Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Dziennika Magaleny i Młodego.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie dotarłam jeszcze do nowego domu więc nie znam wymiarów - ale pamiętam.

:wink:

Miałam od początku zaprojektowane podłogi na legarach więc i schody i otwory drzwiowe były zaprojektowane na stosowną wysokość. Jak ty masz w projekcie? Pamiętaj że zmiany późniejsze to dodatkowe koszty i możliwośc nie zgrania czegoś. Ja np. mam rury do CO rozprowadzone w legarach. Do tego ekipa wiedziała od początku jakie będą podłogi, więc umiarkowanie dbali o "gładkość" góry stropu. A wyrównywanie tego masami samopoziomiującymi to koszt znaczny. Trzeba od początku dbać o równość podłoża.

Dlaczego miałam tak projektowane - bo w dotychczasowym mieszkaniu miałam podłogi na legarach :oops: Teraz po rozeznaniu rynku i możliwości mogłabym ewentualnie zastanawiać się nad wersją klejoną. Tylko dla mnie 1) drewno jest materiałem pracującym, więc na legarach to nie problem 2) wentyluje się przez przestrzeń między legarami. Jak to jest z klejoną podłogą nie wiem.

Ale może jestem uprzedzona, bo moje doświadczenia z parkietem (klejonym) u rodziców były dość negatywne.

Poplakalam sie ze smiechu... czytajac Twoj dziennik, super opisujesz, aby tak dalej.

Tak na powaznie:

~ Ladny domek.

~ Sliczny kominek.

~ Ladne lazieneczki.

~ Ciekawe kolory w pokojach dziecinnych.

~ Mily widoczek z Waszej sypilaki.

Zastanawiaja mnie skosy, ktore zuwazylam ogladajac pokoje. Z tego co czytalam, dom mial byc - pietrowy? Jak wiec to jest?

• 1 month później...
Baśniowy Śnie - to zależy jak rozumiesz piętro - dla mnie to pokoje nad parterem :wink: A nad nimi mam jeszcze stryszek. A jak dom ma bardzo dużo dachu - takiego sięgającego prawie do ziemi, to co ? Parteru nie ma? A znam domy, gdzie skosy przez 3 piętra biegną (jeden to nawet blokiem jest i pięter takich ma 4 :D :D :D )...

świerczu - a propos płatew, to mąż twierdzi, że mam gust cepeliowski, choć innym sie podoba, a najważniejsze, że mi bardzo. :lol:

Ponieważ moment na wykańczanie stopu wypadł w depresji finansowej, to są kładzione już na płytę. Inaczej napierałabym na wykańczanie drewnem i zostawianie prawdziwych belek.

Łączenie płyty gipsowej i drewnianych "prawdziwych" belek stropowych zwykle nie wychodzi, bo to się pręży zupełnie inaczej. Kompletną porażką wg mnie są próby maskowania pęknięć plastikowymi listwami.

Rozwiązanie zastosowane na zdjęciach to wykończenie płytami skosów i sufitu ta prosto i głądko, a potem dokręcenie "belek" (są puste w środku :oops: ). Widziałam i ładniej dobrane - lekko podfrezowane i grubsze. Całość ( w trzech pokojach ) kosztowała 600 lub 800 zł. Bankructwo to nie jest.

Niebieski podoba mi się tylko w połączeniu z jasnym drewnem, najlepiej sosną, bo żółtawa. No i wtedy już wszystko na zasadzie kontrastu.

Dzieki! takie rozwiazanie chce właśnie zastosowac u siebie w sypialni. To co moge tylko napisać BRAWO! Wyszło rewelacyjnie!!!!!!!!!

Wacławo - już się biorę do roboty - ostatnio wreszcie zabrałąm aparat ze sobą.

Tyle tylko, że też nie mam weny jeśli chodzi o miejsca postojowe OBOK domu - trzeba wjechać pod kątem objeżdżając narożnik domu... :cry: A nie chcę po prostu utwardzić całości. Wolę coś z trawką. Tylko mi się narazie rozjeżdża :evil: