Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieproszeni goście -koty!

elgo

Recommended Posts

Witam, mam mały problem z kotami, które odwiedzają moją werande. Niestety wskakują na parapet i delikatnie mówiąc zostawiają "nieprzyjemny" zapach swoich płynów. Jak można zniechęcić je od tego typu zachowań? Będę wdzięczny za sprawdzone pomysły i nie tylko. Próbowałem w miejsca, które są "znaczone" po umyciu wylewać ocet, nieprzynosi to żądanego skutku. Oczywiście nie chce kotom robić krzywdy ..... jeszcze nie ;-)), także opcja posiadania psa nie wchodzi na razie w grę.

Pozdrawiam

Powiem Ci ale jak mi cos obiecasz***** :wink: :D

Wiem ze koty nie znosza niektorych zapachów - np cytrusow

Mozna cos z tym pokombinowac

Najwazniejsze wyszorowac porzadnie werande zeby nie bylo czuc ich zapachow - to tak jak u psow - 1 znaczy wiec zaraz leci drugi zeby "zabic" wlasnym zapachem konkurenta. Potem mozna wlasnie cos z cytrusowych - np wiem ze ajaks mozno cytrusowy jest ,

w sklepach zoolog. sa tez specjalne zapachy ktore odstraszaja koty

a najlepiej wymyslec inne miejsce (z dala od domu tak zeby zapach nie przeszkadzal :wink: i tam namowic koty do ew konkurow (wtedy mozna tez posluzyc sie zapachem - min kocimietka) zeby tamte miejsce polubily

**** jak pomoze to obiecaj ze siersciuchom czasem cos do jedzenia wystawisz (z dala od werandy zeby znow nie pokochaly tego miejsca:))

Zielonooka - u mnie koty (dokładnie 3) mają tyle jedzenia że nie nadążają "przerabiać", może to też jest powodem częstych odwiedzin innych czworonogów?! Przez zimę spały na werandzie w ocieplonym kartonie (było mi ich żal), ale teraz nie chciałbym aby tu przesiadywały więc stąd moje "zaniepokojenie" i pewnie błąd wychowawczy :D

Dzięki za rady wypróbuje je

Zielonooka - u mnie koty (dokładnie 3) mają tyle jedzenia że nie nadążają "przerabiać", może to też jest powodem częstych odwiedzin innych czworonogów?! Przez zimę spały na werandzie w ocieplonym kartonie (było mi ich żal), ale teraz nie chciałbym aby tu przesiadywały więc stąd moje "zaniepokojenie" i pewnie błąd wychowawczy :D

Dzięki za rady wypróbuje je

Elgo myslalam ze mowisz o dzikich kotach stad prosba o dokarmianie :wink:

Dzikie to one są nie dają się pogłaskać, no chyba, że podczas karmienia. Nie należą do mnie po prostu u mnie przesiadują, inne koty też zaczynają to robić więc mam problem. Chyba będę musiał "moje" dwie kotki wysterylizować?!

mysle ze to najlepsze co mozesz zrobic

nawet to ze nowych bezdomnych kotow sie nie bedzie produkowac :wink: