Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Gdzie można kupić stemple? Może ktoś chce się pozbyć stempli w najbliższym czasie? Potrzebuję około 80 sztuk, budowa w płn-wsch rubieżach Poznania.

A czasami ktoś nie pisał kilkanaście postów wstecz, o tym, że chce się pozbyć trochę stempli :roll:

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/315/#findComment-1352136

Witam wszystkich forumowiczow z Pyrlandii !!

Jestem tu nowy, dopiero rozgladam sie za dzialka w okolicach Rokietnicy. Mam zamiar postawic tam w przyszlym roku Barwnego. Moze macie jakies nr tel do osob sprzedajacych dzialki (tylko nie biur nieruchomosci - bo u nich wiekszosc ofert jest nieaktualna :-() w tej okolicy?

Pozdrawiam,

Tomek

[/url]

W krzyszkowie koło Rokietnicy działki sprzedawał Hausner - Poznań ul prusa - poszukaj. Nie wiem czy coś jeszcze mają ale może bedą wiedzieli kto chce sprzedać.

pozdrawiam

Asia

Dzieki Asiula - niestety Hausner juz nie ma dzialek w Krzyszkowie ani zadnych innych w okolicach Rokietnicy. Ale dzieki za pomoc ;-) Znalazlem dzialke w Zmysłowie - jest tam jeszcze kilka na sprzedarz, wiec jesli ktos jest zainteresowany to sluze namiarami. 100m2 + 8tys za "przylaczenie kanalizacji i wody" - pelne uzbrojenie przy drodze

Pozdrawiam,

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/315/#findComment-1353090

no niezle ceny na zmyslowie poszly 1 rok temu moglem qpic za 50 zl tam dzialeczke w samym srodku osiedla

ale znalazlem dzialke w samym srodku rokietnicy

proponuje poszukac na wlasna reke - jest jeszcze sporo fajnych dzialeczek w centrum rokietnicy do wziecia wystarczy pochodzic a za metr mozna dac 30-40 zl

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/315/#findComment-1353190

taaak - tez zaluje ze nie pomyslalem o tym rok temu :-(

ale co tam - trzeba kupowac, bo taniej nie bedzie

facet sprzedal od wiosny chyba ze 100 dzialek w cenie 100/m2, wiec o targowaniu sie nie ma rozmowy...

gostek to niezly "handlowiec" mi rok temu podawal ze wszystkie prawie sprzedal i tam gdzie chcialem ponoc juz nie bylo wiec musialem w miejscu przez niego poleconym ( chcial rozkrecic budowy w innych miejscach zeby uatrakcyjnic lokalizacje bo wszyscy chcieli obok innych juz budowanych dzialek a nie w szczerym polu - tak samo ja)

ale jak po pol roku zadzownilem i popytalem sie okazalo sie ze te dzialki odziwo sa jeszcze do wziecia wiec uwazac na niego niezle kreci zeby sprzedac

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/315/#findComment-1353237

a tak przy okazji - czy orientuje sie ktos ile zaplace za doprowadzenie pradu i gazu na swoja dzialke (razem ze skrzynkami/licznikami)? Tak +/-

Z gory dzieki

na zmyslowie wszystko z tego co pamietam jest bo placi sie dodatkowo za uzbrojnenie

gostek niezly inters zrobil qpil te dzialki rolne za 0,10 gr za metr mala inwestyja i teraz kasuje 100 zl niezly biznes

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/315/#findComment-1353270

no wiesz - nie taka mala byla ta inwestycja - uzbroic 250 dzialek na taranie 20-30 ha w PWGK - pare kilometrow rur trzeba tam bylo polozyc

Ale interes zrobil niezly - napewno

co do dzialek w Zmyslowie - placi sie 8k za uzbrojenie, ale gaz i prad trzeba sobie "pociagnac" na dzialke z drogi - ile to moze kosztowac?? +/-

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/315/#findComment-1353285

no wiesz - nie taka mala byla ta inwestycja - uzbroic 250 dzialek na taranie 20-30 ha w PWGK - pare kilometrow rur trzeba tam bylo polozyc

co do dzialek w Zmyslowie - placi sie 8k za uzbrojenie, ale gaz i prad trzeba sobie "pociagnac" na dzialke z drogi - ile to moze kosztowac?? +/-

Ceny średnie w regionie i przy standardowych założeniach /media w drodze gruntowej,brak chodniczków itp../

Prąd jak nie ma skrzynki w granicy to z 1000-1200zł.

