Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porównanie kosztów u?ytkowania kuchni gazowej na butl? z ele

Gość

Recommended Posts

Czy ktoś używa kuchnenki gazowej, ale na gaz z butli i jakie są koszty np. miesięczne dla standardowej rodzinki 4 osobowej.

Zastanawiam się nad dwoma wariantami kuchenki w moim domu -zasilanie elektryczne lub z butli gazowe, niestety nie mam dostępu do sieci gazowej. Czy gotowanie na gazie z butli będzie tańsze?

pozdrawiam

Dokładnie tak najlepsze rozwiązanie to dwie butle. Wtedy masz komfort,że kiedy jedna butla się wyczerpie zakładasz drugą i masz czas na zakup butli. Ale koszty kuchenki elektrycznej i gazowej są porównywalne. Ja mam butlę tylko dlatego, że taki stan zastałem w mieszkaniu w którym mieszkam. W mieszkaniu które buduję będę miał kuchnię elektryczną.

Pozdrawiam

Jeszcze jedno kuchnia z butlą wymaga obsługi. Gdy trzeba wymienić butlę a Ciebie nie ma w domu to może być kłopot dla rodziny. Z kuchnią elektryczną nie ma problemu. No i dostawca gazu też nie jest bez znaczenia. Czasami trafiają się butle gdzie brakuje gazu itp.

TO chyba wszystko.

Pozdrawiam

Cztery osoby = jedna butla / miesiąc = 27 - 32 PLN zależnie od sezonu.

Przy nowym domu to nie ma znaczenia, ale przy starym zorientuj się w możliwym przydziale mocy elektr. - czasami instalacje doprowadzające (linie, ...) może spaść komfort użytkowania jeżeli posumujesz wszystkie inne urządzenia elektr.

Koszt 1kWh z butli to 17gr. Koszt 1kWh pradu w taryfie calodobowej to 32gr w taryfie nocnej 20gr, w taryfie dziennej 36gr. Czyli - jak gotujesz tylko w taryfie nocnej (chyba niemozliwe do wykonania..) zarabiasz 3gr na 1kWh gdy palisz na gazie, jak masz taryfe calodobowa zarabiasz 15gr na 1kWh. Zuzycie - ok. 200kWh miesiecznie czyli zysk od 6zl do 30zl miesiecznie. Czy ci sie to oplaca i kiedy sie zwroci - policz sam.

D.

Oddluzszego czasu uzywam elektrycznej kuchenki oczywiscie trudnojest powiedziec ilekonkretnie on zuzywa energi.Mamtaryfe weekendowa ale nie chce powiedziec ze czekam z gotowaniem na koniec tygodnia lub na godz22. Choc w soboty jest najwiecej czasu na pitraszenie.Moge powiedziec ze na rodzine czteroosobowa zuzywam pradu za 120 PLN miesiecznie,w to wchodzi kuchenka elektryczna,bojler- grzany tylko wtaniej taryfie ikomputer pracujacy prawie bez przerwy

Otworzylem podobny watek w odniesieniu do gazu ziemnego, o tresci jak nizej:

O ile eksploatacja kuchenki na gaz ziemny jest tansza niz plyta elektryczna?

Zastanawia mnie czy warto zainstalowac kuchenke z grzewcza plyta ceramiczna jezeli w domu jest gaz ziemny. Piekarnik w dobrych kuchenkach i tak jest elektryczny. Wiec chodzi tylko o gore. Wiadomo gaz tanszy - ale plyta elektryczna latwiejsza do utrzymania. W poblizu jest sila i gaz, wiec koszty podlaczenia podobne, aczkolwiek ladniej wyglada kuchnia bez rurek gazowych. Na ile oszczednosci z tytulu tanszego gazu beda sie oplacac?

poza tym do kuchni indukcujnej trzeba miec specjalne gary za 2000PLN.

co do kosztow gazowej i elektrycznej oporowej to wszystko zalezy od technologii - zakrecajac gaz "zamykamy" doplyw ciepla, przy kuchni oporowej po wylaczeniu pola przez jakis czas jeszcze ono oddaje cieplo - jesli puszczamy je w powietrze to jest to ewidentna strata. poza tym koszt 1cal z gazu i z en. elektrycznej tez nie jest sobie rowny.

Chłopaki, nie patrzcie na koszty ale na zadowolenie towarzyszek życia. Moja kobieta wyraża ogromne zadowolenie bo uzytkując kuchnię elektyczną w końcu nie ma w kuchni tłustego osadu i garnki są superczyste!! Zadowolona kobieta: to nie zdarza się często i czasami trzeba się mocno napracować! :wink: Cóż to jest te pare złotych?

Do kuchni z płytą ceramiczna stosuje się normalne garnki.

On 2003-02-17 23:16, Anonymous wrote:

Kuchnie elektryczne (indukcyjne) zużywają o 40 % mniej energii elektrycznej od ceramicznych , ale cena około 4000 to narazie jest ceną zaporową przynajmniej dla mnie!

A co to takiego ta kuchnia indukcyjna że takie koszty?

Czym się różni od płyty ceramicznej?

• 3 months później...