Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

orzech amerykański na podłogę

malgosimi

Recommended Posts

Nie wiem co miał na myśli boorg pisząc, że akacja w desce nie występuje :-? , ale ja mam normalny parkiet z akacji parzonej - klepki o grubości 22 mm.

Deska podłogowa to element o grubości 14-26 mm szerokości 14-18 cm i długość powyżej 120 cm. To miałem na myśli. :wink: 8)

Nie wiem co miał na myśli boorg pisząc, że akacja w desce nie występuje :-? , ale ja mam normalny parkiet z akacji parzonej - klepki o grubości 22 mm.

Deska podłogowa to element o grubości 14-26 mm szerokości 14-18 cm i długość powyżej 120 cm. To miałem na myśli. :wink: 8)

Aha :D , to moje klepki są długie na 50-60 cm, nie pamiętam dokładnie.

• 2 years później...

Witam,

pozwoliłem sobie odświeżyć nieco ten temat bo jest on dla mnie interesujący. Zainteresowany jestem dosyć poważnie parkietem z orzecha amerykańskiego. Interesuje mnie zdecydowanie ta ciemna wersja tego parkietu. Jak już zdążyłem się zorientować w salonach z parkietem, we wszystkich z nich orzech amerykański był drzewem jasnym bardzo zbliżonym do orzecha z Europy. Ja natomiast szukam orzecha amerykańskiego czarnego (Black Walnut). Jak to jest naprawdę z tym orzechem amerykańskim? Jaki jest jego prawdziwy kolor? Czy ti co jest w salonach z parkietem jest naprawdę orzechem amerykańskim. Jeśli w google wpisze się słowo walnut to w rezultacie wyszukiwania można zobaczyć sporo obrazków z orzechem jednak żaden z nich nie jest taki jak orzech amerykański sprzedawany w Krakowie. Czy ktoś spotkał w salonach z parkietem taki ciemny amerykański orzech? Jaka jest cena m2 takiej podłogi.

pozdrawiam

Aleksander

około 300zł za metr samo drewno w rozm 600-1200/15mm/90mm polecałbym ci jesiona thermo w kolorze koniak...łudzxąco przypomina orzecha..co wiecej jest bardziej stabilny i tanszy..kolor orzecha to temat rzeka...boliwijski??,panamski, kanadyjski??jaki maja??

udało mi się w końcu znaleźć taki parkiet a dokładniej deskę jak szukałem, fakt trochę to drogie. A czy orzech jest dużo mniej stabilny niż jesion? Czy orzech jest w ogóle dobry na parkiet? Jak wypada jeśli by porównywać go z dębem, który każdy gdzieś widział?

około 300zł za metr samo drewno w rozm 600-1200/15mm/90mm polecałbym ci jesiona thermo w kolorze koniak...łudzxąco przypomina orzecha..co wiecej jest bardziej stabilny i tanszy..kolor orzecha to temat rzeka...boliwijski??,panamski, kanadyjski??jaki maja??

udało mi się w końcu znaleźć taki parkiet a dokładniej deskę jak szukałem, fakt trochę to drogie. A czy orzech jest dużo mniej stabilny niż jesion? Czy orzech jest w ogóle dobry na parkiet? Jak wypada jeśli by porównywać go z dębem, który każdy gdzieś widział?

Orzech amerykański wygląda pieknie na podłodze jednak jest nie tak twardy jak dąb. Jest równie spokojny jak dąb ale nie tak jak merbau czy afzelia.

Jego zdolność do pęcznienia i skurczu jest podobna jak dębu i wynosi około 11% utraty szerokości deszczułki w zakresie wyschnięcia od wilgotności 10% do 0%. Z kazdym procentem przyrostu wilgotności (przyjmując 10% wilgotność deszczułki) schnie lub porzerza się o 0,25%

Po trzech latach zaczyna lekko zatracać wyrazistość kolorystyki usłojenia-blednie.

Ze względu na wyjątkowo niekorzystny stosunek szerokości desczułki do jej grubości może bardzo szybko dojść do wyłódkowania parkietu. Dlatego warto pomyśleć o drewnie termicznie modyfikowanym który cechuje wyjątkowa mała wrażliwość na zmiany klimatyczne otoczenia. Propozycja ghosta34 nie jest pozbawiona sensu.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Może mi jeszcze ktoś tez doradzi, zamierzam w kuchni miedzy szafkami wiszącymi a blatem dać jesion- i pytanie deska , klepka, czy jakiś gotowy panel. meble w kuchni mam jesion na wysoki połysk- jasny z dużymi słojami, blat grafitowo -szary; płytki z tylu za okapem- gr.1cm: co tam umieścić aby miało ręce i nogi, na jaki klej, jak wykończyć górę tego panela- wszak nie zostawię odkrytego drewna.czy ewentualnie tu jesion na wysoki połysk zda egzamin- nie będzie styku z ciepłem, najwyżej czasami jakieś chlapniecie.

• 2 months później...

Orzech amerykański wygląda pieknie na podłodze jednak jest nie tak twardy jak dąb. Jest równie spokojny jak dąb ale nie tak jak merbau czy afzelia.

Jego zdolność do pęcznienia i skurczu jest podobna jak dębu i wynosi około 11% utraty szerokości deszczułki w zakresie wyschnięcia od wilgotności 10% do 0%. Z kazdym procentem przyrostu wilgotności (przyjmując 10% wilgotność deszczułki) schnie lub porzerza się o 0,25%

Po trzech latach zaczyna lekko zatracać wyrazistość kolorystyki usłojenia-blednie.

Ze względu na wyjątkowo niekorzystny stosunek szerokości desczułki do jej grubości może bardzo szybko dojść do wyłódkowania parkietu. Dlatego warto pomyśleć o drewnie termicznie modyfikowanym który cechuje wyjątkowa mała wrażliwość na zmiany klimatyczne otoczenia. Propozycja ghosta34 nie jest pozbawiona sensu.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Dziękuje za cenne uwagi. Jest dokładnie tak jak pisaliście. Na żywo, jak porównywałem oba drewna, to wyszło ze w praktyce ciężko je odróżnić. Dwie na 4 klepki były na oko identyczne. Wybrałem wiec jesion bo różnica w cenie spora. Sporo pieniędzy udało się przez to zaoszczędzić :D