Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

orzech amerykański na podłogę

malgosimi

Recommended Posts

Dziękuje za cenne uwagi. Jest dokładnie tak jak pisaliście. Na żywo, jak porównywałem oba drewna, to wyszło ze w praktyce ciężko je odróżnić. Dwie na 4 klepki były na oko identyczne. Wybrałem wiec jesion bo różnica w cenie spora. Sporo pieniędzy udało się przez to zaoszczędzić

Jeszcze jedno ..ostroznie z lakierami wodnymi na tejze posadce..czym chciałbyś ja wykończyć??

Dziękuje za cenne uwagi. Jest dokładnie tak jak pisaliście. Na żywo, jak porównywałem oba drewna, to wyszło ze w praktyce ciężko je odróżnić. Dwie na 4 klepki były na oko identyczne. Wybrałem wiec jesion bo różnica w cenie spora. Sporo pieniędzy udało się przez to zaoszczędzić

Jeszcze jedno ..ostroznie z lakierami wodnymi na tejze posadce..czym chciałbyś ja wykończyć??

Z tego co pamiętam to ma to być wykończone lakierem Berger-Seidle 2K-PU lub też jeśli będe chciał taniej to L 62 Eurotop lub Uno tej samej firmy. Ta krakowska firma stosuje prawie zawsze te lakiery. Chyba samemu producentowi chemi zarzucić nic nie można. Czekam na propozycje bo kwestia lakieru jeszcze nie zdecydowana.

Zróbcie to tak..najpierw uno wałkiem dosyc grubo....poczekać ze dwa dni(wietrzyc) mocno zmatowić..i na to 2kpu..1x czekac 48 h (nie mniej..) zmatowić i wtedy 1x blacha i 1x wałek..2kpu..wtedy powinno byc w miare bezpiecznie..

W miarę mozliwości niechaj nie wyrównuje zbyt mocno do skosa..aby nie uszkodzic i nie wybrac miekkich komórek drewna wtedy mocno pija..a na thermo jest tak ze to wstawanie słojów..jest widoczne dopiero po nieco dłuższym okresie czasu..może sie parkieciaż .obudzic z ręką w nocniku..jarekkur był na takiej ekspertyzie..

Nie panikować ..tylko starać sie a) nie uszkadzac przy wyrównywaniu drewna miekszych komurek

b) przy lakierach wodnych..wydłużyc czas na odparowanie wody z lakieru

c) uno powinno mocno ograniczyć siakliwoć thermo jesiona..

Zróbcie to tak..najpierw uno wałkiem dosyc grubo....poczekać ze dwa dni(wietrzyc) mocno zmatowić..i na to 2kpu..1x czekac 48 h (nie mniej..) zmatowić i wtedy 1x blacha i 1x wałek..2kpu..wtedy powinno byc w miare bezpiecznie..

W miarę mozliwości niechaj nie wyrównuje zbyt mocno do skosa..aby nie uszkodzic i nie wybrac miekkich komórek drewna wtedy mocno pija..a na thermo jest tak ze to wstawanie słojów..jest widoczne dopiero po nieco dłuższym okresie czasu..może sie parkieciaż .obudzic z ręką w nocniku..jarekkur był na takiej ekspertyzie..

Nie panikować ..tylko starać sie a) nie uszkadzac przy wyrównywaniu drewna miekszych komurek

b) przy lakierach wodnych..wydłużyc czas na odparowanie wody z lakieru

c) uno powinno mocno ograniczyć siakliwoć thermo jesiona..

Dosyć to skomplikowanie wygląda :/ Ile jest w końcu tych lakierowań, cztery? 1x duo i 3x 2kpu?

Jeśli musiałbym wybierać wersję standardową czyli 1 lakier a nie duo + 2kpu to co z Bergera będzie najlepsze na ten jesion. Coś mi się wydaje że parkieciarz może mnie z tymi pomysłami przestać lubić :) i wtedy trzeba będzie się z nim jakoś porozumieć.

