Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ogrzewać wiatrołap?

Recommended Posts

Nie mam podłogówki w wiatrołapie, tylko grzejnik typ 22 300x900.

Niestety - taki dobór grzejnika to był poważny błąd. I to nie z powodu mocy, itp bzdur. Rzecz jest poważniejsza:

Kot spędzający zimę przeważnie na kaloryferze - z trudnością się na nim mieści. Spada mu tylna łapa, zimowy brzuch też obwisa.

Latem zmienię grzejnik na typ 33. Zduszę mu moc, ale musi być 33.

Tak więc - to obojętne, czy dasz podłogówkę, czy nie. Grzejnik musi być, i to szeroki...

Zastanawiam się, czy naprawdę powinien?

Moim zdaniem wiatrołap nie jest kurtyną cieplną, tylko śluzą powietrzną. Jej zadaniem jest izolacja pomieszczeń ciepłych od zimnego środowiska za drzwiami. Ma on przejąć powiewy chłodu i zagrzać o tyle by po otwarciu drzwi wewnętrznych do środka nie buchał ziąb. Ogrzewać go powinien holl przez drzwi i ścianę.

Jeśli zamontujecie w wiatrołapie źródło ogrzewania, to ponieważ jest on kiepsko izolowany termicznie (głównie drzwi o wsp. U=2,6

zamias ściany U=0,25) i ciepło dodatkowo jest wywiewane przez otwarte drzwi, straty termiczne budynku będą istotnie większe niż przy nieogrzewanym.

Inną sprawą jest suszenie kurtek czy kota :wink:

Ludzie, czy wy nie przesadzacie z tymi kosztami? To jakaś paranoja, żeby wszędzie tylko oszczędzać to ciepełko. Budujecie dla wygody czy dla późniejszych wyrzeczeń? A ja nie lubię wkładać zimnych butów i kurtki, to odżałuję te parę groszy i daje grzejnik w wiatrołapie!

Mój pomysł na super-ekonomiczny dom: bez okien, z drzwiami 1x0,5 m, kotłownia na drewno, stary piec z drugiej ręki (groszowa sprawa) itd.

Chyba nam wszystkim MURATOR poprzewracał troche w głowach pisząc o tych super-oszczednościach. Czasami możemy się zapędzić i zapomnieć, że dom ma byc wygodny, a nie pełen wyrzeczeń.

Pa!

wlasnie ze wiatrolap ma spelniac role sluzy dzialajac ja kurtyna. i podobnie jak sluza wodna. jesli nie chcemy wychladzac korytarza aby ogrzac wiatrolap to musi on byc ogrzewany. taniej jest chyba ogrzac wiatrolap do 23 stopni niz caly hall. mniejsze sa straty jesli wychlodzimy wiatrolap przy otwieraniu drzwi niz jesli wychlodzimy hall. jesli ktos ma wiatrolap kiepsko zaizolowany no to coz ... jego strata.

poza tym wiatrolap to polski wymysl i na zachodzie rzadko stosowany. bo tez inaczej sie troche projektuje domy.

Czy dać grzejnik do: wiatrołapu, garażu, kotłowni z tym jest zawsze problem. Grzejnik w łazience wyżej czy niżej też problem. Późniejsze użytkowanie doradzi czy dobrą decyzję podjeliśmy. Mój fachowiec rozwiązał to tak. Ze względu na małą powierzchnię 5m2 lecz wąskie przejście dał podłogówke o rozstawie co 10cm jest super zwłaszcza gdy jest na dworze chlabra. W garażu grzejnik tylko na 12-15 st. W kotłowni ze względu na węzeł wodny na ścianie zew też grzejnik no i zasobnik sie tak szybko nie wychładza.

Uważam, że w witrołapie powinno być ciepło. U mnie niestety jest zimno - doskonałe rady "fachowców z "bartyckiej". Zamontowałem ogrzewanie podłogowe elektryczne i w mroźne dni (-20) był po prostu zimno. Teraz to już nawet nie włączam tego dziadostwa - szkoda pieniędzy i nerwów.

On 2003-02-18 21:32, Bartt wrote:

Tom wiatrołap jest właśnie po to by nie schłodzić holu. między nimi powinne być zamknięte drzwi.

On działa jak strefa przejściowa, taka izolacja innych pomieszczeń.

jasne ze powinny byc drzwi.

*** jesli wiatrolap jest nieogrzewany to mamy sytuacje (temp zew/wiatrolap/hall): -20/-5/20 - w ktora strone przeplywa powietrze przy wy- albo wchodzeniu do hall?

*** jesli wiatrolap jest ogrzewany to mamy nastepujaca sytuacje: -20/22/20 - w ktora strone przeplywa powietrze przy wchodzeniu do hallu?

wiatrolap musi byc na tyle maly oby oplacalo sie go ogrzewac. jesli jego wielkosc porownywalna jest z hallem no to coz ...