malgosimi 29.03.2006 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 nei mogę nigdzie w necie znaleźć ceny pomóżcie... chodzi o deski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 29.03.2006 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 i to samo z akacja parzoną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 29.03.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Orzech amerykański w desce (długość do 250 cm szerokość do 15 cm grubość 19 mm) jedyny jaki znam m2 kosztuje 85 $ USD. Akacja w desce nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgosimi 29.03.2006 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 aaaa... to zmienia postać rzeczy... Soniiiiika - to jaką Ty masz tę akację parzoną w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 29.03.2006 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Nie wiem co miał na myśli boorg pisząc, że akacja w desce nie występuje , ale ja mam normalny parkiet z akacji parzonej - klepki o grubości 22 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 29.03.2006 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2006 Nie wiem co miał na myśli boorg pisząc, że akacja w desce nie występuje , ale ja mam normalny parkiet z akacji parzonej - klepki o grubości 22 mm. Deska podłogowa to element o grubości 14-26 mm szerokości 14-18 cm i długość powyżej 120 cm. To miałem na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 30.03.2006 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Nie wiem co miał na myśli boorg pisząc, że akacja w desce nie występuje , ale ja mam normalny parkiet z akacji parzonej - klepki o grubości 22 mm. Deska podłogowa to element o grubości 14-26 mm szerokości 14-18 cm i długość powyżej 120 cm. To miałem na myśli. Aha , to moje klepki są długie na 50-60 cm, nie pamiętam dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 30.03.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 a co to jest akacja parzona? parzona czym???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.03.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Na przykład : http://www.podlogi.net/go/_category/?idc=%2217_47%22&sess_id=e5c4279f5932da347315be0edb48b74d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.03.2006 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 albo : http://www.centrumdrewna.com/podlogi_drewniane.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.03.2006 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 albo: http://www.sklep.parkiety-przyczka.pl/?prod=71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 30.03.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 ok, ale dlaczego PARZONA?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 30.03.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 ok, ale dlaczego PARZONA?? no bo parzona i do tego wrzatkiem chociaz to slowo ma jeszcze inne znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 30.03.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 ok, ale dlaczego PARZONA?? A no bo ją wyparzyli i jest teraz cała sparzona i ciemniejsza Pewnie gotowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plukker 03.08.2008 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Witam,pozwoliłem sobie odświeżyć nieco ten temat bo jest on dla mnie interesujący. Zainteresowany jestem dosyć poważnie parkietem z orzecha amerykańskiego. Interesuje mnie zdecydowanie ta ciemna wersja tego parkietu. Jak już zdążyłem się zorientować w salonach z parkietem, we wszystkich z nich orzech amerykański był drzewem jasnym bardzo zbliżonym do orzecha z Europy. Ja natomiast szukam orzecha amerykańskiego czarnego (Black Walnut). Jak to jest naprawdę z tym orzechem amerykańskim? Jaki jest jego prawdziwy kolor? Czy ti co jest w salonach z parkietem jest naprawdę orzechem amerykańskim. Jeśli w google wpisze się słowo walnut to w rezultacie wyszukiwania można zobaczyć sporo obrazków z orzechem jednak żaden z nich nie jest taki jak orzech amerykański sprzedawany w Krakowie. Czy ktoś spotkał w salonach z parkietem taki ciemny amerykański orzech? Jaka jest cena m2 takiej podłogi. pozdrawiamAleksander Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 03.08.2008 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 około 300zł za metr samo drewno w rozm 600-1200/15mm/90mm polecałbym ci jesiona thermo w kolorze koniak...łudzxąco przypomina orzecha..co wiecej jest bardziej stabilny i tanszy..kolor orzecha to temat rzeka...boliwijski??,panamski, kanadyjski??jaki maja?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plukker 04.08.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 około 300zł za metr samo drewno w rozm 600-1200/15mm/90mm polecałbym ci jesiona thermo w kolorze koniak...łudzxąco przypomina orzecha..co wiecej jest bardziej stabilny i tanszy..kolor orzecha to temat rzeka...boliwijski??,panamski, kanadyjski??jaki maja?? udało mi się w końcu znaleźć taki parkiet a dokładniej deskę jak szukałem, fakt trochę to drogie. A czy orzech jest dużo mniej stabilny niż jesion? Czy orzech jest w ogóle dobry na parkiet? Jak wypada jeśli by porównywać go z dębem, który każdy gdzieś widział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 04.08.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2008 około 300zł za metr samo drewno w rozm 600-1200/15mm/90mm polecałbym ci jesiona thermo w kolorze koniak...łudzxąco przypomina orzecha..co wiecej jest bardziej stabilny i tanszy..kolor orzecha to temat rzeka...boliwijski??,panamski, kanadyjski??jaki maja?? udało mi się w końcu znaleźć taki parkiet a dokładniej deskę jak szukałem, fakt trochę to drogie. A czy orzech jest dużo mniej stabilny niż jesion? Czy orzech jest w ogóle dobry na parkiet? Jak wypada jeśli by porównywać go z dębem, który każdy gdzieś widział? Orzech amerykański wygląda pieknie na podłodze jednak jest nie tak twardy jak dąb. Jest równie spokojny jak dąb ale nie tak jak merbau czy afzelia. Jego zdolność do pęcznienia i skurczu jest podobna jak dębu i wynosi około 11% utraty szerokości deszczułki w zakresie wyschnięcia od wilgotności 10% do 0%. Z kazdym procentem przyrostu wilgotności (przyjmując 10% wilgotność deszczułki) schnie lub porzerza się o 0,25% Po trzech latach zaczyna lekko zatracać wyrazistość kolorystyki usłojenia-blednie. Ze względu na wyjątkowo niekorzystny stosunek szerokości desczułki do jej grubości może bardzo szybko dojść do wyłódkowania parkietu. Dlatego warto pomyśleć o drewnie termicznie modyfikowanym który cechuje wyjątkowa mała wrażliwość na zmiany klimatyczne otoczenia. Propozycja ghosta34 nie jest pozbawiona sensu. _______________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 05.08.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2008 Może mi jeszcze ktoś tez doradzi, zamierzam w kuchni miedzy szafkami wiszącymi a blatem dać jesion- i pytanie deska , klepka, czy jakiś gotowy panel. meble w kuchni mam jesion na wysoki połysk- jasny z dużymi słojami, blat grafitowo -szary; płytki z tylu za okapem- gr.1cm: co tam umieścić aby miało ręce i nogi, na jaki klej, jak wykończyć górę tego panela- wszak nie zostawię odkrytego drewna.czy ewentualnie tu jesion na wysoki połysk zda egzamin- nie będzie styku z ciepłem, najwyżej czasami jakieś chlapniecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plukker 12.10.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2008 około 300zł za metr samo drewno w rozm 600-1200/15mm/90mm polecałbym ci jesiona thermo w kolorze koniak...łudzxąco przypomina orzecha..co wiecej jest bardziej stabilny i tanszy..kolor orzecha to temat rzeka...boliwijski??,panamski, kanadyjski??jaki maja?? udało mi się w końcu znaleźć taki parkiet a dokładniej deskę jak szukałem, fakt trochę to drogie. A czy orzech jest dużo mniej stabilny niż jesion? Czy orzech jest w ogóle dobry na parkiet? Jak wypada jeśli by porównywać go z dębem, który każdy gdzieś widział? Orzech amerykański wygląda pieknie na podłodze jednak jest nie tak twardy jak dąb. Jest równie spokojny jak dąb ale nie tak jak merbau czy afzelia. Jego zdolność do pęcznienia i skurczu jest podobna jak dębu i wynosi około 11% utraty szerokości deszczułki w zakresie wyschnięcia od wilgotności 10% do 0%. Z kazdym procentem przyrostu wilgotności (przyjmując 10% wilgotność deszczułki) schnie lub porzerza się o 0,25% Po trzech latach zaczyna lekko zatracać wyrazistość kolorystyki usłojenia-blednie. Ze względu na wyjątkowo niekorzystny stosunek szerokości desczułki do jej grubości może bardzo szybko dojść do wyłódkowania parkietu. Dlatego warto pomyśleć o drewnie termicznie modyfikowanym który cechuje wyjątkowa mała wrażliwość na zmiany klimatyczne otoczenia. Propozycja ghosta34 nie jest pozbawiona sensu. _______________________________________________________ vanitas vanitatum et omnia vanitas Dziękuje za cenne uwagi. Jest dokładnie tak jak pisaliście. Na żywo, jak porównywałem oba drewna, to wyszło ze w praktyce ciężko je odróżnić. Dwie na 4 klepki były na oko identyczne. Wybrałem wiec jesion bo różnica w cenie spora. Sporo pieniędzy udało się przez to zaoszczędzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts