aciek 15.02.2003 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 Cześć forumowicze.Jestem w trakcie budowy domu z serii Domy Modelowe - projekt D11. Obecnie bardzo intensywnie zastanawiam się nad ociepleniem dachu. Posiadam pełne deskowanie pokryte papą a docelowo dachówką.Zastanawwia mnie kwestia szczeliny powietrznej między wełną a deskami, a w szególności wątek dotyczący zabezpieczenia wełny tak aby nie dotykała desek. Jak to wykonać? A może wcale nie robić szczeliny? [ Ta wiadomość była edytowana przez: aciek dnia 2003-02-15 13:29 ] [ Ta wiadomość była edytowana przez: aciek dnia 2003-02-15 16:11 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 15.02.2003 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2003 było na forum, szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 16.02.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Szukałem tego tematu ale ciężko coś znaleźć. Moi wykonawcy zrobią to w ten sposób, że wzdłuż krokwi (przy deskach) przybiją listwy ok. 2 cm. Na nich zamocują folię paroprzepuszczalną. da to wymaganą szczelinę. Nie wiem czy jest ona potrzebna, słyszałem różne zdania. Ale wolę zrobić tą szczelinę aby ewentualan wilgoć spływała po foli na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aciek 16.02.2003 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 Piotr Jan. Słyszałem o tym rozwiązaniu,ale z mieszanymi uczuciami.A co sądzisz o płycie pilśniowej miękkiej jak sugeruje jeden z autorów w numerzrze specjalnym Muratora . Może poddać ten wątek pod szerszą dyskusję? [ Ta wiadomość była edytowana przez: aciek dnia 2003-02-16 22:23 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej K. 17.02.2003 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Witam,Jak deskowanie to nie folia i odwrotnie. Folia paroprzepuszczalna jest po to, by zastąpić deskowanie.Między deskami a wełną zostawiasz szczelinę 2-4 cm i masz przestrzeń na odparowanie ew. wody. Tyle teoria.Praktyka mija się jednak często z teorią - pokrycie może nie być szczelne, a wełna nawet jak odparuje, to może już nie mieć swoich właściwości termoizolacyjnych. Zabezpiecz więc wełnę na maxa. Tyle że nawet folia paroprzepuszczalna może przeciekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej 17.02.2003 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 Cześć aciek!Ja równierz buduję D11 i w tym roku mam nadzieję że się prowadzę.Co do cieplenia dachu w w wariancie odeskowanym ( ja mam tylko folie i to położoną dachówkę)towiem że koniecznie musi być przerwa wentylacyjna między wełną a odeskowaniem. Słyszałem że robi się to w ten sposób : nabija się gwoździe na krokwie ok 2-3 cm poniżej deskowania i rozprowadza się sznurek "zygzakiem" tworząc siatkę oporową dla wełny mineralnej. Układająć wełne między krokwiami , wełna opiera się na siatce , nie dotyka odeskowania i jest wietrzona przez pozostawianą szczelinę.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 17.02.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 wez pistolet - taki na zszywki - i gruba zylke i zygzakiem rozepnij ja miedzy krokwiami. w ten sam sposob mozna welne przytrzymac od strony poddasza jesli trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Jan 17.02.2003 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2003 O płycie pilsnowej nie słyszałem ? Zamiast szczeliny ? Faktycznie deski (i papa) mogą przeciekać, po to jest folia. Tak przynajmniej czytałem w materiałach. Kwestia czy szczelina powinna być pomiędzy deskami a folią, czy pomiedzy folią a wełną ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts