jolka009 30.03.2006 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Ile kosztuje podłączenie prowizorki budowlanej (cały koszt) i ile to może potrwać?Słup od którego musiałabym pociągnąć prąd stoi po drugie strony drogi przebiegającej wzdłóż działki (szer. drogi ok.12m) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania27 13.01.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 PROWIZORKA-MOŻE-KOSZTOWAĆ-OK-2000ZŁ+OPŁATA-W-ELEKTROWNI-DRUGIE 2000ZŁ TO SIĘ NIE OPŁACA LEPIEJ WZIĄŚĆ OD SĄSIADÓW,I PODŁĄCZYĆ POD LICZNIK,ŻYCZĘ POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 16.01.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Prowizorka jesto dość droga faktycznie ale może się nieopłącać ciągnięcie prądu od sąsiada, bo gdy ktoś was podkabluje do energi to kare zapłacicie i wy i sąsiad od którego prąd ciągniecie ja w ubiegłym roku przy podpisaniu umowy z enegrą zapłaciłam 2034 za przyłącze do prądu (zapłaciłam z góry żeby uniknąć w przyszłości wzrostu tej opłaty) + 98 za przyłącze "prowizorki" do tego we własnym zakresie zakupiliśmy skrzynkę elektryczną z "wyłącznikiem różnicowym" bo taka jest teraz potrzebna, która kosztowała bagatela ok 1200 zł + koszt przyłączenia jej przez elektryka (my mieliśmy kolegę z elektrowni) no i kabel dociągnąć trzeba od słupa na którym zawiśnie skrzynka do działki +- jakieś 5-8 zł za mb używany pięciażyłoyw (ja ciągnęłam 100 mb!! ) no i archunki za prąd z prowizorki są wyższe, bo to taryfa przemysłowa coś koło 6 zł za KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 16.01.2010 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Prowizorka jesto dość droga faktycznie ale może się nieopłącać ciągnięcie prądu od sąsiada, bo gdy ktoś was podkabluje do energi to kare zapłacicie i wy i sąsiad od którego prąd ciągniecie ja w ubiegłym roku przy podpisaniu umowy z enegrą zapłaciłam 2034 za przyłącze do prądu (zapłaciłam z góry żeby uniknąć w przyszłości wzrostu tej opłaty) + 98 za przyłącze "prowizorki" do tego we własnym zakresie zakupiliśmy skrzynkę elektryczną z "wyłącznikiem różnicowym" bo taka jest teraz potrzebna, która kosztowała bagatela ok 1200 zł + koszt przyłączenia jej przez elektryka (my mieliśmy kolegę z elektrowni) no i kabel dociągnąć trzeba od słupa na którym zawiśnie skrzynka do działki +- jakieś 5-8 zł za mb używany pięciażyłoyw (ja ciągnęłam 100 mb!! ) no i archunki za prąd z prowizorki są wyższe, bo to taryfa przemysłowa coś koło 6 zł za KW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania27 16.01.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 WCALE-NIEPRAWDA-ŻE-ZAPŁACI-SIĘ KARE W ELEKTROWNI BO ELEKTROWNIA SAMA ZALECA POD CIĄGNIĘCIE OD SĄSIADÓW A NAJLEPIEJ ŻEBY ZAŁOŻYĆ U SĄSIADA POD LICZNIK ALE NIE JEST TO KONIECZNE(WIEM BO JA JESTEM NA TAKIM ETAPIE BUDOWY I TEŻ MAM ZNAJOMEGO ELEKTRYKA,A PO DRUGIE TO SAMA PANI W ELEKTROWNI POWIEDZIAŁA ŻE PROWIZORKA SIĘ NIE OPŁACA LEPIEJ POCIĄGNĄĆ OD SĄSIADÓW,WIĘC PAN TYLKO SOBIE KOSZTY DOTAŁ POZDRAWIAM [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 16.01.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Aniu błądzisz, ale co mi tam ciągnij od sąsiada ile wlezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania27 16.01.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 DZIĘKI robertsz TAK MI POWIEDZIAŁA PANI W ELEKTROWNI PostWysłany: Sob, 16 Styczeń 2010 22:19 Temat postu: Aniu błądzisz, ale co mi tam ciągnij od sąsiada ile wlezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 17.01.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Powiem tak: Pani w elektrowni powidziała ci co powiedziała ale napewno nie podpisała by notatki słuzbowej, że takie coś powiedziała albo nie odpowiedziała by ci w ten sposób na pśme. Nieoficjalnie to ZE nie przeszkadza wogóle, że ciągniecie sobie prąd od sąsiadów a wręcz jest to im na rękę bo nie zawracacie im du... o przyłącza , których czasem zgodnie ze sztukąnie mona zrobić a ludzie naciskają więc robi się różne potworki i tylko czekać aż komuś coś sięstanie i za dupę wezmą tego kto wydał warunki na takie przyłączenie. W innym przypadku odpowie ten kto się podłączył do sąsiada i ewentualnie sąsiad. Elektrownia jest bez winy wtedy. Elektrownia nic nie traci na tym bo za wasz prąd zapłaci im sasiad. Przyłącza budowlane nie przynoszą żadnego dochodu firmie. Nawet jak wam się wydaje, że płacicie kosmiczne pieniądze za taryfę budowlaną to jest to promil z promila przychodów firmy więc nikt o przyłącza budowlane nie zabiega. Oficjalnie nikt w elektrowni tego co napisałem nie potwierdzi i oficjalnie z licznika sąsiada a nawet sam sąsiad budowy zasilać nie wolno. Na tylu ludzi na forum nie słyszałem o nikim kto zapłaciłby jakąś karę elektrowni za podłączenie siędo licznika sąsiada. Jeśli ktoś taki jest to niech się ujawni. Przy okazji wyszło że elektrownie to przyjazne firmy dla obywatela i nie takie straszne jak ich malują. Osttni mit to taki, że nie płaci się 2000 opłaty za przyłącze budowlane a potem samemu się go robi. Opłata jest za przyłącze docelowe czyli i tak trzeba ją uiścić. Za samo przyłączebudowlane jeśli mamy wskazane tylko miejsce przyłączenia płaci siękilkadziesiąd zł. Zapłaci się więcej jeśli elektrownia miała by coś wybudować w tym celu ale to się raczej nie przytrafia. Tak więc wszystkie opcje są możliwe do realizacji . Ważne tylko aby to przez jakś licznik szło. Czym więcej od sąsiadów na ciągniecie tym lepiej dla elektrowni bo ma więcej czasu na zajmowanie siępoważniejszymi sprawami niż ryłącze budowlane i 3 kW mocy przyłączeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosland 17.01.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Znajomym sam kierownik punktu energetycznego mówił żeby ciągli od sąsiadów ale mają uważać i się głośno nie chwalić bo jak wpadnie kontrola to zapłacą karę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkapki 17.01.2010 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 życzę powodzenia tym co ciągną od sąsiada - oby nie mieli przyjemności z kontrolą elektrowni i oby ich życzliwy sąsiad nie podkablował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuznka 13.04.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2010 Za prowizorkę budowlaną na moim słupie zapłaciłam 2200 zł ( słup sama kupiłam i opłaciłam wkopanie = 500 zł) do przeciagnięcia było 30 metrów, miałam propozycję montażu wraz ze słupem za 3000 zł mnie odradzano ciagnięcie prądu od sąsiadów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts