Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Magaleny i Młodego.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

hej, magaleno,

dobrze się bawiłam czytając o Waszych perypetiach budowlanych, choć temat bywa okrutnie poważny :wink: , pozdrawiam, a dechy piękne naprawdę, schody, hm, można powiedzieć że są przystojne, zresztą schody są do chodzenia a nie do patrzenia... Oczywiście, nie namawiam do chodzenia z zamkniętymi oczami po schodach, broń Boże!

• 3 weeks później...
Nie mam teraz czasu aby poczytac, ale zdjecia ogladalam. No zazdroszcze Ci tych pieknych podlog z drewna, sa po prostu super...Kominek tez jest fajny, pasuje do takiego drewna, a schody tez bardzo mi sie podobaja...elewacja tez...Ladny dom. :p A potem poczytam, jak znajde czasu... :oops:

• 1 month później...

Lontrel

podłoga jest położona na legarach. Było trochę zachodu ze znalezieniem fachowca, ale się udało. Długość deski była, o ile dobrze pamiętam, do 4 m - bo takie cieli w tartaku, z którego pochodziły. U mnie to wystarczało, bo każde pomieszczenie, w którym je kładli miało co najmniej jeden bok do 4 m, i to ten właściwy :wink:

świerszczu - a propos płatew, to mąż twierdzi, że mam gust cepeliowski, choć innym sie podoba, a najważniejsze, że mi bardzo. :lol:

Ponieważ moment na wykańczanie stopu wypadł w depresji finansowej, to są kładzione już na płytę. Inaczej napierałabym na wykańczanie drewnem i zostawianie prawdziwych belek.

Łączenie płyty gipsowej i drewnianych "prawdziwych" belek stropowych zwykle nie wychodzi, bo to się pręży zupełnie inaczej. Kompletną porażką wg mnie są próby maskowania pęknięć plastikowymi listwami.

Rozwiązanie zastosowane na zdjęciach to wykończenie płytami skosów i sufitu ta prosto i głądko, a potem dokręcenie "belek" (są puste w środku :oops: ). Widziałam i ładniej dobrane - lekko podfrezowane i grubsze. Całość ( w trzech pokojach ) kosztowała 600 lub 800 zł. Bankructwo to nie jest.

Niebieski podoba mi się tylko w połączeniu z jasnym drewnem, najlepiej sosną, bo żółtawa. No i wtedy już wszystko na zasadzie kontrastu.

Lontrel

na całym parterze mam kafle, więc raczej nic nie wentyluję :wink:

Jeśli chodzi ci o pustke pod chudziakiem - to odpowiedź brzmi nie. Mam bezpośrednio na gruncie.

góra leży drewniana na legarach - mogę sprawdzić na jaką wysokość w projekcie. Jaki rozstaw legarów nie wiem, to zostawiłam stolarzowi. dechy chyba 2cm - ale też juz nie pamiętam. Odpowiem po niedzieli ok?

staram się skupiać na poszukiwaniu sensownych fachowców i poznaniu tematu na tyle by ustalić z nimi co chcę, a nie na pokazywaniu jak mają robić. W takim przypadku, to budować powinnam dopiero 3-ci dom dla siebie (jak się naumiem) :lol: A kończę dopiero pierwszy :oops: I jak pilnowałam, to zwykle spaprali... :oops: :evil: czyli uczę się na błędach... A może po prostu wolę nie wiedzieć jakie błędy ekipa popełniła :-?

Między legarami nic nie pchałam, bo to po pierwsze piętro - zimno nie będzie

po drugie strop wystarczająco głuszy, a po trzecie po układaniu na kupkę wełny mineralnej uwierzyłam, że jest rakotwórcza - w stosownym wdzianku i rekawicach miałam ją wszędzie przez chyba tydzień. Won az czymś takim z domu! Pchania tam (między legary) czegoś nie widzę powodu...