Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ogrzewać wiatrołap?

Recommended Posts

Luna_tyk, moim zdaniem pozostawianie kota w zamkniętym zwykle wiatrołapie to dopiero jest sadyzm :smile: . Nasz kot śpi na tym kaloryferze, z którego ma najlepszy widok, czyli w pokoju dziennym...

Ja grzejnika nie robię. Drzwi wewn. są na tyle kiepską przeponą, że wiatrołap powinien mieć niewiele niższą temp. od reszty domu, rękawiczki suszę w łazience, a buty i tak powinny schnąć z dala od kaloryfera, bo się "wygną"

Nie pamiętam jaki to był wątek, ale pisaliśmy o tym. Dużo osób uznało wtedy za niezły pomysł podłogówkę w wiatrołapie. Ja tak robię od samego początku. Na tak małej powierzchni nie przegrzejmy tego pomieszczenia, a nie zawieje nam zimno przy otwarciu drzwi.Temperatura przy podłodze pewnie nie wygnie kapci (jeżeli tak to będzie stojaczek), a będą zawsze "ready tu use". Nie zabiera cennej powierzchni ściany w pomieszczeniu gdzie ponad połowa ścian to drzwi (zewn., wewn., szafa wnękowa).

Luna_tyk - lepiej zrób kotu półeczkę na grzejnikiem - niższy koszt i większa wygoda. Zapytaj kota jaką woli - ażurową czy pełną (taki parapet).

Fajna wymiana zdań.

Co do kotów, to zgadzam się z Alantą, że kot to zwierze bardzo towarzyskie i ciekawskie (nasza kotka taka jest), w związku z tym proponuję zorganizować dla nich miejsce przy kominku, lub na dobrze ogrzanym parapecie.

Co do ogrzewania wiatrołapu to ja zastosuję rozwiązanie pośrednie, grzejnik będzie, ale temperatura niższa, niż w holu, czy pokojach.

Pitbull, gdyby moja kotka przeczytała co myślisz o kotach to miał byś przechlapane!

Pozdrawiam Krzysztof

Alanta, protestuję!

Właśnie ten kaloryfer został wybrany przez kota. Ma tam niezbędny spokój -, niezbędny w czasie spoczynku. Kot chcąc zacieśnić stosunki wydaje dźwięki. Należy wtedy otworzyć drzwi wewnętrzne do wiatrołapu i sprawdzić - czy kot chce zacieśniać z nami, czy z wróbelkami. Kot to jednoznacznie oznajmia stojąc albo przy drzwiach wewnętrznych, albo przy drzwiach zewnętrznych. Nie ma tutaj wogóle elementów sadyzmu.

Pozdrawiam