Oj, zamiast kupić orzecha, który jest trudny w użytkowaniu, kupiłem jesion trudny do położenia, ehh

1x uno wałkiem grubo...48 godziny czekać wietrzyc zmatowic 1x berger 2kpu..48 godzin czekać zmatowić..i warstwa końcowa 1x blacha i 1 raz wałkiem 2kpu..nic wiecej parkieciarz..bedzie wiedział ..co to blacha hehe

Nie umrze w butach..tak sie robi..tu ma tylko okresy wydłużone..kapnie od razu spoko

razem masz 3 warswty..

Oj, zamiast kupić orzecha, który jest trudny w użytkowaniu, kupiłem jesion trudny do położenia, ehh

hahha spokojnie ale lepiej chuchać na zimne

1x uno wałkiem grubo...48 godziny czekać wietrzyc zmatowic 1x berger 2kpu..48 godzin czekać zmatowić..i warstwa końcowa 1x blacha i 1 raz wałkiem 2kpu..nic wiecej parkieciarz..bedzie wiedział ..co to blacha hehe

Nie umrze w butach..tak sie robi..tu ma tylko okresy wydłużone..kapnie od razu spoko

razem masz 3 warswty..

A ile więcej może mnie to kosztować skoro za umówioną kwotę 105 mam mieć : grunt, klej, fuga, szpachla, 2x lakier 2kpu. Czy dojdzie mi tylko jedna dodatkowa warstwa lakieru?

Tak w ogóle to o lakierze uno nie mam niestety na umowie napisane. W wersji tańszej może być L62 Eurotop i EcoGold. Coś się zasugerowałem tym Uno z ich strony bo nie miałem przy sobie umowy. Myślę, że jakby trzeba było Uno to pewnie też maja.

No to zobaczymy co mi na to powie parkieciarz. Będę tam niedługo bo muszę wziąć jedna klepkę ma wymiar dla gościa od wykończeń co by mi płytki położył na dobrej wysokości w stosunku do parkietu.

A mogę zapytać skąd taka ogromna wiedza o parkietach, jeśli to nie tajemnica?

Jak już przekaże parkieciarzowi informacje to jego wizję ułożenia jesionu termo zamieszczę. Nie mam prawa wątpić w jego wiedzę bo jak do tej pory to jeden z bardziej profesjonalnych parkieciarzy jakich spotkałem. Zresztą z tego co wiem to zrzeszony w jakimś Stowarzyszeniu...

heheh no tak to wiele zmienia..parcuje na bergerze wiec zapewne bierze z profiparkietu..czyli raczej nalezy do OSP do którego tez zreszta należę i tez już bardzo rzadko ale potrafie sie pomylić....coś ci wkleje pan jarekkur był n tak zrobionym termo jesionie ..jesli w krótkim okresie mocno sie go potraktuje wodą..

lepiej go zamknąć rozpusczalnikiem(UNO) a później dwa razy woda(2kpu) w odstepie 48..

http://img357.imageshack.us/img357/4417/dsc02542rm0.th.jpghttp://img357.imageshack.us/images/thpix.gif

Niechaj uważa na wodę przy termo jesionie..

Parkieciarza już odwiedziłem więc sprawa jest już w toku. Z tego co udało mi się ustalić ze sprzedająca, która swoją drogą jest dobrze zorientowana w temacie chemii, wynika, że oni nigdy na pierwszą warstwę lakieru nie dają lakieru wodnego bo raz zrobili próbę (nie na jesionie thermo) i wyszło prawie coś takiego jak na obrazku 2 posty wyżej. Jak mi powiedziano to na trudne parkiety (te obrabiane termicznie i egzotyki) dają zazwyczaj Exotengrunt a potem dopiero wedle życzenia 2kpu L62 czy co się chce. Muszę powiedzieć ze spore zdziwienie zrobiło to zdjęcie bo było przekonujące i bardzo zmusiło do myślenia. Cała sprawa ma jeszcze zostać skonsultowana z kładącym na codzień parkiety. Przekazałem oczywiście pomył z Uno + 2kpu ale jakoś nie wzbudził nadmiernego zainteresowania poza stwierdzeniem ze pomysłodawca zna się na chemii i wybrał stosunkowo drogie rozwiązanie. Jak mówię sprawa jest rozwojowa i więcej bede wiedział wkrótce.

czy Exotengrunt + 2x 2kpu nie byłoby wystarczające?

