Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki jest koszt 1m ogrodzenia

Recommended Posts

Mam do zbudowania 65 m ogrodzenia od strony ulicy, i nie mam zielonego pojęcia o kosztach budowy. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć ile kosztuje średnio jeden metr ogrodzenia które budował w ostatnim czasie. Myślę na ogrodzenie przeznaczyć 6-9 tys. zł. i nie mam pojęcia czy wystarczy, o wyborze rodzaju ogrodzenia nie wspomnę.

Pozdrawiam!

ps. Czy macie jakieś pozdrowienie rozpoczynających budowę?

[/b]

Wiesz, są ogrodzenia i ogrodzenia. Może sprecyzuj jakie chciałbyś - przede wszystkim czy tymczasowe czy docelowe.

I jeszcze jedno - jeśli od strony drogi to pewnie będziesz chciał bramę i furtkę.

Podałeś tylko kwotę. Wg mnie w tej kwocie można spokojnie zmieścić się z płotem + brama + furtka. (oczywiście nie klinkier ani kute przęsła, ale siatka, dechy lub przesła betonowe). Rama bramy suwanej 4 m (bez wypełnienia ale z montarzem) kosztowała mnie 2 100 zł.

dzięki za odpowiedz. Mam nadzieję że 6-9 tys. zł. starczy na ogr. z siatki na podmórówce, ale ciekaw jestem kosztów czegoś lepszego, klinkieu, bloczków czy innych do wykonywania ogrodzeń (wyłączają gotowe przesła betonowe). Niby wiem jak policzyć koszt (ilość materiału na metr podmórówki + słópki + robocizna i policzone) ale jak dochodzi do szczegułów to okazuje się, że liczenie nie jest takie proste.

Jeżli masz w przybliżeniu pojęcie o kosztach budowy to podpowiedz.

Najbardziej podobają mi się jakieś murowane słupki + przęsła drewniane.

ja nawet nie rozumien co znaczy metalowe, czy siatka na słupkach a może przęsła z metalu.

Przęsła z metalu miałam na mysli. do tego oczywiście jakiś murek betonowy, słupki itd.

Mozna też zrobic murek i słupki pod siatkę, z założeniem, że za jakiś czas zmieni się to na przesła metalowe. jesli jednak masz gotówkę, lepiej zrobic od razu z metalu. Najtańsze chyba z kontownka, potem płaskownik, drozsze są z "kwadratu" (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa, znajomy ślusarz tak to określe. to cos jak rurka, ale o kwadratowym przekroju :wink: ), ok 200 zł mb, ale też te wyglądają najbardziej efektownie. Przypominaja kute ogrodzenie.

Cegieł?? No nie wiem...Ja miałam na mysli murki zrobione z betonu (robią szalunek, zbroją, wylewają i jest :D )

Wciąż nie wiem skąd jesteś (ja mogę polecić ci ślusarza z Bochni), ale z tego co wiem, to wszędzie i kazdy wykonawca na twoje zyczenie ZA DARMO pomierzy ci to, doradzi jak i z czego wykonać ogrodzenie i zrobi wycenę. Takie obliczenia we własnym zakresie nie bardzo mają sens wg mnie. Kupno materiału też zostawiłabym fachowcom - oni z reguły mają już wyrobione znajomości z hurtowniami i są w stanei wynegocjowac lepsze ceny niż ty.