Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aeracja i wertykulacja

Recommended Posts

Trawnik mam na glebie lekkiej. Ma coś około 15 lat. Jest naprawdę niezły. Nigdy nie robiłem jednego ani drugiego.... :wink:

No właśnie

Mój mechanik od samochodu mówi - niech Pan nie szuka dziury w całym tylko leje benzynę i jeżdzi....;)

To samo dotyczy trawnika - jak nie widać "filcu" to wystarczy kosić i się cieszyć że ładnie wygląda. Areacje można sobie wogóle odpuścić jeśli jest na lekkiej glebie albo gdy trawnik regularnie grabimy. Wertykulacja ma sens na trawnikach mocno "sfilcowanych"

• 2 years później...

Witam

W zeszłym roku założyłem trawnik nad stawem. Na wiosnę chciałbym pobudzić go do szybszego rozrostu. Czy mam zastosować areację czy wertykulację? Mam obawy o trawnik, żeby go mu ni zaszkodzić w/w zabiegami.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu

Pozdrawiam

Michał

Czyli jak zrobię jeden z tych zabiegów to sie nic nie stanie

No dobra, ale po co? :D

Teraz to tylko podlewać, jak sucho, nawozić, jak głodno i kosić, kosić, kosić..

Czyli na trawniku założonym w zeszłym roku te zabiegi są zbędne, a co z wałowaniem? Czytałem gdzieś, że trzeba na wiosnę trawę przejechać walcem, żeby docisnąć trawę która została wypchnięta z zamarzającej zimą ziemi. Czy to prawda?

A ja nigdy nie wałuję, koszenie wystarcza. A zakładamy i pielęgnujemy trawniki na różnych glebach.

To znaczy nie wałuję na wiosnę. Ale za to w trakcie zakładania, dwa razy. Może dlatego nie trzeba później się martwić wiosną. Ale dodatkowe wałowanie wiosną nie zaszkodzi. Trawa będzie się lepiej krzewiła jak się ją przygniecie :)

Z tymi trawnikami to rożnie bywa osobiście wykonałem zabiegi pielęgnacyjne na ciężkie glebie efekt był rożny w zależność od gatunku trawy niektóre trawniki się zagęściły inne efekt był słabo widoczny. Poza tym ciężka gleba to nie tylko zabiegi mechaniczne warto posypać piachu po głębokiej aeracji.

Przede wszystkim jak dobrze założony trawnik i pielęgnowany sami zauważymy że częste zabiegi nie są konieczne.Nnadmiar zabiegów jest niewskazany lecz często firmy pielęgnują trawki dla kasiory ja podchodzę do tego gdy trzeba trzeba.

• 7 months później...