Drugi wariant to FK Gelb + 2x Uno (tu zaznaczono ze robią z pewna taką nieśmiałoscią bo skleja ścianki boczne)

Czy któryś z pomysłów "od reki" jest do zaakceptowania?

A tak w ogóle to Uno nie jest takie tnie bo wypada tak pomiędzy L62 a 2kpu.

nie exoten ground bo od blisko roku go już nie ma tylko uni quick primer..oba rozwiazania sa na drewna standardowe ..ja bym zamknoł ..rozpucholem czyli uno..na fk gelb hmm juz zaluje ze to pisze..mogą wyjść plamy..nie chce straszyć..koniec juz nie bede sie wpierniczał tamtym gosciom..wiedzą co robia..nie sie poradzą gościa od wykonania..

Parkieciarza już odwiedziłem więc sprawa jest już w toku. Z tego co udało mi się ustalić ze sprzedająca, która swoją drogą jest dobrze zorientowana w temacie chemii, wynika, że oni nigdy na pierwszą warstwę lakieru nie dają lakieru wodnego bo raz zrobili próbę (nie na jesionie thermo) i wyszło prawie coś takiego jak na obrazku 2 posty wyżej. Jak mi powiedziano to na trudne parkiety (te obrabiane termicznie i egzotyki) dają zazwyczaj Exotengrunt a potem dopiero wedle życzenia 2kpu L62 czy co się chce. Muszę powiedzieć ze spore zdziwienie zrobiło to zdjęcie bo było przekonujące i bardzo zmusiło do myślenia. Cała sprawa ma jeszcze zostać skonsultowana z kładącym na codzień parkiety. Przekazałem oczywiście pomył z Uno + 2kpu ale jakoś nie wzbudził nadmiernego zainteresowania poza stwierdzeniem ze pomysłodawca zna się na chemii i wybrał stosunkowo drogie rozwiązanie. Jak mówię sprawa jest rozwojowa i więcej bede wiedział wkrótce.

czy Exotengrunt + 2x 2kpu nie byłoby wystarczające?

Drugi wariant to FK Gelb + 2x Uno (tu zaznaczono ze robią z pewna taką nieśmiałoscią bo skleja ścianki boczne)

Czy któryś z pomysłów "od reki" jest do zaakceptowania?

A tak w ogóle to Uno nie jest takie tnie bo wypada tak pomiędzy L62 a 2kpu.

Co skleja bocznie FK-gelb czy Uno?. Zeby nie sklejało bocznie Berger Seidle poleca LT Eksport. U ciebie jest bardziej sprawa utrzymania powierzchni innej niż na zdjęciu z mojej ekspertyzy.

Oczywiście parkieciarz który będzie te prace wykonywał musi byc pewny swoich poczynań.

Moja rada to lakier podkładowy np. FK Gelb położyc blachą lakierniczą 35mg/m2(szpachlą) 2x. Drugi raz krzyżowo do warstwy pierwszej. Druga warstwa po 3-4 godzinach. Reszta jak radzi ghost34.

Należy też wiedziec, że rozpuszczalniki również wpływają na pęcznienie drewna. Oczywiście parametry tych wpływów różnią się od rodzaju rozpuszczalnika. Przyjmując pęcznienie drewna pod wpływem wody za 100% to gliceryna i methanol działają prawie jak woda na drewno-95%. Najsłabiej benzyna i terpentyna - 5 i 10%. Aceton 65%. Ethanol 75%, butanol 12%. Alkohole podobnie jak woda.

W FK-Gelb i Uno znajdują się w niewielkiej ilości aceton i etanol około 2,5-10%. Dlatego praca blachą jest wskazana aby nie dopuścic do penetracji drewna przez rozpuszczalniki. W FK-gelb jest również pochodna nafty, to dobrze.

Możesz też blachą lakierniczą nanieśc 2x uno a nastepną warstwę wałkiem 1x około 200ml/m2 lub 2x wałkiem 130ml/m2.