Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kto sam wykonywał instalację CO?

pasco

Recommended Posts

Chcę samodzielnie wykonać instalację CO (grzejnikową z pompą), w związku z tym poszukuję jak najwięcej informacji od praktyków.

Szczególnie proszę o uwagi i wskazówki odnośnie montażu podejść do grzejników i pieca gazowego - jakie odległości od podłogi, z czego wykonać i czym zakończyć podejścia. Wszelkie inne wskazówki oczywiście też mile widziane :)

Ja wykonałem instalację CO sam. Z resztą większość rzeczy w domu wykonałem sam...

Przemijająca, wyjątkowo długa zima była dobrym testem, czy wykonałem wszystko prawidłowo, tym bardziej, że mieszkamy od listopada. Okazało się, że instalacja CO sprawuje się na piątkę.

Generalnie to co przychodzi mi do głowy:

- dobrze przemyśleć miejsca na skrzynki z rozdzielaczami (na dole i na górze), pod warunkiem, że budujemy instalację w systemie rozdzielaczowym, do skrzynek powinien być dobry dostęp a jednocześnie nie są one ozdobą... ważne jest aby tak umiejscowić rozdzielacz, żeby nie było zbyt dużych różnic w długościach przewodów do poszczególnych grzejników, po co później niwelować duże różnice w oporach przepływów, jak można to zoptymalizować już na tym etapie

- przemyśleć sposób podejścia do grzejników, ja wyginałem przewodu w łuk (są takie plastykowe kształtki) i po zatynkowaniu dochodzą mi tylko dwie rureczki z tyłu grzejnika, nic nie wystaje z podłogi itd. Nie ma problemów z cyklinowaniem, malowaniem, odkurzaniem, zmywaniem itd.

Można podejście do grzejnika zrobić np. tak: :o :D :-?

http://www.rafaczer.republika.pl/images/podejsciedogrzejnika.jpg

Tak mistrzowie zrobili odejście od pionu do grzejnika w kuchni w jednym ze znajomych mieszkań w bloku. To jest pion w pokoju!

- przemyśleć i sfotografować trasy przewodów, żeby potem nie było problemów z np. montażem listew w progach łazienki czy coś w tym rodzaju, u mnie to wygląda tak:

http://www.rafaczer.republika.pl/images/coprzedpokoj.jpg

http://www.rafaczer.republika.pl/images/corozdzielniagora.jpg

- pamiętać o odpowietrznikach, na rozdzielaczach, grzejnikach oraz w najwyższym punkcie instalacji, najlepiej odpowietrzniki automatyczne

Na razie tyle... cdn...

Dzięki Rav

Jeszcze parę pytań

- rozumiem, że ponieważ robiłeś instalację rozdzielaczową, to nie było żadnych łączeń. A końcówki miedziane montowałeś zaciskowo?

- może masz jakieś fotki twoich podejść do grzejnika :p

- jak wychodzi w kosztach cała instalacja? Sądzę, że rury nie są akurat specjalnie drogie, ale pozostała armatura (złączki, rozdzielacz itd.) - zastanawiam się, czy robić instalację rozdzielaczową czy tradycyjną. No i koszty narzędzi...

- domyślam się (patrząc na zdjęcia), że rury układałeś bezpośrednio na podbetonie, i na to przyszedł styropian + wylewka?

Dzięki Rav

Jeszcze parę pytań

- rozumiem, że ponieważ robiłeś instalację rozdzielaczową, to nie było żadnych łączeń. A końcówki miedziane montowałeś zaciskowo?

- może masz jakieś fotki twoich podejść do grzejnika :p

- jak wychodzi w kosztach cała instalacja? Sądzę, że rury nie są akurat specjalnie drogie, ale pozostała armatura (złączki, rozdzielacz itd.) - zastanawiam się, czy robić instalację rozdzielaczową czy tradycyjną. No i koszty narzędzi...

- domyślam się (patrząc na zdjęcia), że rury układałeś bezpośrednio na podbetonie, i na to przyszedł styropian + wylewka?

- tak, łączeń nie było, końcówki zaciskowe

- fotek poszukam

- złączki, rozdzielacze, skrzynki, podejścia do grzejników itd, troszkę to kosztuje niestety

- nie, rury układałem na warstwie izolacji (czyli w przypadku parteru na styropianie, w przypadku poddasza na wełnie)

Pasco ja rownież wykonałem instalacje sam.Ja mam z rur CU zarówno CO jak i CWU.Kładłem instalacje zarówno w CU jak i plastiku.Wydaje mi się jak ktoś nie ma wprawy w lutowaniu rur CU to łatwiej mu zrobić w plastiku.Podeścia pod grzejniki powinny wychodzić ze ściany a nie z podłogi,obojetnie czy to będą grzejniki typu V czy C.Jeżeli chodzi o mnie to wolę stosować grzejniki 21,albo 11 a nie 22 ktore są grube i odstaja za bardzo od ściany oczywiście dobierając odpowiedniej mocy do temp. zasilania i powrotu.Podejścia pod armaturę wodną baterie umywaki wany,muszla itp. zawsze z listwą montażową albo kolana stopki przykręcane do ściany.Staraj się nie używać kolan 90 st do kanalizy używaj lepiej 2x 45 st.Do żlewozmywaka rura 75 albo 110 mm.Jeżeli wszystko wyprowadzisz OK to póżniej nie będziesz miał kłopotów z białym montażem.Powodzenia Wiech