Gazownia od sieci do granicy /bez skrzynki/ ok.800-1000zł Oraz ze skrzynki do domu w zależności od odległości do domu od drogi oraz ilości wejść do budynku /ja mam dwa wejścia na przykład,żeby nie ciągnąć instalacji gazowej po całej chacie/ jakieś 1000-1500zł.No i trzeba zrobić projekt instalacji wewnętrznej gazowej 400-500zł.Od sieci do granicy działki robi gazownia "gratis" :):):). Dolicz jeszcze z 350-400zł na pomiary geodezyjne powykonawcze i masz komplet.

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/315/#findComment-1353338

tak ale dogadal sie z gazownia i energetyka a wode i kanalize sam klad bo ma firme ktora sie tym zajmuje wiec niech na koszty poniesione poszlo z 4-5 dzialek to i tak niezle zostanie ma chlop leb na karku ;)

i nie zapominaj ze tak jak piszesz ponizej uzbrojenie nie jest wliczene w cene m2 - placi sie dodatkowo wiec teoretycznie inw. uzbrojenia sie wraca

a i tak na czysto zostaje za 99% dzialek

no tak ale siec jest tak zrobiona ze max 2-3 m masz do dociagniecia (na kazdej ulicy jest w drodze) wiec to pryszcz jak ja bede musial wode i kanalize(wysokocisnieniowa) ciagnac jaies 60 m ;(

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/315/#findComment-1353768

taaak - tez zaluje ze nie pomyslalem o tym rok temu :-(

ale co tam - trzeba kupowac, bo taniej nie bedzie

facet sprzedal od wiosny chyba ze 100 dzialek w cenie 100/m2, wiec o targowaniu sie nie ma rozmowy...

gostek to niezly "handlowiec" mi rok temu podawal ze wszystkie prawie sprzedal i tam gdzie chcialem ponoc juz nie bylo wiec musialem w miejscu przez niego poleconym ( chcial rozkrecic budowy w innych miejscach zeby uatrakcyjnic lokalizacje bo wszyscy chcieli obok innych juz budowanych dzialek a nie w szczerym polu - tak samo ja)

ale jak po pol roku zadzownilem i popytalem sie okazalo sie ze te dzialki odziwo sa jeszcze do wziecia wiec uwazac na niego niezle kreci zeby sprzedac

to ciekawe co piszesz - rzeczywiscie facet wyglada na cwaniaka. Mi powidzial, ze zostalo 6-7 dzialek i ze jak chce poczekac to zaplace 150 zamiast 100 za m2. I obawiam sie ze niestety tu mial racje.

Trudno walczyc z koniunktura...

poczatkowo chcialem kupic dzialke blizej Poznania, w "atrakcynej" lokalizacji, tzn. Podolany, Suchy Las, Morasko itp. Jest sporo ofert za ok. 180-220/m2, ale jesli dzialka jest naprawde w fajnym, spokojnym miejscu - to kosztuje 300+ za m2

Tak wiec przeboleje jakos ta stowke za m2. Trzeba bylo kupic rok temu...

Z wlasnego doswiadczenia: Dokladnie rok temu kupilismy mieszkanie tesciom (2 pok., 40m2) na Batorego placac 2800/m2. Teraz sprzedaja mieszkania z odbiorem na 2007 za... 4400/m2 - w tym samym bloku. Czy tak samo bedzie z dzialkami...?

