kb99 30.03.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Witam, Mam problem z kotłem dwufunkcyjnym Immergass Eolo Star. Polega on na tym że kocioł zapala się na potrzeby cwu kiedy zamykam ZIMNĄ wode. Kiedy ciśnienie w instalacji ustawiam między 3-4 bary to zapłon następuje zawsze przy 'normalnym' zamykaniu wody. Kiedy wode zamyka się bardzo powoli - piec się nie zapala. Kiedy na reduktorze ustawie wyższe ciśnienie - piec zapala sie nie zawsze ,ale probelm dalej występuje. Instalator od kotła twierdzi że winny jest reduktor ciśnienia i trzeba go wymienić. Moim zdaniem reduktor działa - choć ma pewną inercję - i tu prosze o potweirdzenie czy to jest normalne - ciśnienie po otwarciu wody spada np. z 3 barów do 2.7 bara a po zamknięciu po około sekundzie wzrasta do 3. Pewnie jednym z powodów jest plastikowa instalacja prowadzona częsciowo w styropianie - więc może mieć tendencje do zmiany objętości i przepływu wody po spadku ciśnienia po 'zimnej' stronie kotła. I tu są moje pytania: wydaje sie że rozwiązaniem jest zawór zwrotny przy kotle. Zastanawiałem się czy nie powinien on być w kotle zamontowany , dzwoniłem do Immergas Polska - technik coś niejasno tłumaczył że w kotle zaworu nie ma a całą sytuacja to jakiś zbieg okoliczności i standardowo nie wymagają zaworu zwrotnego , kocioł jest sprawny i instalator zrobił dobrze.. Czyli mam pecha Czy macie takie zawory, ktoś szłyszał o podobnym problemie? A może faktycznie regulator wystarczy wymienić... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51056-problem-z-cwu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzesiek13 30.03.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Występuje u Ciebie prawdopodobnie uderzenie wodne. Powinieneś zamnotować w układzie zimnej wody blisko kotła tłumik uderzeń wodnych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/51056-problem-z-cwu/#findComment-1106169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts