Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wyodrębnienie lokalu mieszkalnego

n0rek

Recommended Posts

Witam

stuacja jest taka :

znajoma zajmuje piętro domu, natomiast pozostałą część reszta rodziny, chciała by wyodrębnić lokal mieszkalny który zajmuje (oddzielne wejście, oddzielnie wszystkie media), a następnie sprzedać te mieszkani, (składa sie tak, że ja chcę je kupić), i w zwiazku z tym mam kilka pytań:

1. jak to zrobić najszybciej?? i jak długo trwa??

2. jaki jest koszt wyodrębnienia??

3. czy reszta rodziny może zablokować wyodrębnienie lokalu, jezeli tak co wtedy.?

pozdrawiam

Andrzej

Można to zrobić, trwa około tygodnia.

Musisz mieć zaświadczenie, że pomieszczenia stanowią oddzielny lokal.

Wszystko powie ci notariusz.

Ja tak kupowałem swoją część. W momencie kupna wyodrębnione zostały lokale mieszkalne w nieruchomości. Każdy otrzymał własną księgę wieczystą.

Wraz z przyszłymi współwłaścicielami musicie podzielić wszytkie zakamarki w domu i ziemię (ogród).

RysieK

Każdy współwłaściciel może nie zgodzić sie na ustanowienie odrębnej własności lokalu i wtedy pozostaje sąd - postępowanie o zniesienie współwłasności - najmarniej kilka miesięcy.

Jeśli jest zgoda wszystkich współwłaściel, to faktycznie najlepiej zaczać od notariusza. Szczególnie, że gros kosztów będzie stanowić taksa notarialna (zależy od wartości nieruchomości) i opłaty za założenie i wpis do księgi wieczystej, które także pobiera notariusz.

Zaświadczenie o samodzielności lokalu wydaje starosta. Nie wiem jakich podkładek potrzebuje żeby je wydać.

• 1 month później...

Zaświadczenie o samodzielności lokalu wydaje starosta. Nie wiem jakich podkładek potrzebuje żeby je wydać.

Starosta będzie chciał inwentaryzacji i opinii rzeczoznawcy.

Trudno powiedzieć co będzie chciał starosta, w tym kraju każdy urząd sam sobie rzepke skrobie. Przechodziłem całą tą procedurę. U mnie nic nie chcieli (oprócz wniosku oczywiście) ale moze dlatego, ze to nowy budynek i od poczatku miało tak byc, ze 2 lokale. Natomiast probowali mi wmówic, ze maja 30 dni a jak sprawa bedzie skomplikowana to 60 dni na wydanie zaswiadczenia. Jak w 8 dniu stawilem sie po odbior zaswiadczenia i go nie wydali to napisalem skarge na nietrzymanie się terminu (zgodnie z KPA na wydanie zaswiadczenia mają 7 dni) no i po 2 czy 3 dniach wydali, napisali mi tylko jakies głupawe pismo, ze termin z KPA czasem jest trudny do dotrzymania bo oni muszą cos zweyfikować czy sprawdzić.

Wnioski końcowe: zaświadczenie o samodzielności lokalu - 7dni i notariusz -taka jest teoria a praktyka zależy od każdego urzędu, niestety

• 7 years później...
Starosta będzie chciał inwentaryzacji i opinii rzeczoznawcy.

Ale należy się do niego udać z odpowiednim dokumentem, wystarczy coś takiego np?

http://budownictwo.pl/darmowe-wzory-dokumentow/zarz%C4%85dzanie/wniosek/wniosek+o+samodzielno%C5%9B%C4%87+lokalu_72.html