Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Topola

Recommended Posts

radlid,

Wytniesz po 25 latach o ile jakiś urzędaczyna nie zakwalifikuje Ci tych drzew jako las. ja też mam drzewa z samosiewu i większość musiałem nanieść na mapę. Teraz mam jescze LZ i muszę się dowiedzieć co można z tym zrobić. Czy można wyciąć nie pytając się nikogo? Może Mirek_Lewandowski będzie mógł coś na ten temat powiedzieć.

Pozdro

Mirku, podziwiam Twą wiedzę o tym co rośnie i nie mam zamiaru jej kwestionować. To co napiszę potraktuj jako ciekawostkę. Ciotka mojego Ojca posadziła topolę w Warszawie około roku 1920. Drzewo ścięte było z powodu poszerzania ulicy w 1969. Pień miał około 2 metrów średnicy i był zdrowy. Widziałem na własne oczy.

Jeśli po klasyfikacji gruntów Twoja rola zostanie uznana za las to automatycznie obowiązują Cię przepisy Ustawy o lasach. Jeśli do tego urządzeniowcy zrobią operat (plan urządzania lasu) to wytniesz tyle, i tylko tyle, ile tam będzie przewidziane, a nie tyle ile chcesz oraz nie zawsze wtedy, kiedy chcesz. Wiek rębności na lasach prywatnych jest obniżony, ale obowiązuje. Do tego czasu czyszczenia, trzebież wczesna, późna itd, zgodnie z zasadami sztuki leśnej. Nadzoruje to starostwo. A co do topoli- pisałem już- warto posadzić białą, czarną, szarą. Natomiast gatunki tzw. szybkorosnące są również szybkopróchniejące, zostało to przećwiczone na tys. ha. I pamiętaj- ilość chorób i szkodników w monokulturze topolowej jest zatrważająca!

W drzewostanach różnorodnych gatunkowo problem szkodników jest mniejszy. Występują lokalnie, rzadko są gradacje. Monokulturę potrafią wykończyć, poczytaj o białce wierzbówce, rynnicy osinówce i topolówce,rzemliku topolowcu- to są tylko szkodniki pierwotne, tzn uszkadzające w pełni zdrowe drzewa.