pelikan 30.03.2006 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Witam Jestem na etapie wyboru pieca c.o. Zastanawiam się nad kotlem "HEF" komorowym. Jest to kociol stalowy z dolnym spalaniem, ma regulowany wlot powietrza sterowany za pomocą miarkownika ciagu Honeywell. Proszę o opnie użytkowników tego kotla. Nie ma on wentylatora, instalator powiedzial, iż producent celowo z niego zrezygnowal. Z góry dziękuję za pomoc. Może ktoś poleci mi inny sprawdzony ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.03.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Witam Jestem na etapie wyboru pieca c.o. Zastanawiam się nad kotlem "HEF" komorowym. Jest to kociol stalowy z dolnym spalaniem, ma regulowany wlot powietrza sterowany za pomocą miarkownika ciagu Honeywell. Proszę o opnie użytkowników tego kotla. Nie ma on wentylatora, instalator powiedzial, iż producent celowo z niego zrezygnowal. Z góry dziękuję za pomoc. Może ktoś poleci mi inny sprawdzony ? pozdrawiam Buderus logano 111 lub 111d(również na drewno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelikan 30.03.2006 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 dzięki Maly; wlaśnie ściągam informacje o logano s111. Wygląda calkiem przyzwoicie. Sprawdzaleś go w dzialaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 31.03.2006 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Witam Jestem na etapie wyboru pieca c.o. Zastanawiam się nad kotlem "HEF" komorowym. Jest to kociol stalowy z dolnym spalaniem, ma regulowany wlot powietrza sterowany za pomocą miarkownika ciagu Honeywell. Proszę o opnie użytkowników tego kotla. Nie ma on wentylatora, instalator powiedzial, iż producent celowo z niego zrezygnowal. Z góry dziękuję za pomoc. Może ktoś poleci mi inny sprawdzony ? pozdrawiam Użytkuję taki piec od 9 chyba lat. Dwa razy zalała mi go całkowicie powódź. Z tego jeden raz wymieniałem ocieplenie z tego powodu. Za drugim razem dałem sobie spokój. W moim piecu był jeden mankament. Mianowicie po jakimś czasie zapiekła się na amen zasuwa wyczystki. Potem już nie było szans na otwieranie i zamykanie tej zasuwy. Szlifierka kątowa i kawałek blachy rozwiązały problem. Ale teraz zrobili to całkiem inaczej. Byłem w zeszłym roku w Lublińcu przy okazji szukania pieca z podajnikiem zwróciłem im uwagę na mój problem. Powiedzieli, ze z tego też powodu zmienili zamknięcie wyczystki. Ogólnie piec sobie chwale. Palić można w zasadzie wszystko. CZęsto palę drewnem, ale wtedy przestawiam klapę na górne spalanie. Trzeba jednak uważać, żeby nie osiągać w takim położeniu klapy zbyt wysokiej temperatury, bo może się ona wygiąć. Ogólnie jednak jestem zadowolony. Kednak jak w każdym piecu, podstawa to dobry opał i "wiatr" w kominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 31.03.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Witam Jestem na etapie wyboru pieca c.o. Zastanawiam się nad kotlem "HEF" komorowym. Jest to kociol stalowy z dolnym spalaniem, ma regulowany wlot powietrza sterowany za pomocą miarkownika ciagu Honeywell. Proszę o opnie użytkowników tego kotla. Nie ma on wentylatora, instalator powiedzial, iż producent celowo z niego zrezygnowal. Widzę, że HEF ma też kłopoty z klientami mającymi kiepskie kominy. Napisałem kiedyś w MI, że tak jak kotły nadmuchowe przebojem weszły na rynek, tak szybko z niego zejdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drizzt 31.03.2006 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Spróbuj kumuator Logica firmy Cichewicz - mam go od dwóch lat. na razie sie sprawdza (poza miałem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek77 31.03.2006 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Może zamiast pieca na węgiel pomyśleć o piecu na owies?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelikan 31.03.2006 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Witam Jestem na etapie wyboru pieca c.o. Zastanawiam się nad kotlem "HEF" komorowym. Jest to kociol stalowy z dolnym spalaniem, ma regulowany wlot powietrza sterowany za pomocą miarkownika ciagu Honeywell. Proszę o opnie użytkowników tego kotla. Nie ma on wentylatora, instalator powiedzial, iż producent celowo z niego zrezygnowal. Widzę, że HEF ma też kłopoty z klientami mającymi kiepskie kominy. Napisałem kiedyś w MI, że tak jak kotły nadmuchowe przebojem weszły na rynek, tak szybko z niego zejdą. Janussz, dlaczego kotły z wentylatorem są twoim zdaniem gorsze od tych bez wentylatora. Mnie próbuje przkonać instalator HEFA do instalacji jego kotła, który jest bez nadmuchu, ale obawiam się że będę miał wtedy mniejszy wpływ na regulację kotla, lub będzie on miał mniejszą sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 31.03.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Sam produkuję z wentylatorami nadmuchowymi i chcę się wycofać, a nie mogę. Klient chce nadmuch i basta.Mariuszu, wentylator to dobra sprawa dla dobrego komina, dobrego podłączenia kotła z kominem i kumatej obsługi. Z tym bywa różnie. Ciąg kominowy ciągnie nam powietrze do kotła. Wentylator pcha.Wyobraź sobie, że powietrze i potem gazy spalinowe to sznurek. Ten sznurek przechodzi przez kocioł i wychodzi w kominie. Kiedy będzie nam łatwiej? Ciągnąć, czy pchać ten sznurek?Inna sprawa to prawidłowa regulacja wentylatora. Tutaj należy trochę poświęcić czasu na to. Przy naturalnym ciągu jest małe prawdopodobieństwo, że nadmiar powietrza,( tzw. współcynnik lambda) będzie zbyt duży. Przy nadmuchu często bywa nadmierny. Jakie efekty? Spadek sprawności kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KonAn 31.03.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Czyli, że wolałbyś mieć Fexa bez nadmuchu? Bo takowe też są w ofercie jak zauważyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 31.03.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Czyli, że wolałbyś mieć Fexa bez nadmuchu? Bo takowe też są w ofercie jak zauważyłem. Dla mnie jest to bez różnicy. Jednak w nowej chałupce będzie hybryda + palacz automatyczny. Dlatego hybryda, bo nawet w doskonałym kominie czasem trzeba pobudzić ciąg kominowy, a zrobi to za mnie hybryda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 31.03.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2006 Janusz z tym pobudzeniem komina to masz rację.... chciałem zapalić w kotle w ciepły dzień. a w domu i piwnicy było zimniej... ciąg odwrotny.... co się narobiłem, nawdychałem, a śmierdziałem jak smolarz w Bieszczadach... hehe.... ale sukces osiągnąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelikan 01.04.2006 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Czyli, że wolałbyś mieć Fexa bez nadmuchu? Bo takowe też są w ofercie jak zauważyłem. Dla mnie jest to bez różnicy. Jednak w nowej chałupce będzie hybryda + palacz automatyczny. Dlatego hybryda, bo nawet w doskonałym kominie czasem trzeba pobudzić ciąg kominowy, a zrobi to za mnie hybryda. Januszz dzięki za informacje, może prześlesz mi na priva polecany przez Ciebie kociol. Coraz bardziej zastanawiam się nad HEF - dolne spalanie, komorowy. Co o nim sądzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 01.04.2006 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Czyli, że wolałbyś mieć Fexa bez nadmuchu? Bo takowe też są w ofercie jak zauważyłem. Dla mnie jest to bez różnicy. Jednak w nowej chałupce będzie hybryda + palacz automatyczny. Dlatego hybryda, bo nawet w doskonałym kominie czasem trzeba pobudzić ciąg kominowy, a zrobi to za mnie hybryda. Januszz dzięki za informacje, może prześlesz mi na priva polecany przez Ciebie kociol. Coraz bardziej zastanawiam się nad HEF - dolne spalanie, komorowy. Co o nim sądzisz ? Takze podpisuje sie pod prosba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.04.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Chętnie obejrzałbym sobie Hefa w przekroju.Sam mam Fexa i paliłem w nim juz różne cuda. Zdecydowanie popieram zdanie Janusza o nadmuchach.Sam widzę co się dzieje ja na dworze jest ciepło.Wentylator na full i...w kotłowni full dymu (można chociaż sprawdzić szczelność komina ). Tak że latem odkręcę dzwiczki popielnikowe , wycinam w nich dziurę, montuję klapkę, a w korpus wkręcam mechaniczny regulator ciągu.I nie mam stresu z brakami napięcia. Opcjonalnie jak się dorobię kupuję hybrydę...Dlaczego? Kupuję bardzo tanie(choć niespecjalne dobre jakościowo) drewno i nadmuch potrafi zagasic palenisko(wilgoć). Drizzd - albo Kumulator albo Logica - pierwszy to węglówka, a drugi bardziej miałówka (górne spalanie z nadmuchem).Zresztą w tej chwili to już Buderus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.04.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 dzięki Maly; wlaśnie ściągam informacje o logano s111. Wygląda calkiem przyzwoicie. Sprawdzaleś go w dzialaniu ? Tak i to nie raz - zwłaszcza jak się poprawia błędy uzytkowników. Klient dzis kupuje nowoczesny kocioł na paliwo stałe i myśli że raz napali a potem...już nic nie musi robić. A to tak się nie da. Swoją drogą poleciłbym Ci Fexa bo węgiel pali sie w nim nawet dobrze ponad 40 godzin, ale tenże węgiel musi być dobrej jakości o co dzis niełatwo.A może inaczej - trudno trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelikan 01.04.2006 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Chętnie obejrzałbym sobie Hefa w przekroju.Sam mam Fexa i paliłem w nim juz różne cuda. Zdecydowanie popieram zdanie Janusza o nadmuchach.Sam widzę co się dzieje ja na dworze jest ciepło.Wentylator na full i...w kotłowni full dymu (można chociaż sprawdzić szczelność komina ). Tak że latem odkręcę dzwiczki popielnikowe , wycinam w nich dziurę, montuję klapkę, a w korpus wkręcam mechaniczny regulator ciągu.I nie mam stresu z brakami napięcia. Opcjonalnie jak się dorobię kupuję hybrydę...Dlaczego? Kupuję bardzo tanie(choć niespecjalne dobre jakościowo) drewno i nadmuch potrafi zagasic palenisko(wilgoć). Drizzd - albo Kumulator albo Logica - pierwszy to węglówka, a drugi bardziej miałówka (górne spalanie z nadmuchem).Zresztą w tej chwili to już Buderus. Maly, a co sądzisz o Warmet SDS Ceramik produkcji Kostrzewa. http://www.kostrzewa.com.pl/kotly_warmet_sds.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.04.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=95011579&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any. Ech żeby toto kupić na próbe gdzieś na Wybrzeżu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.04.2006 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 Mariusz07 - oglądałem starą Kostrzewę jeszcze bez powietrza wtórnego. Całkiem niezła konstrukcja, choć obawiałbym się o korozję przy paleniu drewnem (długie przewały pionowe stwarzające możliwość zżerania blach w tylnej części urządzenia). No i ten nadmuch... Nie widzę równiez na zdjęciach "wajhy" do przestawiania spalania dolnego na górne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przempior 01.04.2006 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2006 jeśli mogę się wtrącić -czy ktoś miał do czynienia z SASem. Co o tch piecach sądzicie.I drugie pytanko- hybryda-jak to działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts