Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze energetyczne i wodne

Zedar

Recommended Posts

Nie piszesz z jakiej części kraju jesteś, a to częstokroć decyduje o kosztach wykonawstwa. Poszukaj ( skorzystaj z wyszukiwarki ) swojej najbliższej grupy i tam popytaj, a uzyskasz miarodajne informacje.

Co do przedłużania mediów, np. wodociągu, to trzeba pojechać do lokalnego operatora i popytać o procedury, istotne jest np. czy owe 200 biegnie po prywatnym czy gminny terenie ( drodze ).

Pozdro

J

Więcej danych .... 8)

Gość wolnaenergia

Wyciąg z taryfy Zakładu Energetycznego:

Za przyłączenie podmiotów zakwalifikowanych do IV i V grupy przyłączeniowej (czyli niskie napięcie), pobiera się opłatę, która stanowi iloczyn stawki opłaty za przyłączenie zawartej w tabeli oraz wartości mocy przyłączeniowych określonych w umowie.

Przykład stawek netto dla regionu poznańskiego:

przyłącze napowietrzne: 104,31 zł/kW

przyłącze kablowe: 130,65 zł/kW

Znajdź więc swój zakład, jego taryfę i policz ile zapłacisz.

• 4 weeks później...

A ja mam pytanie z podobnej beczki. Kupiłem działkę nieuzbrojoną, ale w akcie notarialnym sprzedawca zobowiązał się do uzbrojenia działki w wodę, kanalizację i prąd do połowy przyszłego roku.

Jak rozumieć uzbrojenie działki ? Czy powinien podciągnąć rury i kabel energetyczny do granicy działi i np. postawić skrzynkę ZK ? czy tylko kabel 2 metry pod ziemią, czy w ogóle prądu nie powinien ruszać, a energetyka powinna mi to podłączyć ? Do głównej drogi asfaltowej mam około 200 m. Jak kupowaliście działki uzbrojone, to co to oznaczało. Czy to były działki już z umowami na prąd, wodę i kanalizację, czy była już ZK ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi...