Podaje moje ustawienia dla sterownika GECO PO-2

u0-47

u1-20

u2-40

u3-10

u4-15

c0-00

c1-01

c2-05

c3-20

c4-01