Pozdrawiam :-)

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/315/#findComment-1354455

Ja dziękuje 100zł/m2 w Zamysłowie...koniec świata...To ze 30km do centrum Poznania.......ale muszę przyznać że okolica mi się podoba.

Takie małe pytanko do "zamysłowian".Czy to prawda ,że w warunkach zabudowy dla Osiedla Zamysłowo jest zapisek,że dach budynku może być tylko koloru czerwonego/miedziany???

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/315/#findComment-1354463

Ja dziękuje 100zł/m2 w Zamysłowie...koniec świata...To ze 30km do centrum Poznania.......ale muszę przyznać że okolica mi się podoba.

Takie małe pytanko do "zamysłowian".Czy to prawda ,że w warunkach zabudowy dla Osiedla Zamysłowo jest zapisek,że dach budynku może być tylko koloru czerwonego/miedziany???

Z ponizszego to nie wynika. Facet, ktory sprzedawal mi dzialke tez twierdzi ze dach musi byc skosny i tyle. Nic o kolorze.

Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (UCHWAŁA Nr XXVII/277/2000 Rady Gminy Rokietnica) dotyczący działek zlokalizowanych w miejscowości Zmysłowo przewiduje m.in.:

1/ Na terenach zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej w zabudowie szeregowej:

a) powierzchnia zabudowy budynku nie może przekraczać 65% powierzchni działki

b) wysokość budynku mieszkalnego - 2 kondygnacje nadziemne z poddaszem użytkowym (mieszkalnym)

c) wysokość budynku gospodarczego - 1 kondygnacja nadziemna bez poddasza użytkowego (mieszkalnego)

d) poziom posadowienia posadzki parteru budynku - maksimum 1,0 m od poziomu terenu

e) dachy o spadkach połaci dachowych od 18o - 45o w zależności od rodzaju materiału pokryciowego lub dachy o sklepieniu kolebkowym

f) zakaz lokowania jakiejkolwiek działalności usługowo - gospodarczej, która stwarzałaby uciążliwość dla środowiska

g) w programie działalności usługowej dopuszcza się lokalizowanie różnych usług podstawowych dla mieszkańców osiedla w zakresie: handlu detalicznego (sklepy spożywcze i inne), rzemiosła (punkty i pracownie rzemieślnicze), małej gastronomii, zdrowia i opieki zdrowotnej (gabinety lekarskie, dom dziennego pobytu), kultury (świetlica, klub, biblioteka itp.), administracji osiedla, banki, instytucje ubezpieczeniowe itp.

2/ Na terenach zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej w zabudowie wolnostojącej:

a) powierzchnia zabudowy budynku mieszkalnego wraz z dobudowanym pomieszczeniem gospodarczym nie może przekraczać 30% powierzchni działki

b) wysokość budynku mieszkalnego - 1 kondygnacja nadziemne z poddaszem użytkowym (mieszkalnym)

c) wysokość dobudowanego pomieszczenia gospodarczego - 1 kondygnacja nadziemna bez poddasza użytkowego (mieszkalnego)

d) poziom posadowienia posadzki parteru budynku - maksimum 0,8 m od poziomu terenu

e) dachy o spadkach połaci dachowych od 18o - 45o w zależności od rodzaju materiału pokryciowego lub dachy o sklepieniu kolebkowym

f) dopuszcza się lokalizację budynków garażowych wolnostojących zblokowanych po dwa

g) dopuszcza się sytuowanie budynków garażowych przy wspólnej granicy, przy zachowaniu ustaleń planu, w tym linii zabudowy

h) zakaz lokowania jakiejkolwiek działalności usługowo - gospodarczej, która stwarzałaby uciążliwość dla środowiska

i) dopuszcza się wbudowanie usług w budynek mieszkalny lub dobudowanie do budynku mieszkalnego obiektu usługowego lub handlowego, pod warunkiem zachowania ustaleń planu

https://forum.murator.pl/topic/511-grupa-wielkopolska/page/315/#findComment-1354841