Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ocieplenie poddasza użytkowego

Recommended Posts

Cześć forumowicze.Jestem w trakcie budowy domu z serii Domy Modelowe - projekt D11. Obecnie bardzo intensywnie zastanawiam się nad ociepleniem dachu. Posiadam pełne deskowanie pokryte papą a docelowo dachówką.Zastanawwia mnie kwestia szczeliny powietrznej między wełną a deskami, a w szególności wątek dotyczący zabezpieczenia wełny tak aby nie dotykała desek. Jak to wykonać? A może wcale nie robić szczeliny?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: aciek dnia 2003-02-15 13:29 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: aciek dnia 2003-02-15 16:11 ]

Szukałem tego tematu ale ciężko coś znaleźć. Moi wykonawcy zrobią to w ten sposób, że wzdłuż krokwi (przy deskach) przybiją listwy ok. 2 cm. Na nich zamocują folię paroprzepuszczalną. da to wymaganą szczelinę. Nie wiem czy jest ona potrzebna, słyszałem różne zdania. Ale wolę zrobić tą szczelinę aby ewentualan wilgoć spływała po foli na zewnątrz.

Piotr Jan.

Słyszałem o tym rozwiązaniu,ale z mieszanymi uczuciami.A co sądzisz o płycie pilśniowej miękkiej jak sugeruje jeden z autorów w numerzrze specjalnym Muratora . Może poddać ten wątek pod szerszą dyskusję?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: aciek dnia 2003-02-16 22:23 ]

Witam,

Jak deskowanie to nie folia i odwrotnie. Folia paroprzepuszczalna jest po to, by zastąpić deskowanie.

Między deskami a wełną zostawiasz szczelinę 2-4 cm i masz przestrzeń na odparowanie ew. wody. Tyle teoria.

Praktyka mija się jednak często z teorią - pokrycie może nie być szczelne, a wełna nawet jak odparuje, to może już nie mieć swoich właściwości termoizolacyjnych. Zabezpiecz więc wełnę na maxa. Tyle że nawet folia paroprzepuszczalna może przeciekać...

Cześć aciek!

Ja równierz buduję D11 i w tym roku mam nadzieję że się prowadzę.

Co do cieplenia dachu w w wariancie odeskowanym ( ja mam tylko folie i to położoną dachówkę)towiem że koniecznie musi być przerwa wentylacyjna między wełną a odeskowaniem. Słyszałem że robi się to w ten sposób : nabija się gwoździe na krokwie ok 2-3 cm poniżej deskowania i rozprowadza się sznurek "zygzakiem" tworząc siatkę oporową dla wełny mineralnej. Układająć wełne między krokwiami , wełna opiera się na siatce , nie dotyka odeskowania i jest wietrzona przez pozostawianą szczelinę.

Powodzenia.