Arkadly 29.03.2006 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Czym rózni się aeracja (areacja?) od wertykulacji?Czy warto wykonywać je na jednorocznym trawniku, czy dopiero na starym sfilcowanym? Arecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 29.03.2006 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 WitajAreacja to napowietrzanie gleby polegające na nakłuwaniu gleby np. widłami na głębowkość do 15 cm, a wertykulacja to nacinanie i usuwanie martwych części roślin. Zarówno młody jak i już sfilcowany trawnik potrzebuje jednego i drugiego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 29.03.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Trawnik mam na glebie lekkiej. Ma coś około 15 lat. Jest naprawdę niezły. Nigdy nie robiłem jednego ani drugiego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jatoja 29.03.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Trawnik mam na glebie lekkiej. Ma coś około 15 lat. Jest naprawdę niezły. Nigdy nie robiłem jednego ani drugiego.... No właśnie Mój mechanik od samochodu mówi - niech Pan nie szuka dziury w całym tylko leje benzynę i jeżdzi.... To samo dotyczy trawnika - jak nie widać "filcu" to wystarczy kosić i się cieszyć że ładnie wygląda. Areacje można sobie wogóle odpuścić jeśli jest na lekkiej glebie albo gdy trawnik regularnie grabimy. Wertykulacja ma sens na trawnikach mocno "sfilcowanych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 29.03.2006 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 W uzupełnieniu do mojej wypowiedzi - pisałam teoretycznie, a nie praktycznie. Sama też nie przestrzegam pilnie wertykulacji i areacji, ale przynajmniej dwa razy w roku porządnie grabię moją trawę.... tylko nie wiem z czego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
texas007 22.02.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 WitamW zeszłym roku założyłem trawnik nad stawem. Na wiosnę chciałbym pobudzić go do szybszego rozrostu. Czy mam zastosować areację czy wertykulację? Mam obawy o trawnik, żeby go mu ni zaszkodzić w/w zabiegami. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemuPozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.02.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Wiesz choć, po co są i czemu służą oba zabiegi? Na rocznym trawniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
texas007 22.02.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 WitamWertykulacja - pionowe nacinanieAreacja - nakłuwanieObydwa zabiegi służą do napowietrzania itdWszędzie jest napisane ze to poprawia rozwój, ale nigdzie nie ma czy w 2 roku to stosować.Wynika z Pana odpowiedzi że są to zabiegi zbedne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.02.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Oczywiście..Stosujemy, jeśli potrzeba- na ciężkiej glebie, albo jeśli trzeba usunąć "filc". A swoją drogą, mam trawnik 30 lat bez owych zabiegów. Angielskie ponoć mają 200 , a kiedy te wynalazki wymyślili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
texas007 22.02.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Nie wiem dokładnie. Pewnie z jakieś 10-15 lat temu.Czyli jak zrobię jeden z tych zabiegów to sie nic nie stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
texas007 22.02.2009 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Dużo sie nie pomyliłem chyba na początku lat 90 ktoś to wymyślił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.02.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2009 Czyli jak zrobię jeden z tych zabiegów to sie nic nie stanie No dobra, ale po co? Teraz to tylko podlewać, jak sucho, nawozić, jak głodno i kosić, kosić, kosić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 23.02.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Jak stopnieje śnieg i trawa będzie ruszać, to zobaczysz jak wygląda. Ja po pierwszym roku robiłam jedno i drugie + saletra amonowa i nie mogłam nadążyć z koszeniem, ale trawę miałam przepiękną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 23.02.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Czyli jak zrobię jeden z tych zabiegów to sie nic nie stanie No dobra, ale po co? Teraz to tylko podlewać, jak sucho, nawozić, jak głodno i kosić, kosić, kosić.. Czyli na trawniku założonym w zeszłym roku te zabiegi są zbędne, a co z wałowaniem? Czytałem gdzieś, że trzeba na wiosnę trawę przejechać walcem, żeby docisnąć trawę która została wypchnięta z zamarzającej zimą ziemi. Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 23.02.2009 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Nie wiem A jaką masz glebę? Powypychało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 23.02.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 A ja nigdy nie wałuję, koszenie wystarcza. A zakładamy i pielęgnujemy trawniki na różnych glebach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 23.02.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Nie wiem A jaką masz glebę? Powypychało? Na razie nie wiem bo leży 0,5 m śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkasz1 23.02.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 A ja nigdy nie wałuję, koszenie wystarcza. A zakładamy i pielęgnujemy trawniki na różnych glebach. To znaczy nie wałuję na wiosnę. Ale za to w trakcie zakładania, dwa razy. Może dlatego nie trzeba później się martwić wiosną. Ale dodatkowe wałowanie wiosną nie zaszkodzi. Trawa będzie się lepiej krzewiła jak się ją przygniecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturPoniatowski 28.02.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Z tymi trawnikami to rożnie bywa osobiście wykonałem zabiegi pielęgnacyjne na ciężkie glebie efekt był rożny w zależność od gatunku trawy niektóre trawniki się zagęściły inne efekt był słabo widoczny. Poza tym ciężka gleba to nie tylko zabiegi mechaniczne warto posypać piachu po głębokiej aeracji. Przede wszystkim jak dobrze założony trawnik i pielęgnowany sami zauważymy że częste zabiegi nie są konieczne.Nnadmiar zabiegów jest niewskazany lecz często firmy pielęgnują trawki dla kasiory ja podchodzę do tego gdy trzeba trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szarak 30.09.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Kiedy wertykulacja i areacja?Czy teraz to dobra pora na te zabiegi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts