sp9wus 30.03.2006 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Ekipa postawiła mi komin zewnętrzny ocieplany z pustaków keramzytowych o średnicy 20cm i długości 8m (1m ponad płaski dach).Nie mam jeszcze pieca ale chciałem sprawdzić ciąg. I zdziwiłem się kiedy stwiedziłem że komin dmucha powietrzem zamiast je wyciągać.Czemu tak się dzieje? Czy coś jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 31.03.2006 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Kiedy temperatura na zewnątrz różni się nieznacznie od temperatury wewnątrz domu, potrafi to wywołać ciąg wsteczny. Podobnie z wentylacją grawitacyjną, która przy temperaturze kilkunastu stopni na zewnątrz potrafi działać ze zmniejszoną lub zerowa wydajnością. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 w domu masz zimniej niz na polu ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 31.03.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 brzoza,To chyba efekt tego odwrotnego ciągu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiho 31.03.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Ciąg w kominie jest wywoływany przez różnicę temperatury powietrza w kominie i na zewnątrz,żeby sprawdzić ciąg trzeba rozgrzać powietrze w kominie,najlepiej opalarką bo w pierwszym momencie może wiać do domku(gdyby użyć do tego celu zapalonej gazety.Jak sie rozgrzeje to zapalona gazeta powinna wylecieć górą,trezba tylko uważać żeby nie spalić sobie domu(przy okazji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.03.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 brzoza, To chyba efekt tego odwrotnego ciągu. Pozdro Zygmor, mysle ze nie ... sp9wus ma wyiozolowany dom i kiedy na zewnatrz temperatura gwałtownie wzrosła - w domu rosnie ale o wiele wolniej ... nastepiła inwersja mysle ze dom jest ogrzewany tym powietrzem z zewnatrz ... a nie schładzany ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.04.2006 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Kilka razy ostatnio widziałem taki efekt - w domu ok 0 stC a na zewnatrz ok.+15. Dlaczego? Ano domek zdrowo wychłodzony po ostatnich mrozach, chłód zakumulowany w ścianach, a tu nagle na dworze +15.I efekty widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts