Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynk mineralny"kornik"

Recommended Posts

Czy to prawda , że bezpośrednio na tynk zewnętrzny cementowo - wapienny, bez zastosowania kleju i siatki nie mozna położyć tynku mineralnego - kornik ?

Raczej ściema dla ściemy.

Takie wymyślanie dziwnych teorii żeby sprzedać system a nie worki z tynkiem.

Mój wujaszek ma na chacie już około 8 lat i wszystko jest OK.

Gość JACKIE P

jak najbardziej można "kornika" kłaść na tradycyjny tynk bez żadnych tam siatek czy systemów. Ja mam tak położony tynk silikatowy WEBER Terranova i od ubiegłego roku nic się nie dzieje. Poza tym wystarczy zapoznać się z kartą techniczną produktów na ich www.

Oczywiscie wiadomo, że są nierzetelni sprzedawcy, którzy chcą upchnąć system, ale trzeba z naszej strony wykazać maksymalną czujność i powertowac tu i ówdzie www. na powyższe tematy.

Pozdrovka :D :D :D

Można, ale polecałbym jednak zagruntować ścianę gruntem tej samej firmy, co tynk strukturalny. Zawsze to ławiej zaciągnąć tynk, a ponadto ściana jest równomiernie chłonna. Jeśli kornik ma być w kolorze, to warto kupić grunt pod ten kolor, różnica w kasie jest niewielka, a nie ma możliwości, że za cienko położą majstry strukturę i będzie przebijać szare w dołkach struktury.

Rzetelny sprzedawca, tak dla odmiany.

pokar

Gość JACKIE P

tak tak pokar, oczywiście masz rację z gruntem - zapomniałem o tym, ale też mam tynk tradycyjny zagruntowany gruntem Webera przyporządkowanym do danej grupy barw tynku zewnętrznego.

Należy o tym pamiętać, zresztą w karcie technicznej produktu i w katalogu webera można dokładnie do barwy tynku dobrać kolor gruntu.